$
בארץ

הנזק הגיע גם לגדה

הלחימה בעזה מבריחה את המשקיעים וכך מרסקת גם את כלכלת הגדה ומזרח ירושלים

דני רובינשטיין 08:2604.08.14

זאהי חורי, אחד מאנשי העסקים הבולטים במשק הפלסטיני, מעריך שהמלחמה בעזה הביאה בשבועות האחרונים לבריחה גדלה והולכת של הון מהגדה המערבית. נזק דומה נגרם לכלכלה הפלסטינית בימי האינתיפאדה השנייה, בשנים 2000–2005. בעשור האחרון אמנם חלה התאוששות מסוימת, אבל המלחמה הנוכחית שוב גורמת נזק גדול.

 

 

אין כמעט השקעות בגדה המערבית (על עזה אין בכלל מה לדבר) - אף איש עסקים לא מוכן להשקיע באזור שהביטחון בו מפוקפק, במקום שלא ברור אם חומרי הגלם והפועלים יגיעו בזמן, ואם התוצרת תצא לשווקים כמתוכנן. מה שקורה עכשיו, לדברי חורי, הוא שמי שיש לו כסף בגדה מעדיף להשקיע בחו"ל, בדרך כלל במזרח הירדן. "ללא ביטחון, ללא חופש וכבוד, אין כלכלה", הוא מבקש לצטט אותו.

 

400 אלף איש נמלטו מבתיהם

 

הנזקים הכלכליים בגדה ובמזרח ירושלים ניכרים היטב, אם כי אינם עומדים כמובן בשום פרופורציה למה שמתרחש בעזה. שר העבודה והשיכון הפלסטיני ד"ר מופיד אל־חסאיינה, שערך מסיבת עיתונאים בעזה בסוף השבוע, אמר שעזה היא עתה "אזור מוכה אסון". הערכות שלו ושל מוסדות הסעד של האו"ם מדברות על כך שקרוב ל־400 אלף נפש נמלטו מבתיהם. מדובר בכ־50 אלף יחידות דיור שנפגעו, כרבע מהן נהרסו כליל, ורשתות החשמל, המים והביוב קרסו.

 

שכונת בית להיא בצפון הרצועה, אתמול. "אזור מוכה אסון" שכונת בית להיא בצפון הרצועה, אתמול. "אזור מוכה אסון" צילום: איי אף פי

 

ד"ר יאיר הירשפלד, מיוזמי הסכם אוסלו העומד עכשיו בראש המרכז לדיאלוג אסטרטגי במכללת נתניה, אומר שעל פי התמונה המצטיירת עכשיו, שיקום עזה יעלה כ־2 מיליארד דולר לשנה ויימשך כעשר שנים - כלומר עלותו תהיה כ־20 מיליארד דולר. בינתיים ביקש המשרד לעניינים הומניטריים של האו"ם הפועל בארץ תוספת חירום של 370 מיליון דולר.

 

אחד האסונות הגדולים של השנים האחרונות

 

הדברים ניכרים במיוחד במזרח ירושלים. קרוב למחצית מ־350 אלף הפלסטינים שחיים שם (ואינם אזרחים אלא "תושבי קבע") עובדים במערב העיר או אצל מעסיקים יהודיים. מאז רצח הנער אבו־חדיר משועפאט, רבים מפחדים להגיע לעבודה בגלל התנכלויות מצד קבוצות צעירים יהודים, אך רק חלק קטן מהתקריות מדווחות. הם הולכים לעבודה בקבוצות, הפסיקו לבקר בחנויות ובקניונים שבמערב העיר, כמעט לא נוסעים יותר ברכבת הקלה משום שהתחנות בשכונות הערביות חובלו ומשום שהנוסעים היהודים מתגרים בהם.

 

אמנם קשה לאמוד עכשיו את הנזקים הקשים שגורמת המלחמה בטרם הסתיימו הקרבות, אבל נראה שכבר עכשיו ניתן לקבוע שמדובר באחד האסונות הגדולים ביותר של השנים האחרונות, לנו ולהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x