$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

יורם גלובוס נפרד מכל אחזקותיו בעסקי הקולנוע

המפיק הוותיק מכר את מניותיו ברשת בתי הקולנוע גלובוס מקס ובחברת ההפצה סרטי נח ביום שבו שותפו לשעבר מנחם גולן נפטר. המניות הועברו לשותפו בנט קפלן בעסקה המוערכת ב־100 מיליון שקל

גולן חזני 06:5817.08.14

יורם גלובוס נפרד מעסקי הקולנוע 50 שנה אחרי שנכנס אליהם. ל"כלכליסט" נודע כי מפיק הסרטים הישראלי חתם בשבוע שעבר על מכירת מניותיו ברשת בתי הקולנוע גלובוס מקס וחברת ההפצה סרטי נח לבנט קפלן, שותפו בגלובוס מקס ומנכ"ל החברה. העיתוי אמנם היה מקרי ונקבע מראש, אך חתימת ההסכם נערכה ביום שבו נפטר בן דודו ושותפו של גלובוס לדרך, מנחם גולן.

 

מבחינת הקולנוע הישראלי מדובר בהתפתחות היסטורית. בשבוע אחד נפרדה התעשייה משניים מענקיה - גולן שהלך לעולמו וגלובוס שפורש ממנה ומוכר את החברה שאותה בנה ושבה שימש כיו"ר. השניים הפיקו לאורך הקריירה הקולנועית שלהם מאות סרטים בישראל ובארה"ב.

 

היות שמדובר בחברה פרטית, פרטי העסקה נותרו חסויים. עם זאת, מפרטים שהגיעו ל"כלכליסט" עולה כי קפלן רוכש את מניותיו של גלובוס בשיתוף עם משקיעים פרטיים מארה"ב, שהם ככל הנראה משה־אל שטראוס, הרברט סיף ופיטר ישראלסון שחנכו איתו ב־2004 את האיימקס הראשון באילת בהשקעה של 11 מיליון דולר. קפלן והמשקיעים לקחו על עצמם את החוב הבנקאי של גלובוס מקס לבנק הפועלים ולבנק לאומי, וככל הנראה העבירו גם כמה מיליוני דולרים לגלובוס, כך שמדובר בעסקה בהיקף כולל של כ־100 מיליון שקל — מרביתם הגדול חוב בנקאי. השלמת העסקה נעשית באופן מדורג וצפויה לארוך כמה חודשים, בשלב זה קפלן העביר לגלובוס כ־5 מיליון דולר בתמורה ל־10% ממניות גלובוס מקס.

 

הניסיון להפוך לחברה ציבורית הסתיים במפלה

 

גלובוס מקס הוקמה בקיץ 2006. לקפלן היה אז הזיכיון להפעלת אולמי איימקס בישראל, ואילו גלובוס גרופ של יורם גלובוס החזיקה באותה תקופה בכ־140 מסכים ב־23 קומפלקסי קולנוע. השניים התמזגו לחברה המשותפת גלובוס מקס, שבה גלובוס החזיק 60%, בעוד קפלן ושותפיו החזיקו ב־36%.

 

לגלובוס היה חלום להנפיק את החברה, ובמרץ 2007 היא גייסה כ־55 מיליון שקל באג"ח לצורך רכישת ארבעה קומפלקסים חדשים. כעבור שנתיים גלובוס מקס נקלעה לגירעון של 25 מיליון שקל, ומחזיקי האג"ח שלה איימו ליטול מידיו של גלובוס את המושכות.

 

 מנחם גולן (מימין) ויורם גלובוס, בפסטיבל קאן האחרון מנחם גולן (מימין) ויורם גלובוס, בפסטיבל קאן האחרון

 

גלובוס הציע לפרוע את האג"ח בתספורת של 50%, אולם המחזיקים סירבו ובשוק פשטו שמועות על גוף שרכש מחצית מהסדרה ואיים להשתלט על גלובוס מקס. החברה הפסידה עשרות מיליוני שקלים באותה תקופה, ובד בבד עם הקשיים הכלכליים שמהם היא סבלה פונו בתי הקולנוע שלה מקניוני עזריאלי בתל אביב ומלחה בירושלים שנים לפני סיום החוזים שלהם תמורת פיצוי כולל של 20 מיליון שקל.

 

בסופו של דבר ולאחר מו"מ ממושך עם מחזיקי האג"ח הגיעה עמם החברה להסדר שבמסגרתו היא שילמה 44 מיליון שקל בשני תשלומים על חוב של 78 מיליון שקל (תספורת של 44%), והפסיקה להיות ציבורית.

 

על פי הערכות, קפלן ושותפיו הזרימו לחברה את ההון שאפשר את התשלום למחזיקי האג"ח ובתמורה גדל חלקם בחברה, כך שהם החזיקו ב־50% ממנה בעוד אחזקותיו של גלובוס ירדו ל־50% אותם הוא מכר השבוע. בנוסף, קפלן קיבל מניית בכורה שהעניקה לו ככל הנראה זכויות עודפות. הקבוצה לא נתנה פומבי לשינויים והנתונים מפורסמים ברשם החברות.

 

לקראת הקמת עשרות בתי קולנוע נוספים

 

משמעות המכירה היא שגלובוס יוצא לחלוטין מעסקי הקולנוע, ולדברי מקורבים לקבוצה, הוא ינסה להתמקד כעת בתחומים חדשים, בעיקר נדל"ן.

