$
בארץ

פרופ' מור יוסף: "הובלתי את הדסה במשך 11 שנים לפסגות, הייתי מנכ"ל מצטיין"

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי שכיהן כמנכ"ל הדסה, אמר בדיון בוועדת הכספים: "המצג שהאוצר ונשות הדסה מציגים לביהמ"ש ולכנסת הוא מגמתי ולא מדויק, רוצים לבדוק את הסכם הפרישה שלי? שיקחו ויבדקו אותו ע"י שופט בדימוס, ואני אעשה כל מה שהוא יחליט. מנהלים נגדי התקפה אישית ומאורגנת"

שאול אמסטרדמסקי 11:2412.02.14

"רוצים לבדוק את הסכם הפרישה שלי? שיקחו ויבדקו אותו ע"י שופט בדימוס, ואני אעשה כל מה שהוא יחליט. המצג שהאוצר והנשות הדסה מציגים הוא מגמתי ולא מדויק. אני הובלתי את הדסה במשך 11 שנים לפסגות", כך אמר הבוקר פרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי ולשעבר מנכ"ל בית החולים הדסה, בדיון בוועדת הכספים בנושא הגירעון של הביטוח הלאומי לטווח הארוך.

 


 

 

בתחילת הדיון הפצירה בו ח"כ סתיו שפיר, יוזמת הדיון, להתייחס לנושא הדסה והוא לא התייחס לנושא. יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, היסה את ח"כ שפיר ואמר לה שזו לא מטרת הדיון.

 

כך זה נשמע:

 

שפיר: "לא צריך להתעלם מהפיל שבחדר, אשמח אם מור יוסף יוכל להתייחס גם לנושא הדסה".

 

סלומיאנסקי: "אפשר להתעלם".

 

שר הרווחה מאיר כהן: "קל לנו מאוד להתעורר ולראות כותרות בעיתונים ולהפוך את סדר היום. אבל עם כל החשיבות שיש לבית החולים הדסה, שחלילה לא נסטה מנושא הביטוח הלאומי".

 

 

סתיו שפיר: "מור יוסף משתכר מכספי משלם המסים ואין צורך להגן עליו".

 

סלומיאנסקי: "אנחנו לא רוצים להגן עליו אבל אנחנו רוצים למצות את הדיון על הביטוח הלאומי. קל מאוד לסטות מפופולריות ולנהל את הדיון על הדסה".

 

השר כהן: "באנו לדיון בשביל לדבר על הביטוח הלאומי. אני חשבתי לתומי שאת ביקשת דיון על הביטוח הלאומי כי זה בוער לכם בעצמות. אם ביקשת את הדיון הזה בשביל להגיד את מה שיש לך על הדסה, אז חבל".

 

פרופ' שלמה מור יוסף היום בוועדת הכספים פרופ' שלמה מור יוסף היום בוועדת הכספים צילום: עומר מסינגר

 

"שבוע צולבים אותי"

 

בהמשך הדיון התייחס מור יוסף להדסה ואמר: "אני לא יכול בוועדה המיוחדת הזו שדנה אתמול בנושא הדסה ומבקשים ממני להתייחס, להגיד לוועדת הכספים שאין לי מה לומר. מצד שני כמובן שאי אפשר לפרוש כאן את כל היריעה.  

 

"שבוע צולבים אותי ומתקיפים אותי ברמה האישית וסימנו אותי כמטרה בשביל לעשות פרסונליזציה של הבעיה ולא לראות אותה כבעיה כללית.

 

"אני בעולם הציבורי כבר הרבה שנים. 4 שנים מנכ"ל מצטיין של סורוקה, 11 שנים מנכ"ל מצטיין של הדסה. הובלתי את הדסה במשך 11 שנים לפסגות גם מבחינת התשתית הרפואית, הפיזית והמחקר. הייתי שותף לגיוס תרומות בהיקף של יותר מ-1.5 מיליארד שקל והובלתי את בניית מגדל האשפוז שהוא התשתית לירושלים לטיפול הרפואי לחמישים השנים הבאות. את זה עשיתי יחד עם משרדי הבריאות והאוצר עם כל גורמי הפיקוח.

 

"מערכת הבריאות בישראל בנויה על גירעונות כשיטה ואם יש ציפייה אחת מוועדת גרמן היא להגדיל את המקורות הציבוריים למערכת ולא שתגיד אם יש שר"פ או לא. מערכת הבריאות לא יכולה לפעול בחסר. התמודדתי בתקופתי עם גירעונות והייתי שותף לתוכניות הבראה, שהאחרונה בהן נעשתה ב-2009, בשיתוף האוצר והעובדים. תוכנית שייצבה את המערכת לתקופתי.

 

"המצג שהאוצר והנשות הדסה מציגים לבית המשפט ולכנסת הוא מגמתי ולא מדויק. וזה במסווה של מסמך אובייקטיבי. זה מסמך עם כוונות, זה לא מסמך שמישהו בדק את התהליכים. הם מציגים את ההנהלות הקודמות ואת העובדים והרופאים כשורש הבעיה. הם שוכחים שהבעלים שהם נשות הדסה והאוצר. הם חלק מהותי מהבעיה.

