$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר בודק חריגות שכר בהיקף 1.5 מיליארד שקל בחברת חשמל

הממונה על השכר מגבש הליך שימוע חדש לחברה, לאחר שבאוקטובר האחרון החל שימוע לגבי חריגות בהיקף של עד חצי מיליארד שקל. מבקר המדינה אמד בעבר את חריגות השכר ב־3.4 מיליארד שקל, אולם באוצר מבצעים בדיקה נפרדת

ליאור גוטמן 07:1430.06.14

הממונה על השכר במשרד האוצר קובי אמסלם מגבש בימים אלה שימוע חדש לחברת החשמל, שעניינו חשש לחריגות שכר בהיקף כספי של כ־1.5 מיליארד שקל. כך נודע ל"כלכליסט".

מדובר בעבודה פנימית באגף הממונה על השכר, שנמצאת בשלבי גיבוש ראשוניים ומתייחסת לכמה בעיות שהתגלו לכאורה בחברת החשמל. הבעיות כוללות תשלומי פנסיה חריגים, מתן זכויות מוקדמות לעובדים שעמדו או עומדים לפני פרישה, והרחבת תנאי הזכאות לפנסיה. מדובר בכ־9,000 עובדים שנהנים ממעמד של קביעות מתוך 13,265 עובדי החברה, ועוד כ־4,000 גמלאים שעבורם נבדקות חריגות השכר שהוענקו לכאורה שלא כדין, כאשר תקופת הבדיקה עלולה להגיע עד לתחילת העשור הקודם.

 

 

מבקר המדינה יוסף שפירא אמד באוקטובר 2012 את החריגות בסעיפים הללו ב־3.4 מיליארד שקל. זאת לאחר שהתגלה שכ־92% מהגמלאים שפרשו ב־2008 או קודם לכן הגיעו עד סוף 2011 לדרגה המרבית או לדרגה אחת מתחתיה, לפי המבקר. אמסלם פילח את הנתונים לפי סעיפים, וכאמור החל לגבש שימוע על חלק מהם עם כוונה לפרסמו ולמסור אותו לחברת החשמל כבר ביולי הקרוב.

 

בשלב זה לא ברור אם אמסלם יצליח להוציא את השימוע אל הפועל. הסיבה: הבוקר אמור להתקיים דיון ראשון בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה לגבי חריגת שכר אחרת של חברת החשמל שבגינה כבר הוציא אמסלם שימוע. מדובר בתשלומי אש"ל כפולים ובתוספות דרגה (תוספת פיקודית) גבוהות פי שניים ויותר מהמוגדר בחוק, שממנה נהנו לכאורה עובדי החברה בשנים 2010–2012. לפי אמסלם, השווי הנוכחי של ההטבה הוא כ־150 מיליון שקל ואילו העלות האקטוארית (כלומר בספרים ולטווח ארוך) היא עד כחצי מיליארד שקל.

 

מבקר המדינה יוסף שפירא מבקר המדינה יוסף שפירא צילום: עמית שאבי

 

אמסלם פרסם את השימוע הזה באוקטובר 2013 וספג ביקורת שהוא מעכב את הרפורמה המתגבשת בחברת החשמל. בית הדין האזורי לעבודה בחיפה הקפיא את הדיון עד מרץ האחרון, ולאחר מכן דחה את הדיון בעוד 45 יום. הבוקר כאמור יתקיים הדיון הראשון בנושא, אולם בסביבתו של אמסלם טוענים כי יכול להיות שמדובר בקרב אבוד, מכיוון שבית הדין נוטה להקפיא את המצב עד גיבוש הרפורמה בחברת החשמל.

 

במרץ האחרון התקיים דיון בוועדה לביקורת המדינה בנושא חריגות השכר בחברת החשמל, שבו הציג צבי ורטיקובסקי, המשנה למנכ"ל במשרד מבקר המדינה, סיכום של המצב. "מאז 1996 הצטברו פערים של 6 מיליארד שקל בין הפרשות החברה לפנסיה של העובדים לבין מה שהצטבר בקופת הפנסיה בפועל ויש עוד חריגה של 2 מיליארד שקל בקרן הנאמנות של העובדים", אמר. בסביבת הממונה על השכר נזהרים מלאמץ את המספרים ככתבם וכלשונם, והכוונה היא להוציא שימוע בנפרד על כל חריגה שתתגלה.

 

ורטיקובסקי סיפר שבהסדרי הפנסיה מסתמנת שיטה: ההנהלה מחליטה לשלם תוספות שכר לעובדים ואחרי זה מגיע הרגולטור ומתריע. "כשמגיע הממונה על השכר ומנסה להפסיק את החריגות, החברה אומרת שהיא חולקת על דו"ח המבקר, ואז העובדים וההנהלה תוקעים את זה בבית הדין לעבודה וכורכים את זה ברפורמה. זו תופעה שנמשכת עשרות שנים ואין מי שיפסיק אותה. החברה במשבר כספי וזה מסכן את כל המשק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x