$
בארץ

ועד ראשון לבתי ההשקעות? ההסתדרות החלה להחתים עובדי אקסלנס נשואה

פעילי הארגון הגיעו הבוקר והקימו דוכנים במשרדי בית ההשקעות של הפניקס בנסיון לצרף שליש מהעובדים ולהקים ועד יציג בחברה

מיקי פלד ורחלי בינדמן 10:0118.05.14

ההסתדרות החלה להקים ועד בבית ההשקעות אקסלנס נשואה ובמידה ותצליח זה יהיה הוועד הראשון בענף בתי ההשקעות. הבוקר הגיעו כ-20 פעילים של האגף להתאגדות עובדים בהסתדרות למשרדי בית ההשקעות שבבעלות הפניקס בניסיון להחתים על טפסי הצטרפות להסתדרות 200 מתוך כ-600 עובדי בית ההשקעות - השיעור הנדרש על פי החוק לשם הקמת ועד עובדים יציג. ההסתדרות כבר הקימה ועד פעולה שמורכב מארבעה עובדים בחברה, בראשם עומד אבי גאנה.

 

ההסתדרות כבר הקימה בעבר ועד בבית ההשקעות כלל פיננסים אולם זהו היה מעין 'ועד אד-הוק' שנועד לשם שמירה על זכויות העובדים וקבלת מענקים בעת המעבר של יחידות בית ההשקעות לחברת הראל. עתה, במידה וההסתדרות תצליח במהלך יהיה זה הוועד המשמעותי הראשון בענף וכזה שעשוי לבשר את תחילתו של גל התאגדות גם בענף בתי ההשקעות, שנראה עד כה "חסין" מפני הקמת ועדים שכאלו. כך גם היה עד השנה שעברה בענף חברות הביטוח, שעה שהקמת והועד בכלל הובילה להקמה של ועדים גם במגדל, הפניקס, AIG ושומרה.

 

בית ההסתדרות בתל אביב. אם המהלך יצליח הוועד באקסלנס יהיה הוועד הראשון בענף בתי ההשקעות בית ההסתדרות בתל אביב. אם המהלך יצליח הוועד באקסלנס יהיה הוועד הראשון בענף בתי ההשקעות צילום: ד"ר אבישי טייכר

 

העובדה שבבית ההשקעות השלישי בגודלו בישראל (אחרי פסגות ומיטב-דש) פועלים העובדים להתאגד אינה מפתיעה. בשנים האחרונות עובר ענף בתי ההשקעות שינוי מקצה לקצה. אם בעבר עבד הענף כמעט ללא רגולציה, תחרות נמוכה, ועם תרבות שכר מפנקת שגרמה לכל בוגר תואר בכלכלה למהר ולחפש תפקיד בבית השקעות – כיום סובל הענף מתחרות עזה, ומיתר רגולציה שפוגעת בהכנסות ומחייבת את מנהלי בתי ההשקעות להתייעל ואף לעבור תהליכי קונסולידציה. כך, בתחילת 2013 חווה הענף מכה אדירה כשנכנסה לתוקף רפורמה שחתכה את תקרת דמי הניהול בקופות הגמל בכמעט 50%.

 

בית ההשקעות אקסלנס שממוצע דמי הניהול בקופות הגמל שלו היה גבוה יחסית היה בין הנפגעים המרכזיים של הרפורמה ועל מנת להיערך אליה הובילה הנהלת אקסלנס בראשות עוזי דנינו מהלך התייעלות רחב היקף. בית ההשקעות נאלץ להעתיק את משכנו ממגדלי משה אביב שבלב מתחם הבורסה ברמת גן למשרדים זולים יותר בפתח תקווה.

