$
בארץ

שמיר במגעים לקבל בטוחות מבנקים כדי להישאר בתנובה

בעל השליטה במבטח שמיר מנהל ביומיים האחרונים מגעים עם בנקים זרים לקבל אופציה למכור להם בשנתיים הקרובות את אחזקתו בתנובה לפי השווי שנקבע בהסכם המכירה לברייט פוד. שמיר נדרש להחליט אם למכור את אחזקתו לברייט פוד עד יום ראשון

גולן חזני 06:5327.05.14

מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, נוטה לוותר על האפשרות לבצע אקזיט של 400 מיליון דולר מתנובה ומעדיף להישאר שותף בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי ביומיים האחרונים הוא מנהל מגעים עם בנקים זרים ומוסדות פיננסיים מקומיים במטרה לפתור את שאלת הסיכון בהישארות בחברה ובירידת שווי אפשרית של תנובה תחת שליטה סינית, שעלולה לגרום לחלק מהרווח שרשם על הנייר עד כה - להיחתך.

 

שמיר בוחן שתי אפשרויות לקבל ארכה של שנתיים עד שלוש שנים להחליט אם למכור את אחזקותיו בתנובה לפי שווי העסקה בין ברייט פוד לאייפקס. אפשרות אחת היא שבנק זר יעניק כ־400 מיליון דולר למבטח שמיר כנגד שעבוד מניותיה בתנובה לשנתיים עד שלוש שנים. בתום התקופה יחליט שמיר אם להחזיר את ההלוואה או לוותר על המניות. אפשרות שנייה היא שבנק זר יעניק התחייבות לרכישת המניות בכל עת בשלוש השנים הקרובות.

 

שמיר מלווה זה שנים בידי הבנק הזר מריל לינץ' ובנק אוף אמריקה, ובימים האחרונים קיבל הצעות מבנקים אחרים לפתרונות שיאפשרו לו להישאר בתנובה בסיכון מינימלי של האופציה. כל התרחישים צפויים לעלות מיליוני דולרים למבטח שמיר, בין אם כריבית על הלוואה מהבנק במקרה של שעבוד המניות או כעמלה במקרה של מימוש ההתחייובת לרכישת המניות.

 

ברייט פוד הסינית, שרכשה את חלקה של אייפקס בתנובה, סירבה להעניק לשמיר את הביטחונות שביקש עבור אופציית ה־PUT. תמורת האופציה שתאפשר לו למכור לברייט פוד את אחזקותיו לפי שווי העסקה מול אייפקס דרש שמיר מהסינים ביטחונות בצורת שעבוד על מניותיהם בתנובה או בהון, ונתקל בסירוב. "אנחנו ברייט פוד", השיבו הסינים, וכך הבהירו כי עצם הדרישה מעליבה אותם כגוף גלובלי גדול.

 

איגרות החוב של ברייט פוד מדורגות BBB על ידי גופי הדירוג הבינלאומיים. "העובדה הזאת מקלה על שמיר את קבלת ההחלטה", אמר מקורב לעסקה, "שכן לבנקים יהיה נוח לקבל שעבוד של מניות כשמדובר בחברה בעלת דירוג כה גבוה".

 

שמיר. ברייט פוד סירבה להעניק לו את הבטחונות שביקש שמיר. ברייט פוד סירבה להעניק לו את הבטחונות שביקש צילום: יובל חן

 

שמיר יכהן כסגן יו"ר תנובה

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", ברייט פוד ושמיר הגיעו להבנות על מבנה השליטה המשותפת בחברה, ולפיהן נשיא תשלובת החלב של ברייט פוד ד"ר גואו בנהנג ישמש כיו"ר הדירקטוריון, ואילו שמיר ישמש כסגנו ויפקח על הפעילות בישראל. עוד נודע ל"כלכליסט" כי שמיר וברייט פוד הגיעו להסכמה כי החברה תמשיך לחלק דיבידנדים גם בעתיד.

 

ביום רביעי האחרון חתמה קרן אייפקס על חוזה למכירת מניותיה (56%) בתנובה לברייט פוד לפי שווי של 8.6 מיליארד שקל. אייפקס אמורה לקבל 4.8 מיליארד שקל, אך מסכום זה יש לנכות את חלקה היחסי בהלוואה שהעניק בנק לאומי והבנק הבינלאומי לחברה המשותפת של אייפקס ומבטח שמיר באחזקה (77%) בתנובה. חלקה של מבטח שמיר בתנובה עומד על 20.7% מהמניות ואת החלטתה הפורמלית אם להצטרף לעסקה, היא אמורה לפרסם עד יום ראשון הקרוב, ובמקביל להמשיך חודשיים במו"מ עם הסינים להסדרת תנאי האופציה.

 

הערכת השווי היתה נמוכה

 

השווי של תנובה בעסקה גבוה ב־3.4 מיליארד שקל מהערכת השווי שביצעה לחברה פירמת הייעוץ גיזה־זינגר־אבן ב־2011. כיום, מבטח שמיר מרוויחה מהערכת השווי הזו. בספרי החברה רשומה תנובה על פי הערך הנמוך מאוד של הערכת השווי, כך שאם תמכור את מניותיה לברייט פוד, היא תרשום רווח הון גדול מאוד בגובה ההפרש.

 

בדו"חות מבטח שמיר רשומה ההשקעה בתנובה בגובה של 320 מיליון שקל. בנוסף החברה קיבלה מימון לעסקה (יחד עם אייפקס) מהבנקים לאומי והבינלאומי בגובה של 1.9 מיליארד שקל, והדיבידנדים שחילקה תנובה בשבע השנים האחרונות מכסים את ההחזר שלה. כך נשאר שמיר עם רווח צפוי של 1.4 מיליארד שקל (כ־400 מיליון דולר) לפני מס, אם ימכור את חלקו בתנובה.

 

לדברי יובל זילברשטיין, מנכ"ל וכלכלן ראשי בפרומתאוס יעוץ כלכלי, "הרווח המרשים אותו השיגו קרן אייפקס ומבטח שמיר נובע משני מרכיבים מרכזיים: שיפור הרווח התפעולי של תנובה והמחיר הנמוך יחסית, שבו נרכשה החברה לפני שש שנים, הן בהיבט של מכפיל ה־EBITDA והן בהיבט של נכסי נדל"ן, ששוויים התברר כגבוה יותר מזה שהוערך במועד העסקה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x