$
בארץ

לפיד: "מחירי הדיור ייעצרו בברקס השנה ויירדו באופן משמעותי ב-2015"

שר האוצר אמר הערב בראיון לחדשות 2: "חלק מהאנשים שיוצאים היום נגד התוכנית שלי היו שם כשהמשבר הזה נוצר". על תוכנית "מחיר מטרה" אמר לפיד כי זו "תוכנית משלימה מצויינת"

שירות כלכליסט 20:43 24.03.14

 

"מחירי הדיור ייעצרו השנה בברקס, ויירדו באופן משמעותי ב-2015", כך אמר הערב שר האוצר יאיר לפיד בראיון לחדשות 2. "השיטה הקודמת העשירה את המדינה ואת היזמים על חשבון מעמד הביניים ואנחנו משנים את השיטה".

על הביקורת מצד כלכלנים, ובהם נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג, אמר לפיד כי "התוכנית לא מיועדת למומחים ולפוליטיקאים. זו תוכנית עבור מעמד הביניים. חלק מהאנשים שיוצאים היום נגד התוכנית היו שם כשהמשבר הזה נוצר". לפיד סיפר כי "הייתה התנגדות גדולה, צמרת המשרד שלי הייתה איתי ותמכה בי. היו אצלנו ויכוחים מאוד סוערים, אבל ברגע שהתקבלה ההחלטה כל המשרד הפך למגוייס באופן טוטאלי".

 

לדבריו, "המקצוע שלי זה לא להיות כלכלן, אלא להכתיב סדרי עדיפויות, וכך עשיתי". על תוכנית "מחיר מטרה" אמר לפיד כי זו "תוכנית משלימה מצויינת". לדבריו, הוא יזם את תוכנית הפטור ממע"מ רק עכשיו כי הוא המתין שההיצע של הדירות יעלה על הביקוש.

 

לפיד התייחס גם לשאלה מאיפה יגיע הכסף למהלך. "ניקח אותו מתקציבי הישיבות שקוצצו, מהטבות המס לחברות שהופחתו וכיו"ב". לגבי הרחבת הקריטריונים לפטור ממע"מ אמר שר האוצר כי "בשלב זה אין משפרי דיור. מי ששיפר דיור בשנים האחרונות עשה רווח משמעותי, התוכנית פונה למחוסרי הדיור".

  

יאיר לפיד וקרנית פלוג
יאיר לפיד וקרנית פלוגצילום: עמית שעל

 

התוכנית אושרה פה אחד

 

קבינט הדיור אישר היום (ב') פה אחד את שתי התוכניות של שר האוצר יאיר לפיד להוזלת הדיור - האחת למתן פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה, והשנייה להקמת צוות לניסוח מכרזי "מחיר מטרה" מוזלים. לדברי שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, התוכנית המפורטת למכרזי מחיר מטרה תוגש מיד אחרי פסח. כמו כן אישר הקבינט פה אחד הצעה לחובת דיווח לבעלי דירה שנייה. הקבינט אף אישר את הצעת ההחלטה של חוק שכירות הוגנת.

 

במהלך הדיון אמרה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג: "אני רוצה להקדים ולומר שהבעיה היסודית של הדיור היא בהיקף ההיצע. הגדלת ההיצע כפי שמסתמנת בשנתיים האחרונות עם דגש על אזורי הביקוש היא בכיוון הנכון". לגבי קביעת מחיר המטרה אמרה פלוג כי "זה יעזור בהגדלת ההיצע וישלח מסר אמין לציבור שהממשלה פועלת להורדת מחירים גם במחיר איבוד הכנסות".

 

באשר לסוגיית הפטור ממע"מ, אמר פלוג: "ישנם חסרונות. יישום התוכנית יגדיל את הביקוש לדירות חדשות. ככל שההיצע קשיח יותר יהיה לחץ על המחירים - ובהיעדר פיקוח על המחירים חלק גדול מההטבה יגיע לרוכשים. הפיקוח הוא בעייתי - עודף הביקוש החריף יתמרץ חלק מהרוכשים לשלם בצורה עוקפת וייצור שוק שחור כדי לקבל את ההטבה".

x