$
בארץ

הנתק בין קנדל ולפיד משתק את המועצה הלאומית לכלכלה

חילוקי הדעות האידיאולוגיים בין היו"ר לבין שר האוצר הובילו לירידה במעמד המועצה, שזכתה לדומיננטיות בתקופת שטייניץ. היום צפויים קנדל ולפיד להיפגש לאחר חודש של נתק

שאול אמסטרדמסקי 06:5413.04.14

שר האוצר יאיר לפיד ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ׳ יוג׳ין קנדל צפויים להיפגש היום (א') לבקשת קנדל לאחר חודש של נתק בין השניים. קנדל ביקש לערוך את הפגישה לאחר שבשבועות האחרונים גילה לתדהמתו כי הוא מקבל כתף קרה מלשכת שר האוצר ולמעשה מכל פקידי האוצר בכלל.

 

 

 

הנתק בין שר האוצר לבין קנדל - שמשמש כיועצו הכלכלי הבכיר של ראש הממשלה - נובע מהפער התפיסתי בינו לבין לפיד סביב שלוש יוזמות שהנהיג האוצר בחודשים האחרונים: החלטת הממונה על שוק ההון לקבוע תקרה לדמי הניהול החיצוניים שגופי הפנסיה גובים מהציבור; תוכנית מע"מ 0% לרוכשי דירות ראשונות; ותוכנית לפיד להגבלת שכר הבכירים בבנקים ובגופי הפנסיה. שלוש היוזמות מהוות התערבות ממשלתית בשוק החופשי, מדיניות שלפי תפיסתו של קנדל אין לה מקום ועלולה להיות הרסנית.

 

 

התוכנית ל-0% בקניית דירה ראשונה - אחת מנקודות המחלוקת התוכנית ל-0% בקניית דירה ראשונה - אחת מנקודות המחלוקת צילום: דוד הכהן

 

קנדל אינו הכלכלן הבכיר היחידי שמתנגד לתוכניותיו של שר האוצר, אולם הוא הכלכלן הבכיר היחיד שיוצא נגדן בגלוי. האחרים, ברוב המקרים, השאירו את התנגדותם לפורומים סגורים יותר.

 

קנדל ביקר את תוכנית האוצר בדיון בוועדת הכספים

הצעד הראשון של האוצר שגרר את התנגדותו של קנדל היתה כאמור החלטת הממונה על שוק ההון במשרד האוצר דורית סלינגר להתערב ולקבוע תקרה מקסימלית לדמי הניהול החיצוניים. אין מדובר בדמי הניהול הרגילים שהציבור משלם על הפנסיה שלו, אלא בדמי ניהול נוספים, בעיקר על כספי החוסכים שגופי הפנסיה משקיעים מעבר לים.

 

מעבר לחוות דעת כלכלית שחיבר קנדל, שפירטה באריכות מדוע הצעד שגוי לתפיסתו ומדוע הוא עלול לגרום נזק לתעשיית ההון סיכון הישראלית ולפגוע בצמיחת המשק, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אף הופיע בדיון בוועדת הכספים בו היו צריכים חברי הכנסת להצביע אם לאשר את הצעד או לדחות אותו. באופן חריג יצא קנדל נגד הצעד בוועדת הכספים, אף שמדובר ביוזמה ממשלתית.

 

מיד בתום הדיון בוועדה נתקל קנדל בלפיד במסדרונות הכנסת, רק בשביל ששר האוצר לפיד ינזוף בו בפומבי, בקול רם, על כך שהעז להופיע בפני הוועדה ולצאת נגד עמדת משרד האוצר. מאותו רגע שרר נתק בין השניים, דבר שבא לידי ביטוי לנתק גם בין יתר פקידי האוצר לבין המועצה הלאומית לכלכלה, בהשראת שר האוצר. במלים אחרות, קנדל פשוט לא הצליח לעבוד מול משרד האוצר בחודש האחרון.

 

אותה הופעה בוועדת הכספים קרתה במקרה בדיוק ביום שבו התפרסמה החלטתו של לפיד על הטבת 0% מע"מ. גם תוכנית זו יצרה לעימות אידיאולוגי חזיתי בין שר האוצר לבין קנדל, שהתנגד לה נמרצות, ואף ניסה לגייס את ראש הממשלה ומנכ״ל משרדו על מנת שיטרפדו את התוכנית.

 

ערב קודם לכן זימן מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר את לפיד, את נגידת בנק ישראל, את שר השיכון ומנכ"ל משרדו וכן את קנדל ואנשיו לדיון בלשכת ראש הממשלה בתוכניתו של לפיד. גורמים שנכחו בדיון סיפרו כי לפיד דיבר בשפה בוטה כלפי קנדל ההמום, על כך שהוא מהווה חלק מהבעיה - משום שבשנים האחרונות הרעיונות שלו לא הצליחו למתן את עליית מחירי הדיור - ומשום כך שיתכבד ויניח לאנשים אחרים לקדם רעיונות חדשים במקום לבלום אותם.

 

גם במקרה זה מדובר בהתנגדות אידאולוגית עקרונות של קנדל להתערבות ממשלתית בשוק הדיור, בנימוק שהתערבות זו לא רק שלא תועיל, אלא אף תעלה את המחירים.

 

עולם חדש מול עולם ישן? תלוי את מי שואלים

הפיצוץ השלישי בין השניים אירע בשבוע שעבר, לאחר שלפיד פרסם את תוכניתו להגבלת שכר הבכירים בבנקים ובגופי הפנסיה. גם הפעם מדובר בהתערבות ממשלתית, שבמועצה הלאומית לכלכלה סבורים שהיא אינה במקומה, וגם לא ממש תעזור להגביל את שכר הבכירים. נגד תוכנית זו יצא לא רק קנדל אלא גם יו"ר רשות ניירות ערך פרופ׳ שמואל האוזר.

 

ההתנגשויות מעידות על היחלשותה של המועצה הלאומית לכלכלה בשנה האחרונה, אחרי ארבע שנות התחזקות בתקופת שר האוצר הקודם יובל שטייניץ. זוהי התנגשות בין העמדה שמאמינה במינימום התערבות ממשלתית בשווקים, לבין עמדתו של שר האוצר לפיה יש להתערב בשווקים במקרים תכופים יותר מבעבר. אנשי לפיד מגדירים זאת כהתנגשות בין "העולם הישן", לבין "העולם החדש". די בטוח שקנדל לא היה חותם על ההתנסחות הזו.

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "המועצה הלאומית לכלכלה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם האוצר וחילוקי דעות מקצועיים הם חלק מתהליכי העבודה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x