$
בארץ

בנק ישראל: "קיימת חולשה בשוק העבודה - למרות האבטלה הנמוכה"

פרוטוקול הריבית: חברי הוועדה המוניטרית נימקו את קביעתם, בין השאר, בקצב העלייה המתון של השכר הריאלי, הדשדוש במספר משרות השכיר, והירידה בשיעור המשרות הפנויות

אמנון אטד 13:3110.02.14

הנתונים הרשמיים של הלמ"ס מצביעים אומנם על שיעור אבטלה נמוך במשק, אולם נתונים אחרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על רפיון בשוק העבודה. למסקנה זו הגיעו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק בסוף החודש שעבר.  

בין הנתונים המצביעים על חולשה בשוק העבודה, מנו חברי הוועדה את קצב העלייה המתון של השכר הריאלי, הדשדוש במספר משרות השכיר במגזר העסקי, הירידה בשיעור המשרות הפנויות במגזר העסקי, והתמתנות קצב הגידול של תקבולי מס הבריאות בביטוח הלאומי, המהווים אינדיקציה לסך תשלומי השכר במשק. חלק מחברי הוועדה טענו בדיון כי ללא התאוששות של הביקושים בחו"ל, יתקשה המשק הישראלי לצמוח בקצב מהיר יותר.

 

שירות העסוקה שירות העסוקה צילום: שאול גולן

 

מפרוטוקול דיון הריבית שבנק ישראל מפרסם היום (ב') עולה עוד כי לדעת חברי הוועדה המוניטרית, קיימים עדיין לחצים לייסוף השקל מול המטבעות החשובים בעולם. זאת למרות הירידה שנרשמה בחודשים האחרונים בקצב הייסוף. אחד האמצעים שעומדים לרשות בנק ישראל בהתמודדות מול ייסוף השקל הוא הפחתת ריבית, שהופכת את המטבע המקומי לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים. בהקשר זה, ציינו חברי הוועדה המוניטרית כי מה שקורה בשוק הדיור מהווה שיקול נגד הפחתת הריבית. זאת בשל העובדה שקצב עליית מחירי הדירות והיקף המשכנתאות עדיין גבוהים, אף שניכרת בהם

התייצבות.

 

על שוק הדיור עצמו נאמר בדיון כי סעיף הדיור במדד המחירים, שמודד למעשה את השינויים בשכר הדירה, ירד בחודש דצמבר ב- 0.3%. יחד עם זאת, בכל שנת 2013 נרשמה בסעיף זה עלייה מצטברת של 2.9%. במחירי הדירות בפועל, שאינם נכללים במדד, נרשמה בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.5%, לאחר ירידה בחודש הקודם. ב- 12 החודשים שהסתיימו בנובמבר עלו מחירי הדירות בשיעור מצטבר של 8%.

 

בתום הדיון תמכו כל חמשת הוועדה המוניטרית בהשארת הריבית לחודש פברואר ללא שינוי, ברמה של 1%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x