 

בשנים האחרונות בית ההשקעות כמעט שלא מגייס עובדים חדשים כשרק באחרונה כשהתפנה תפקיד מנכ"ל חברת ניהול התיקים (לאחר עזיבתו של דני שפירא) החליט דנינו לאייש את התפקיד על ידי בעל תפקיד קיים – ערן אורן שמנהל את מערך המכירות של מוצרי הקבוצה. אם לא די בכך, בית ההשקעות שנשלט (90%) על ידי חברת הביטוח הפניקס (שבה אגב כבר הוקם ועד עובדים יציג) נמצא תחת חוסר ודאות שכן הפניקס נמצאת על המדף כשבעל השליטה בה, יצחק תשובה מחפש לה קונה. לא ברור מה יעלה בגורל אקסלנס במצב של מכירה כאשר נבחנת אפשרות למכור את בית ההשקעות בנפרד מחברת הביטוח. חוסר הוודאות הזה מעודד את הרצון של העובדים להתאגד ולהגן על תנאי העסקתם למקרה של מכירה עתידית או מיזוג שנועד להביא להתייעלות ועלול לעלות בפיטורי עובדים.

 

כך למשל, לאחרונה הושלם המיזוג של בתי ההשקעות מיטב ודש שגרר פיטורי כ-100 עובדים והליכי פרישה מרצון עם עשרות עובדים נוספים ופרישה אקראית של אחרים שלא לוותה במילוי מקומם. ישנו חשש כמובן שהתסיסה באקסלנס עולה לעודד גם עובדים בבתי השקעות אחרים להתייעל. מנגד, יש לציין כי במיטב-דש נערכו לכך מראש ופינקו את העובדים הזוטרים בתוספת שכר משמעותית וכן יצאו במהלך חריג של מענק אופציות לעובדים. כך או כך, עובדי בתי ההשקעות מבינים שהעידן בו נהנו ממשכורות עתק , רכבים מפוארים ובונוסים מפנקים נמצא מאחוריהם וחוסר ודאות לגבי עתידם המקצועי הולך וגדל.

 

יו"ר הועדה, אבי גאנה, מנהל תיקים עסקיים באקסלנס נשואה, אמר ל"כלכליסט" כי "כ-200 איש כבר הצטרפו ונראה שאנחנו מגיעים לשליש הדרוש אם כי המטרה היא להגיע ללפחות מחצית". גאנה הסביר כי הסיבה לניסיון להקים ועד הוא כי "נעשו צעדים שאולי היו מתבקשים אבל לא בצורה נכונה. הרגולציה בנשים האחרונות פגעה בבתי ההשקעות ושורת הרווח נחתכה אבל לבוא ורק להוריד הוצאות ולחתוך אנשים ולייבש אנשים אחרים לתקופות של אנשים אחרים זו לא הדרך. הם אומרים שאין כסף לתת תוספות אבל בדוח האחרון של 2013 רואים רווח נקי של 74 מיליון שקל. אנחנו לא נגד התייעלות ורוצים לשפר את החברה אבל זה צריך להיעשות בשיתוף העובדים. אנחנו מתעסקים כבר חודשים במי יעזוב השבוע ולמי יתנו ולמי לא ומה שאנחנו צריכים לעשות זה שינוי תפיסתי. זה לא קרב על כסף אלא על היחס לעובדים, שכיום מרגישים כמו עוד מספר באקסל".

 

גאנה הוסיף כי אחת הסיבות לניסיון להקים את הועד היא רצון להתכונן ליישום חוק הריכוזיות שיחייב את יצחק תשובה, הבעלים של הפניקס ואקסלנס נשואה, להפריד בין אחזקותיו הריאליות לפיננסיות: "סביר להניח שב-2016 החברה תצטרך לעבור ידיים. אנחנו רוצים להבטיח קודם כל שמירה על זכויות העובדים בעת המעבר, למנוע קיצוצים ושהעובדים יקבלו גם מענקים. אחרי הכל, יש לנו בנוסטרו קרוב ל-850 מיליון שקל והכסף הזה לא הגיע משום מקום אלא העובדים בעבודה קשה ייצרו את הכסף הזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x