$
בארץ

קיפאון בייצוא הסחורות מישראל ברבעון הראשון של 2014

ייצוא התרופות והרכיבים האלקטרוניים אמנם עלה בחודשים ינואר-מרץ, אך ביתר הענפים נרשמה ירידה. ההיקף הכולל של ייצוא הסחורות ללא יהלומים עלה ב-1% בלבד

אופיר דור 11:1916.04.14

מגמת הקיפאון ביצוא הישראלי נמשכה גם ברבעון הראשון של שנת 2014, זוהי המסקנה העולה מנתונים שמפרסם היום (ד') אגף כלכלה במכון הייצוא. לפי נתוני מכון היצוא, ברבעון הראשון של 2014 נרשמה עלייה דולרית של 1% בלבד בייצוא הסחורות מישראל ללא ענף היהלומים, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הייצוא הישראלי ללא יהלומים הסתכם ב-12 מיליארד דולר.

העלייה הקטנה נבעה מצמיחה בהיקפי היצוא בשני ענפים - תרופות ורכיבים אלקטרוניים. "בנטרול שני ענפים אלו", כותבים במכון הייצוא, "נמשכת ההאטה המאפיינת את רוב ענפי היצוא הישראלי בשנתיים האחרונות". ייצוא התרופות עלה ב-17% ברבעון הראשון של 2014 בהשוואה לתקופה המקבילה, והסתכם ב-2.1 מיליארד דולר. יצוא הרכיבים האלקטרוניים גדל באותה התקופה ב-7% להיקף של 1.1 מיליארד דולר.

 

יו"ר מכון הייצוא, רמזי גבאי. נתונים מדאיגים יו"ר מכון הייצוא, רמזי גבאי. נתונים מדאיגים צילום: נמרוד גליקמן

 

לעומת זאת, יצוא הכימיקלים ירד בשיעור של כ-4% להיקף של 2.5 מיליארד דולר ברבעון הראשון - ירידה ראשונה לאחר ארבעה רבעונים רצופים של עליות. לפי מכון היצוא, שלושת ענפים אלו מהווים כ-48% מיצוא הסחורות ללא יהלומים ומתאפיינים במספר מצומצם של יצואני ענק.

 

ביתר הענפים נרשמה ירידה כוללת של כ-2% בהיקף היצוא ברבעון הראשון ל-6.3 מיליארד דולר. הירידה בייצוא אפיינה לא רק את הייצוא התעשייתי אלא גם את היצוא החקלאי, שירד ב-12% ברבעון הראשון של 2014.

 

לדברי רמזי גבאי, יו"ר מכון הייצוא, הנתונים מעוררי דאגה ועלולים להיות להם השלכות חמורות על הכלכלה הישראלית. "יש הכרח להמשיך ולהעמיד כלי סיוע להתמודדות עם התנאים המאתגרים בפניהם עומדים היצואנים ביומיום, כמו שער החליפין והתחרות העזה בשווקים הגלובליים", אמר גבאי.

 

"כל 3 מיליארד דולר גידול ביצוא משמעותם: תוספת של כ-27,000 מקומות עבודה למשק הישראלי וגידול של 1.5% בתוצר העסקי. ללא התעוררות מחודשת בייצוא לשיעורים להם היה המשק רגיל בעבר, לא יוכל המשק לחזור לפסי צמיחה משמעותיים הנדרשים לאתגרים הרבים של כלכלת ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x