$
בארץ

המחיר הכלכלי של הפלילי: מה נשאר מחגיגות השכר של דני דנקנר?

ההסתבכויות הפליליות, המחלוקות מול המינהל והסכסוכים המשפחתיים פגעו קשות במי שכיכב בטבלאות שכר הבכירים

רחלי בינדמן, תומר גנון וזוהר שחר לוי 10:2214.05.14
דני דנקנר ואביגדור קלנר, שהיו בעבר חברים קבועים במועדון המשתכרים הגבוהים בשוק ההון, נאלצים להתרגל למציאות חדשה שבה הם עשויים להתקשות לגייס כסף לתשלום קנסות. "מי שנשא בתפקיד מרכזי ונישא במשק הישראלי, כיום הינו בבחינת שבר כלי מבחינת מעמדו הכלכלי ויכולותו לזכות בתפקיד דומה, או אף פחות בבכירותו, מזה שנשא בעבר", כתב אתמול השופט דוד רוזן על דנקנר בפסק הדין.

ההסתבכויות הפליליות, המחלוקות מול המינהל והסכסוכים המשפחתיים של דני דנקנר פגעו קשות בכיסו של מי שכיכב בטבלאות שכר הבכירים. מי שנמנה עם אחת המשפחות העשירות בישראל והתברג ברשימות שיאני השכר כיו"ר בנק הפועלים, כיו"ר ישראכרט ופועלים שוקי הון וכיו"ר תעשיות מלח, העיד לאחרונה בבית המשפט שמצבו הכלכלי הידרדר. "אני לא עובד, אין לי הכנסה, רק עבודות זמניות", אמר במסגרת דיוני הטיעונים לעונש בפרשת הבנק הטורקי פוזיטיף, שהיא אחת מפרשות בנק הפועלים שבהן הוא מעורב.

 

דני דנקנר בבית המשפט (ארכיון). קנס של חצי מיליון שקל וחילוט נכסים בשווי מיליון שקל דני דנקנר בבית המשפט (ארכיון). קנס של חצי מיליון שקל וחילוט נכסים בשווי מיליון שקל צילום: עידו ארז, ynet

 

סיבה רחמים? מדובר במי שהורשע בעבירות חמורות של טוהר מידות ומעל באמון שניתן בו כבכיר ביותר בבנק הגדול בישראל, עבירות שעל חלקן הוא מתכוון לערער לבית המשפט העליון ובחלקן הודה במסגרת הסדר טיעון.

 

ההליכים הפליליים נגד דנקנר בפרשות הולילנד ופרשות הפועלים הובילו לכך שהוטלו עליו קנסות וחולט לו רכוש בהיקף של 2.5 מיליון שקל. ככל הידוע, מתוך קנס של מיליון שקל שהוטל עליו בגין הרשעתו בפרשת פוזיטיף, שילם דנקנר 700 אלף שקל.

 

אתמול ניחתה עליו מכה כלכלית נוספת: השופט רוזן גזר עליו קנס של חצי מיליון שקל והורה לחלט לו רכוש בשווי מיליון שקל. לדנקנר, כך עולה מבקשת החילוט של נכסיו שהגישה הפרקליטות לפני כשבועיים, יש כספים בהיקף של 2.6 מיליון שקל הנמצאים בפוליסת ביטוח חיים בהפניקס. מדובר בכספים שהקפיאה לו המשטרה עם פתיחת חקירת הולילנד.

 

במקביל, דנקנר מצוי במחלוקת מול רשות מקרקעי ישראל, שרוצה לפנות את גרושתו שושנה ויזן מקומפלקס הבנייה שנבנה עבורו בעתלית על קרקעות חברות המלח. הקומפלקס, ששוויו מוערך ב־15 מיליון שקל, משתרע על פני כ־5 דונמים וכולל וילה רחבת היקף, מגרש טניס ויקב. הרשות טוענת שהשטח הזה צריך לחזור אליה. דנקנר טען בתגובה שהרשות גרמה לו נזקים והיא צריכה לפצות אותו.

 

אלא שבסיפור הזה נפתחה חזית נוספת: גרושתו של דנקנר תובעת ממנו להחזיר לה כ־7.5 מיליון שקל ששילמה לו לטענתה תמורת מחצית הווילה. זאת במקרה שבית המשפט יקבל את בקשת הרשות לפנותה. ויזן טוענת כי אף ששילמה על הנכס דנקנר שכנע אותה לחתום על חוזה פיקטיבי משיקולי מס. דנקנר טען בתגובה שוויזן מנסה לסחוט אותו. ההליך עדיין מתנהל בבית משפט השלום בחיפה.

 

החזיר בונוסים ופוטר מתפקידו

 

כחודשיים לאחר שמונה ליו"ר הפועלים, באמצע 2007, נאלץ דנקנר לספוג מכה כלכלית ולהצטרף להסכם פשרה שבמסגרתו נאלץ להחזיר בונוסים שקיבל מרווחי הבנק בשווי 7.5 מיליון שקל. הרקע להסכם הפשרה הוא ביקורת ציבורית על השכר הגבוה של בכירי הבנק, שהובילה את רשות ניירות ערך לבדוק את תקינות הליך קבלת ההחלטות למתן הבונוסים.

