$
בארץ

האוצר: הכנסות המדינה ביוני נמוכות מהצפוי

גביית המסים בחודש יוני האחרון היו נמוכות ב-0.9 מיליארד שקל מהצפוי ועמדו על 18.4 מיליארד שקל לפי דו"ח אורות אדומים שהתפרסם היום; צופה שבנק ישראל יפחית את הריבית

עמרי מילמן 12:1128.07.14

הכנסות המדינה בחודש יוני האחרון היו נמוכות ב-0.9 מיליארד שקל מהצפוי ועמדו על 18.4 מיליארד שקל, על פי נתוני משרד האוצר שהתפרסמו היום (ב'). האוצר מוסיף כי הורדת הריבית באירופה יחד עם נתוני המשק המקומי מגדילים את ההיתכנות לכך שבנק ישראל יפחית את הריבית בקרוב.

 

בדו"ח אורות אדומים שפרסם היום האוצר, עולה כי קצב הצמיחה של המשק נותר ללא שינוי ממשי לאחר ירידה בקצב הצמיחה ברבעון הראשון של 2014 לעומת קודמו. כאשר בוחנים לעומק את ענפי המשק השונים מגלים כי באפריל האחרון מדד פדיון ענפי הכלכלה עלה ב-1.1% בעוד מדד הייצור התעשייתי ומדד המכירות ברשתות השיווק ירדו ב-1.4% ו-1.3% בהתאמה. שיעור האבטלה שומר על יציבות כמו בחודש שעבר ועומד על 5.9%.

 

כסף. ההכנסות נמוכות מהצפוי כסף. ההכנסות נמוכות מהצפוי צילום: בלומברג

 

לאחר עלייה בשיעור היצוא והיבוא בחודש מאי לעומת מאי 2013, נרשמה ירידה ביצוא של 6.2% לעומת השנה השעברה. ירידה זו באה לידי ביטוי בכל רמות הטכנולוגיה. במקביל, יבוא הסחורות רשם בחודש יוני ירידה של 4.3 אחוזים, לאחר חודשיים בהם נרשם גידול ביבוא הסחורות.

 

גביית המסים בחודש יוני, לאחר גבייה עודפת בחודשים האחרונים, הייתה נמוכה מהצפוי בכ-0.9 מיליארד שקל ועמדה על 18.4 מיליארד שקל. כאשר פער זה התבטא גם בירידה במסים הישירים המבטאת ירידה בהכנסות במשק וגם בירידה במסים העקיפים המבטאת ירידה בצריכה.

 

בנוגע לגובה הריבית, מסבירים במשרד האוצר כי על אף שהוועדה המוניטארית של בנק ישראל החליטה להותיר את ריבית חודש יולי (שנקבעה בסוף חודש יוני) ללא שינוי ברמה של 0.75%, ההאטה ברבעון הראשון של 2014, יחד עם שיעורי האינפלציה הנמוכים במשק שעומדת ב-12 החודשים האחרונים על עלייה של 1%, שהוא הגבול התחתון של יעד האינפלציה, מגדילים את היתכנות שבנק ישראל יבחר להוריד בחודשים הקרובים את האינפלציה. גורם נוסף שמגדיל את היתכנות זו הוא הורדת הריבית במדינות גוש האירו. במקביל, הציפיות האינפלציוניות ל-12 החודשים הבאים, עלו ב-0.1% לרמה של 1.5% מה שמוריד את הריבית הריאלית ל-0.74%. הציפיות האינפלציוניות נגזרות משוק ההון.

 

עוד עולה מהדו"ח כי בחודש יוני רכש בנק ישראל 290 מיליון דולר במסגרת תוכנית הרכישות לקיזוז השפעת הפקת הגז על גובה שער החליפין, לפיה רוכש בנק ישראל דולרים בכדי לנטרל את השפעת מכירת הגז שאמורה לחזק את השקל. סך הכל מתחילת השנה נרכשו במסגרת תוכנית זו 1.75 מיליארד דולר, שהם חלק מ-5 מיליארד דולר שרכש בנק ישראל מתחילת השנה לשמירה על יציבות שער המטבע.

 

בשוק ההון נרשמה מגמה שלילית בחודש יוני שהתבטאה בירידה במדדי השוק המניות המקומי ובשוק האג"ח הקונצרני (בעוד בעולם המגמה חיובית), הנפקת המניות הייתה נמוכה יחסית לתחילת השנה, וכן ירידה בתשואה הממוצעת בשוק האג"ח הקונצרני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x