$
בארץ

הכל כלול במנהרות הצפון של חיזבאללה

במימון איראני שדרג חיזבאללה את מנהרות הצפון והן כוללות גם מטבחים, שירותים ומרפאות. המומחים לא שוללים את האפשרות שהן מגיעות לישראל, למרות האדמה הסלעית שמקשה על חפירתן

מאיר אורבך, הראל עילם ודורון פסקין 06:4504.08.14

מנהרות חמאס ברצועת עזה הן "משחק ילדים" בהשוואה למה שבנה ארגון חיזבאללה הלבנוני במהלך שני העשורים האחרונים, אם לשפוט לפי מה שפורסם בשנים האחרונות בעיתונות הערבית. צה"ל התוודע למנהרות חיזבאללה בדרום לבנון במהלך מלחמת לבנון השנייה ב־2006, אולם לפי הדיווחים מאז עברו המנהרות שדרוג והרחבה - הן מבחינת ציוד והן מבחינת האזורים שאליהם הן מגיעות, כשהחשש כמובן הוא שהן כבר בתוך השטח הישראלי. מי שמעורב בפיתוח המסיבי של המנהרות הם מומחים מאיראן.

 

 

בניית המנהרות בדרום לבנון מתפרסת מדרום לנהר הליטאני ועד הגבול הישראלי. דיווח בעיתון הערבי "אל־וטן אל־ערבי" מתחילת השנה טען, כנראה על סמך התרברבות של מקור בחיזבאללה, כי מדובר במנהרות מתוחכמות "שלא נופלות באיכותן ממנהרות המטרו בערים הגדולות באירופה". מדובר במנהרות מדופנות היטב, מצוידות באמצעי תקשורת, תאורה, בקרה ותצפית מתוחכמים, וכל מה שנדרש לשהייה ולניהול קרב למשך תקופה ממושכת, כולל חמ"לים.

 

לפי הידוע, האיראנים בנו עבור חיזבאללה עמדות שיגור טילים תת־קרקעיות שיכולות להיות מופעלות באופן ידני או באמצעות מחשב. זוהי אחת המסקנות של חיזבאללה מהמערכה בלבנון השנייה, אז הצליח חיל האוויר הישראלי להשמיד משגרים על כלי רכב.

 

דומה כי האיראנים וחיזבאללה חשבו על כל פרט ובמנהרות הללו יש לא רק אמצעים לאחסון אמל"ח, לפיקוד ולשליטה, אלא גם מטבחים, חדרי שירותים, מרפאות וכל מה שדרוש עבור כמה מאות לוחמים בכל רגע נתון בתוך המנהרות.

 

חיזבאללה כבר איים להשתלט על יישובים בגליל

 

לא ברור אם חיזבאללה המשיך בחפירת המנהרות גם לשטח הישראלי, אולם ניתן לציין שני גורמים היכולים לאשש הנחה זו: האחד הוא האיומים של חיזבאללה כי בעימות הבא אנשיו יצליחו להשתלט על יישובים בגליל; והשני הוא קיומן של מנהרות התקיפה של חמאס בגבול הרצועה, שכן חמאס ינק את תורת הלחימה במנהרות מחיזבאללה.

 

חייל גולני ליד בונקר של חיזבאללה בדרום לבנון (ארכיון) חייל גולני ליד בונקר של חיזבאללה בדרום לבנון (ארכיון) צילום: חיים טרגן

 

לפי המקורות בלבנון, מאז מלחמת לבנון השנייה חיזק חיזבאללה את "עיר המנהרות" בבקעת הלבנון מחשש שזו יכולה להיות נקודת תורפה של הארגון. הנחה זו התבררה כנכונה, בייחוד מאז 2011 והמרד כנגד משטר אסד בסוריה. בפיקוח המומחים האיראנים ובהשקעה כספית גדולה, פיתח ארגון חיזבאללה מערכת מנהרות בבקעת הלבנון. ניתן רק לשער מה ניסו או מה הועבר בפועל מהצבא הסורי לחיזבאללה מאז החלו המורדים לכרסם באזורים שבשליטת אסד.

 

המימון למנהרות חיזבאללה מגיע מאיראן וממקורות ההכנסה של הארגון השיעי עצמו. לפי הערכות, איראן נהגה להקצות בכל שנה תקציב של 200 מיליון דולר לחיזבאללה. לאחר מלחמת לבנון השנייה הגדילה איראן את הסכום במענקים מיוחדים כדי להאיץ את שיקום כוחו של חיזבאללה. כמו כן יש עוד גופים באיראן הקשורים בממשלה שפועלים להעברת סיוע כספי לחיזבאללה. בשל ההשקעה האדירה של איראן בסוריה מאז החל המרד נגד משטרו של בשאר אסד, לפני כשלוש שנים וחצי, ישנם דיווחים כי הסיוע הכספי לחיזבאללה מטהרן צומצם.

 

ברבות השנים פיתח חיזבאללה מקורות הכנסה עצמאיים משלו. אלה כוללים בין השאר גם כספי תרומות - לא רק בעולם הערבי והאסלאמי, אלא גם במדינות המערב. בלבנון מפעיל ארגון חיזבאללה רשת של אינטרסים כלכליים ובכלל זה חברות סחר, שירותים והשקעה. בחו"ל יש לחיזבאללה עסקים ענפים בתחום היהלומים, וישנם דיווחים על מעורבות חיזבאללה בסחר בסמים ואף ברשתות לזיופי מסמכים בלבנון ומחוצה לה.