 

חגיגת השכר של דנקנר בבנק הפועלים הופסקה לחלוטין כשהמפקח על הבנקים הורה לבעלים שרי אריסון להביא להתפטרותו. כפי שהתברר מאוחר יותר, הרקע להדחתו של דנקנר מתפקיד היו"ר נוגע להלוואות שקיבל מבנק הפועלים בעת שכיהן כיו"ר ללא קבלת האישורים הנדרשים. עצם הצורך בלקיחת הלוואות עשוי לשפוך אור על מצבו הכלכלי של דנקנר חרף שכר העתק שמשך במשך שנים. דנקנר קיבל ב־2008 הלוואה מהבנק בהיקף של 14.3 מיליון שקל תוך הצגת הצהרת עושר לא נכונה לכאורה, ולפיה אחזקותיו בחברת הנדל"ן אלרן שבבעלות משפחתו גבוהות בעשרות אחוזים משהיו בפועל. על פי הערכות, דנקנר נימק אז את מטרות ההלוואה במימון השקעה בנדל"ן, ונזקק באותן שנים להלוואות למימון עסקיו הפרטיים בשל חובות שצבר בהם.

 

באותה שנה גם קיבל דנקנר הלוואה מאיש העסקים הטורקי הליט צ'נגלולו בהיקף של 5 מיליון יורו. זאת בזמן שצ'נגלולו החזיק במשותף עם בנק הפועלים בבנק פוזיטיף, ומבלי שדנקנר דיווח לכאורה על קבלת ההלוואה להפועלים חרף הקשרים העסקיים עם צ'נגלולו. דנקנר נחשד והודה במסגרת הסדר טיעון כי לקח את ההלוואה תוך הסתרתה מהפועלים. אלא שבסוף 2013 נחשפו תמלילי חקירות של המזכירה של דנקנר בעת שכיהן כיו"ר בנק הפועלים, חגית מלכה, שלפיהם היא טוענת כי ההלוואות שימשו להעברתן לידי בן דודו נוחי דנקנר. עלות שכרו של דנקנר כיו"ר בנק הפועלים עמדה על למעלה מ־40 מיליון שקל ב־7 השנים האחרונות לכהונתו, כאשר עלות שכרו החודשית הגיעה ל־150 אלף שקל.

 

גם קלנר כבר לא שיאן שכר

 

עד 2007 היה אביגדור קלנר מהדמויות הבולטות במגזר העסקי, ששכרו עורר את קנאתם של בכירי המשק. את הזינוק המשמעותי בקריירה שלו עשה לאחר שמונה ליו"ר פולאר השקעות מקבוצת שרם־פודים־קלנר (שרפ"ק). קלנר תוגמל בנדיבות ומשך שכר בעלות של מעל 20 מיליון שקל ב־7 שנותיו האחרונות בפולאר, בעוד שהחברה צברה הפסדים של מאות מליונים והסבה תשואת שלילית למשקיעים. ב־2006 הוטחה נגדו ביקורת ציבורית חריפה נוכח העובדה שמשקיעי פולאר זכו לתשואה שלילית של 40% בחמש שנים, בעוד הוא זכה באותה עת לשכר של שמונה ספרות. בעקבות הביקורת מסרה פולאר כי במסגרת חוזה העסקתו של קלנר הוא לא יוכל למשוך בונוס מרווחי החברה, אלא בקיזוז הפסדי החברה בשנה הקודמת.

 

לאחר שחבר לשרם ופודים, רכש קלנר מניות של קבוצת שרפ"ק עד לאחזקה של 10% בקבוצה. רכישה זו התבססה על לקיחת הלוואות ועלתה 25–30 מיליון שקל, לפי הערכות, ונטל הלוואות לצורך רכישת המניות. כדי להחזיר את אותן הלוואות אף נאלץ במהלך הדרך למכור מניות, עד שכאשר פרש מהקבוצה ב־2007 נותר עם אחזקה של פחות מ־5% שלבסוף לא היתה שווה דבר על רקע קריסת הפעילות של הקבוצה.

 

נפילתו של קלנר החלה ב־2007, כששמו נקשר בשתי פרשות שחיתות שנסתיימו לבסוף ללא כתבי אישום: חשדות לשימוש במידע פנים ותיק שוחד של בכיר במינהל מקרקעי ישראל. בעקבות שתי הפרשות פרש קלנר משרפ"ק ועבר לעסקים פרטיים. לפי הערכות, הוא ניצל את קשריו בפוליטיקה בכלל ועם אולמרט בפרט לטובת עסקיו. קלנר עדיין מתגורר באותה וילה בכפר שמריהו בה התגורר עת ניהל את פולאר אך לפי הערכות הוילה נושאת נטל משכנתא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x