 

גלובוס מקס כוללת כיום 84 אולמות קולנוע ב־12 ערים — קריית ביאליק, נתניה, באר שבע, מודיעין, אשדוד, אשקלון, ירושלים, כפר סבא, הוד השרון, נהריה, עפולה ואילת — ומעסיקה כ־1,000 איש. החברה מצויה בימים אלה בעיצומה של תוכנית להרחבת רשת בתי הקולנוע שלה שבמסגרתה היא בונה בתי קולנוע בערים כפר סבא (23 אולמות), פתח־תקווה, חיפה (21 אולמות), רחובות, מעלה אדומים, כרמיאל (שישה אולמות) ואשקלון (שמונה אולמות רגילים וחמישה אולמות VIP).

 

גלובוס מקס מחזיקה כיום בנתח שוק של 24% במכירת כרטיסי הקולנוע בישראל, והיא מקווה להגיע בעקבות תוכנית ההתרחבות לאחד משני המקומות הראשונים בשוק, המוחזקים כיום על ידי סינמה סיטי ותיאטראות ישראל. הכוונה של הרשת, כפי שהציגו אותה גלובוס וקפלן לפני שנה, היא להגיע לפריסה של 150 אולמות שימצבו אותה כרשת הגדולה בארץ.

 

סרטי נח היא חברה מכניסה יותר מגלובוס מקס המרכזת את עסקי ההפצה של כמה מאולפני הקולנוע הגדולים בארה"ב בישראל. החברה היא הנציגה הבלעדית בארץ של אולפני יוניברסל, פראמונט, וורנר ודרימוורקס. עם זאת, גלובוס השאיר ברשותו במסגרת המכירה את קטלוג הסרטים הישראלי שהיה חלק מחברת ההפצה.

 

בבעלותו של גלובוס נשארים חברת ההפקות לטלוויזיה והאולפנים בנווה אילן, שהם אולפני הטלוויזיה הגדולים בארץ היושבים על שטח של כ־64 דונם בין תל אביב לירושלים. לצדם ישנו שטח של כ־204 דונם ששייך גם הוא לגלובוס, ואשר אותו הוא כנראה מתכוון לפתח. ל"כלכליסט" נודע כי כנגד השטח קיים חוב בהיקף של כ־70 מיליון דולר שבעטיו הוא משועבד לבנק דיסקונט.

 

יורם גלובוס הוא כבר בן 72 כיום, ומי שמנהל באופן פעיל את עסקי המשפחה הוא בנו רועי לב. ההשקעות הגדולות שלה דורשות כיסים עמוקים שייתכן שהן מעל ליכולותיו של גלובוס. מקורבי הקבוצה מדגישים כי ההחלטה על מכירת חלקו בגלובוס מקס היתה של גלובוס בלבד וכי הוא פונה לכיוונים עסקיים חדשים. דוברו של גלובוס נמנע מלהגיב. 

 

בנט קפלן בנט קפלן צילום: רפי דלויה

 

מסלאח שבתי, דרך מבצע יונתן ועד תלמה ולואיז

 

יורם גלובוס נמצא בעסקי הקולנוע מגיל 5, עת ליווה את אביו, שהיה בעל בית הקולנוע אורות בקריית מוצקין, עיר הולדתו. ב־1964, עם שחרורו מצה"ל, הקים גלובוס עם בן דודו מנחם גולן את חברת ההפקות סרטי נח ושימש בה כמפיק ומפיץ, וגולן שימש כבמאי ומפיק.

 

במהלך שנות השבעים הפיקו השניים כמה מהסרטים המפורסמים בקולנוע הישראלי — "סלאח שבתי", "אסקימו לימון", "אני אוהב אותך רוזה", "קזבלן" ו"מבצע יונתן", שהיה מועמד לאוסקר וסלל את הדרך של השניים לקריירה בינלאומית.

 

ב־1978 רכשו גולן וגלובוס בארה"ב חברה מקומית כושלת בשם קאנון תמורת חצי מיליון דולר, שהנכס העיקרי שלה היה ספריית הסרטים שלה, והחלו להפיק תחתיה סרטים בקצב מסחרר. אף שבהוליווד התייחסו לסרטים שהפיקה קאנון כנמוכה, קאנון הפכה לסיפור הצלחה, וב־1985 רשמה מחזור של מיליארד דולר.

 

באותן שנים חלה גם הידרדרות ביחסים בין השניים, סכסוך שנפתר רק בשנים האחרונות.

 

יורם גלובוס יורם גלובוס צילום: אביגיל עוזי

 

גלובוס התמנה ב־1990 לנשיא חברת MGM העולמית, ובתפקיד זה היה אחראי בין היתר להפקת סרטים כמו "תלמה ולואיז" ו"לא בלי בתי".

 

כעבור שנתיים חזר גלובוס לארץ לנהל את גלובוס גרופ ישראל, קונגלומרט מקומי שהכיל חברת הפקות, חברת אולפנים, חברת שירותים והפצה, השכרת סרטים לגורמי שידור ועוד.

 

החברה היתה נציגה בלעדית בישראל של כמה מהאולפנים הגדולים בהוליווד כמו יוניברסל, פרמאונט, האחים וורנר ודרימוורקס. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x