$
בארץ

ביהמ"ש הכריע בסוגיית מניית הזהב: העברה של עד 35% ממניות צים לא דורשת את הסכמת המדינה

עם זאת, העברה שמעל 24% תחייב מתן הודעה למדינה, ובמידה והיא תתנגד – ביהמ"ש יחליט בסוגיה. בעקבות הפסיקה, החברה לישראל תוכל למכור את כל מניותיה בצים - 32% -ללא אישור המדינה, ואולם המדינה תוכל להתנגד להעברת 8% מהמניות, כאשר ביהמ"ש יפסוק בעניין; בצים הביעו סיפוק מן ההחלטה

דוד רפאלי 16:2702.07.14

בית המשפט המחוזי בחיפה פסק לפני מספר דקות בנושא מניית הזהב. השופט עדי זרנקין קבע כי כל העברה או החזקה של עד 35% ממניות החברה אינה דורשת את הסכמת המדינה, זאת לעומת 24% עד כה.

 

 

צים הגישה לפני כחודש בקשה לביהמ"ש על מנת שיאשר את הסדר החוב שהחברה גיבשה ויבטל את מניית הזהב של המדינה. המדינה התנגדה לבקשת צים, וטענה כי לביהמ"ש המחוזי אין סמכות לדון בבקשה, משום שאין מדובר במנייה רגילה, אלא בכלי רגולטורי – אשר ביטולו מצריך החלטת ממשלה.

 

בהמשך הציעה צים שבמקום ביטול מניית הזהב, תשונה מגבלת העבירות שבמנייה, כך שבמקום מתן וטו למדינה על החזקה או העברה של מעל 24% מהמניות, בעלי המניות של צים יוכלו להחזיק ולהעביר עד 50% מהמניות ללא אישור המדינה. ביהמ"ש הציע כפשרה להעלות את הרף ל-40% במקום ל-50%, אך המדינה התנגדה לכך.

 

ביהמ"ש דחה את טענת חוסר הסמכות שהעלתה המדינה, והעלה כאמור את מגבלת העבירות ל-35%. עם זאת, העברה שמעל 24% תחייב מתן הודעה למדינה, ובמידה והיא תתנגד – ביהמ"ש יחליט בסוגיה. המדינה כבר הצהירה כי בכוונתה לערער לבית המשפט העליון במידה והשופט יבטל את המניה, וביהמ"ש הורה על עיכוב ביצוע ההחלטה ב-5 ימים לשם מתן אפשרות למדינה לערער.

 

מכולה של צים מכולה של צים צילום: בלומברג

 

ביהמ"ש ציין כי אילו רצתה המדינה לעגן את זכויותיה בצים היא הייתה יכולה לעשות זאת באמצעות חקיקה והוצאת צווים מתאימים – אך המדינה בחרה שלא לעשות כן, ולכן מדובר במכשיר מנייתי ולא בכלי רגולטורי. בנוסף, ביהמ"ש העדיף את גרסת צים כי החברה אכן מצויה לפני תהום, ולא את גרסת המדינה כי החברה לישראל מנסה להלך אימים עליה: "אף כי אינני מוציא מכלל אפשרות את התרשמותה של המדינה כי החברה לישראל מנצלת את ההזדמנות שנקרתה על דרכה להגביר את סחירות מניותיה, קיימת עדיין אפשרות סבירה בהחלט, כי החברה חיש מהר תיכנס להליכי פירוק, אשר סופם מי יישורנו. אין לקחת את הסיכון הטמון בכך".

 

מניית הזהב המיוחדת הופעלה בצים עם הפרטתה בראשית שנות האלפיים. המניה מעניקה זכות וטו למדינה במספר סוגיות – ונועדה להבטיח את האינטרסים האסטרטגיים של ישראל. בסוף השבוע שעבר אישרה אסיפת בעלי המניות בחברה לישראל את הסדר החוב בצים, עם תנאי מתלה כי במידה ולא יגיעו להבנות באשר למנייה עד ל-1/7 יפקע הסכמתם
להסדר החוב, ולהזרמה של 200 מיליון דולר נוספים לצים, ואולם הדד ליין שהציבה החברה לישראל כבר חלף, ולפיכך לא ברור האם הסדר החוב עדיין בתוקף.

 

במסגרת הסדר החוב של צים, היא צפויה למחוק כ-1.4 מיליארד דולר מתוך חוב שתפח בינתיים ל-3.4 מיליארד דולר, ולהישאר עם 32% בלבד מהון המניות המונפק. יתרת המניות יחולקו בין נושיה, כאשר 48% מהם הם גופים שאינם ישראלים. לאור פסיקת ביהמ"ש – תוכל החברה לישראל למכור את כל מניותיה בצים ללא אישור המדינה, ואולם המדינה תוכל להתנגד להעברת 8% מהמניות, כאשר ביהמ"ש יפסוק בעניין.

 

בצים הביעו סיפוק מן ההחלטה, ונערכים כעת למערכה האחרונה על הסדר החוב – הצבעת בעלי האג"ח שתיערך מחר אחה"צ. בעלי האג"ח עלולים להפיל את הסדר החוב בשל מינויו של המנכ"ל הפורש, רפי דניאלי, לתפקיד יו"ר הדירקטוריון.

 

מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן מסרה בתגובה: "בית המשפט נתן בהחלטתו משקל לטענות המדינה בדבר הצורך בשמירה על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל, זכות שהוקנתה לה בהפרטת החברה כפי שבאה לידי ביטוי במניית הזהב. עם זאת, אנחנו בוחנים את ההחלטה ואם יש מקום לערער לגביה".

 

אבי לוי יו"ר איגוד קציני הים מסר בתגובה להחלטה: "זו החלטה שתפגע באינטרסים של המדינה ותוביל לחיסול צי הסוחר הישראלי. ובעיקר בשל העובדה שכבר כיום 48% מהמניות יוחזקו בידי זרים, מבלי שהמדינה יכולה לומר דבר וחצי דבר בעניין. אנחנו נשקול את צעדנו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x