 

באותה הכתבה ב"אל־וטן אל־ערבי" צוטט בכיר חיזבאללה כאומר: "ארגוני מודיעין בינלאומיים שולחים מפעם לפעם סוכנים לאזורים שבהם הם חושבים שיש מנהרות לצורכי מעקב ואיסוף מידע. אנחנו מודעים לכל הפעילות, הם מוזמנים לנסות (לעשות) מה שהם רוצים".

 

הקרקע שונה לחלוטין, אבל עדיין ניתן לחפור בה

 

מומחים ש"כלכליסט" פנה אליהם לא פוסלים את קיומן של מנהרות בצפון, אף שהם מציינים כי תנאי השטח שונים לחלוטין מאלה שבדרום, כמובן. אם תשתית כזו אכן קיימת או נמצאת בשלבי הקמה, מדינת ישראל צריכה להתחיל לחפש אמצעי איתור לא רק לדרום המדינה אלא גם לצפונה. המומחים אינם רואים כל בעיה באמצעי האיתור, אלא בעיקר בתפיסה של מערכת הביטחון, שבוחרת להיעזר בעיקר במומחים צבאיים ואינה פונה למומחי הקרקע.

 

ד"ר יאיר רוטשטיין, מנכ"ל הקרן הדו־לאומית למדע ובעברו מנכ"ל המכון הגיאו־פיזי, מאמין שבצפון הארץ הרבה יותר קשה לחפור מנהרות, אבל בהחלט מאוד אפשרי. "אני חושב שאפשר לאתר מנהרות בצפון מהר יותר מאשר בדרום", הוא אומר, אבל מוסיף כי "אם המנהרות כבר נחפרו, יהיה הרבה יותר קשה לאתר אותן בצפון".

 

חייל גולני ליד פתח מנהרה בדרום לבנון (ארכיון) חייל גולני ליד פתח מנהרה בדרום לבנון (ארכיון) צילום: חיים טרגן

 

דב פרימרמן, גיאולוג ובעבר בכיר במכון הגיאו־פיזי, מסכים עם דבריו של ד"ר רוטשטיין. "הצפון מאופיין באדמה סלעית ושונה לחלוטין מהדרום, לכן לא ניתן לבצע שם חפירות באמצעים פשוטים כמו בדרום, ולכן גם האיתור של חפירות בצפון הוא קל יותר".

 

בהתייחסו ליכולת האיתור של מנהרות אומר פרימרמן שקיים כיום מספר רב של פתרונות לאיתור מנהרות בכל שלב שלהן. הוא אינו חושב שאיתור המנהרות הוא הבעיה של מדינת ישראל כיום, אלא שהבעיה היא יותר בתפיסה של מערכת הביטחון. "במקום לקחת מומחים לקרקע - גיאולוגים או פיזיקאים, שיש רבים כמוהם בישראל - לוקחים אנשים שפיתחו את כיפת ברזל, אבל הם לא קשורים לקרקע, הם קשורים לחיישני אופטיקה ואלקטרוניקה. לא ברור לי מדוע יש בישראל שני מוסדות שתפקידם להתעסק עם קרקע, עם הרבה ניסיון ומומחים, ואיתם לא עבדו".

 

יפתח שפיר, ראש תוכנית המחקר המאזן הצבאי במזרח התיכון במכון למחקרי ביטחון לאומי, דווקא אומר כי אין היום פתרון טכנולוגי שמסוגל לאתר את כל המנהרות. "על הכל חשבו והכל ניסו בשלב זה או אחר - חפרו תעלות ומנהרות, תקעו כלונסאות ברזל בקרקע, אז הם פשוט חפרו מתחת. הגיעו כאן לעומקים של 25 מטר, במקסיקו הגיעו ל־40 מטר ובקוריאה כבר הגיעו ל־70 מטר מתחת לפני הקרקע".

 

שפיר סיכם ואמר כי "בהחלט ייתכן יש אפשרות שקיים פיר קרוב ליישוב בצפון. אין כרגע פתרון. מה שנשאר זה מודיעין, והרי חלק נכבד מהמנהרות התגלו על ידי מודיעין".

 

ישראל תתאמץ לסכל את שיקום המנהרות בדרום

 

לאחר שצה"ל דיווח על השמדת כל המנהרות שמגיעות מעזה לישראל, צפוי להתחיל מירוץ חימוש בין ישראל לחמאס. חמאס ירצה לשקם את המנהרות שנהרסו, וישראל תפעל ככל יכולתה לאתר אותן עוד לפני שהן חוצות את הגבול. פרימרמן מאמין שלישראל יש חלון זמן מספיק כדי להציב מספר רב של אמצעי איתור גיאופוניים, המסוגלים לאתר תנודות שונות בקרקע ובכך למנוע כל מנהרה בגבול עם עזה. "העלות של אמצעי איתור כאלה אינה גבוהה, וניתן לרשת את כל הגבול עם עזה במהירות רבה עוד לפני שחמאס ישלים את בניית המנהרות", הוא הסביר.

 

על פי ההערכה כיום, חמאס בונה כמטר של מנהרה ביום, ולכן השלמת מנהרה באורך של כ־2 ק"מ תארך זמן רב שבו ישראל יכולה להספיק להקים אמצעי התראה ואיתור מספקים. "מדינת ישראל לא צריכה לחפש אמצעים חדשים לאיתור מנהרות אלא לנסות להסב אמצעים קיימים", אמר ד"ר רוטשטיין. "הטכנולוגיה לאיתור מנהרות קיימת, וההסבה שלה לצרכים של צה"ל אינה מסובכת או יקרה".

 

פרימרמן, שעבד רבות באזור ים המלח לאיתור בולענים, אמר שבאותם אמצעים שבהם אותרו בולענים ניתן כיום לאתר גם מנהרות בעזה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x