$
בארץ

כצפוי: מדד המחירים לפברואר ירד ב-0.2%; הדיור התייקר ב-0.3%

האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, עומדת על 1.2%; בארבעת החודשים האחרונים נרשמה עליית מחירים נמוכה יותר - בשיעור שנתי של 0.6% בלבד

אמנון אטד 14:0214.03.14

מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר שפרסמה היום הלמ"ס ירד כצפוי ב-0.2%. כתוצאה מירידה זו עומדת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, על 1.2%, והיא ממשיכה להימצא מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

גם האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים שמחשב בנק ישראל נמוכה ממרכז היעד - והיא מסתכמת כעת ב-1.6%. מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת אף עליית מחירים ממוצעת נמוכה הרבה יותר, בשיעור שנתי של 0.6% בלבד.

 

לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידה בסעיפים ירקות טריים (8.5%), הלבשה והנעלה (4.8%), תחבורה ותקשורת (0.7%), מזון (0.3%), שירותי טלפון ואינטרנט (2.6%) ודלק ושמנים לרכב (1.2%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות בסעיפים הפירות הטריים (3.9%), דיור (0.3%), ריהוט וציוד לבית (0.6%) ובריאות (0.4%).

 

בסעיף הדיור נרשמה עלייה של 0.3% בסעיף הדיור נרשמה עלייה של 0.3% צילום: דוד הכהן

 

מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר הפתיע וירד בשיעור חד של 0.6%.

 

מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה כאמור בחודש שעבר ב- 0.3%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה בפברואר ב- 0.4%, ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה ב-0.2%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים דצמבר 2013-ינואר 2014 בשיעור קל של 0.1%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.3% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה. זאת לעומת עליית מחירים שנתית גדולה יותר של 8% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.

 

מדד פברואר לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית לחודש אפריל, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בסוף החודש להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל במפתיע את הריבית ב- 0.25%, במטרה לתמוך בהגברת הפעילות הכלכלית במשק.

 

"המדד מבטא את ההאטה בפעילות במשק"

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, אמר בתגובה: "מדד המחירים לצרכן מבטא את ההאטה בפעילות הכלכלית במשק ואת הירידה במחירי הפירות והירקות וההלבשה וההנעלה. הציפייה בשוק היא שמדד מרץ יהיה חיובי ויעלה ב-0.2%. המדד יבטא בין היתר את הפעילות הערה של הקניות לחג הפסח".

 

שמואל בן אריה, מנהל המחקר בקבוצת פיוניר: "המדד לא מפתיע ועוצר את המגמה מהחודשים האחרונים אשר הצביעה על האטה בצריכה הפרטית, בזמן שהצמיחה במשק לא נראית מזהירה. אין להסיק כי המדד השלילי מצביע על המשך המגמה, לאור העובדה שהוא הושפע מהירידה העונתית במחירי ההלבשה וההנעלה וכן מהירידה במחירי המזון ואף האנרגיה, שהושפעו מהירידה העולמית במחירי הדלקים ומייסוף השקל".

 

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, אמר בתגובה: "הירידה שנרשמה במדד פברואר הינה חסרת משמעות ממשית לנוטלי המשכנתאות, שיחסכו שקלים בודדים בהחזר החודשי, אבל ימשיכו לשלם עשרות ומאות אלפי שקלים מיותרים בהחזר הכולל של המשכנתה בשל מגבלות בנק ישראל המחייבות לקחת את מרבית ההלוואה במסלולים צמודי מדד".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי, אמר: "למרות המדד הנמוך הורדת ריבית בעת הזאת לא תסייע לשער הדולר ולא לצמיחה. המדדים מתחילת השנה הם הוכחה לכך שבדומה לרוב המדינות המפותחות, גם בישראל האינפלציה הולכת ומתמתנת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x