 

"ארגון נשות הדסה הוא ארגון מפואר אבל הן מתנהגות כבעלים לכל דבר. מנהל הכספים שלהם יושב בכל ישיבות מועצת הנהלים ונמצא בקשר עם מנהל הכספים של הדסה. הבעלים שינו ממנהגם והקטינו במידה דרסטית את תמיכתם וציפו שהתספורת תהיה משכר העובדה. בית חולים הדסה לא יכול לחיות רק מהתקבולים מקופות החולים אלא חייב לחיות גם מתרומות. בתקופתי ולאחר מכן ראו נשות הדסה כיצד הארגון מתדרדר ולא נקפו אצבע. ניסיון שלי להקים אגודת ידידים נתקבל בהתנגדותם. גם ניסיון לגייס כספים בחו"ל. הכל רק דרכם. אם בתחילת דרכו בית החולים היה תלוי בנשות הדסה היום המצב הוא הפוך.

 

"באוצר - משר האוצר ומטה היו מודעים בתקופות השונות למצב הכלכלי של בית החולים ולמגמת ההתדרדרות. ב-2008 יחד עם נשות הדסה נפגשנו עם שר האוצר ועם ראש הממשלה והצבנו את המצב המשברי. ניתן פתרון קצר טווח ובזה נגמר העניין.

 

"הדסה היא בית חולים ציבורי. ירושלים קיבלה מערכת אשפוזית בחינם. גם שערי צדק ומשגב לדך אלה ארגונים פילנטרופיים שבנו את מערכת האשפוז וזה תפקידו של האוצר לתמוך ברגעים משבריים. אם התמיכה הייתה ניתנת לפני שלוש שנים הכל היה אחרת.

 

"אני כבר שלוש שנים לא מנכ"ל הדסה. המחליף שלי נבחר באמצע 2011. שלוש שנים נסעה כאן אונייה בלי בעל בית כשהאוצר ראה אותה מתדרדרת. עכשיו מחפשים את רב החובל של לפני שלוש שנים? אם התמיכה הייתה ניתנת לפני שלוש שנים המצב היה אחר. אבל האוצר נכנס לפעולה רק כשהגוף גוסס. ואז הוא שהוא נותן לו למות, כמו ביקור חולים, או שאין לו ברירה כמו במקרה של הדסה. עד היום אין תוכנית הבראה מוסכמת. אז מי שחושב שארגון במשבר יכול להיות במשך שלוש שנים לפעול בלי תוכנית הבראה ואז להיזכר מי היה שם קודם, יש לו טעות גדולה.

 

לגבי העובדים - אין ספק שבשביל להסיט את הדיון מהנושאים המהותיים, מפנים את האש אלי ואל העובדים. העובדים והרופאים אינם הבעיה. הם הגאווה של הדסה. הם צריכים לתרום את חלקם ועשו זאת כל השנים. להציג את מה שהם מקבלים כחגיגת שכר זה מגמתי ולא מדויק. להגיד שיש כוננויות פיקטיביות - המדינה הזו בנויה על כוננויות פיקטיביות. המזכירה של סגן ראש אגף התקציבים מקבלת כוננויות פיקטיביות. ככה המדינה בנויה, בשביל להקטין את הפנסיה. אז פתאום זו הבעיה של הדסה? היצמדות להסכמי שכר מקובלים במדינת ישראל?

 

"עבודה מאורגנת חשובה לכל חברה. והניסיון לשבור את הזכויות שהעובדים השיגו בדרך של צווי בית משפט אינם ראויים ולא יצליחו. כן, החלק של המדינה והבעלים נשות הדסה צריך להיות יותר משמעותי ולא לצפות שאת עיקר ההבראה יעשו העובדים.

 

"רוצים לבדוק את הסכם הפרישה שלי? שיקחו ויבדקו אותו ע"י שופט בדימוס, ואני אעשה כל מה שהוא יחליט. מנהלים נגדי התקפה אישית ומאורגנת. מהצד של הנהלת הדסה ונשות הדסה יש יועצי תקשורת, יועצי משברים ועורכי דין, שבונים סיפור חלקי ולא את הסיפור המלא, ומחפשים מה קרה שלוש שנים אחורנית כי בשלוש השנים האחרונות הן לא עשו כלום. לי אין יועצי תקשורת ויועצי משברים, אבל לי יש את האמת. יועצי התקשורת מנצחים בטווח הקצר, האמת תנצח בטווח הארוך", סיכם מור יוסף את התיחסותו למשבר בהדסה.

 

"לא לקבל החלטות ברגע האחרון"

 

לפני כן התייחס מור יוסף לנושא הדיון - הגירעון של הביטוח הלאומי ואמר כי הוא מברך על הדיון משום שהוא "דיון שבימים אלה כשמתעסקים במה שקורה היום ומחר, ויושבת ועדת הכספים ומדברת על איך נערכים לעוד 40 שנה, זה לא מובן מאליו.

 

"אני מוכרח לציין שבתקופה האחרונה נעשו שני צעדים משמעותיים בשביל לשפר את המידע. דבר ראשון הייתה ועדה על האיתנות הפיננסית של הביטוח הלאומי. דבר שני, אחרי 15 שנה אנחנו הפקנו את הדוח האקטוארי המדויק של הביטוח הלאומי והוא הבסיס להנפת הדגלים האדומים שצריך להניף. והחלטות שיתקבלו היום יהיו הרבה יותר קלות ופחות כואבות מהחלטות שיתקבלו בעוד 20 שנה. זה נכון לגבי כל ארגון, לגבי החלטות שמקבלים בזמן או ברגע האחרון", אמר מנכ"ל הביטוח הלאומי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x