$
בארץ

העניים לא תובעים הבטחת הכנסה והמדינה 'חוסכת' 3 מיליארד שקל בשנה

במהלך דיון בועדת אלאלוף הבוקר חשפה נציגת הביטוח הלאומי כי על פי בדיקה של המוסד כמחצית מהזכאים להבטחת הכנסה לא תובעים אותה עקב בעיות של בירוקרטיה, סטיגמה וחוסר ידע

מיקי פלד 14:4904.02.14

המדינה חוסכת בכל שנה כ-3 מיליארד שקל בקצבאות הבטחת הכנסה שזכאים לא תובעים מהביטוח הלאומי, כך העריכה  היום (ג') מירי אנדבלד ממחלקת המחקר של הביטוח הלאומי בדיון שנערך בנושא בוועדה למלחמה בעוני.

 

על פי בדיקה של הביטוח הלאומי, כמחצית מהזכאים לא תובעים את המגיע להם. הסיבות לכך, על פי הערכות, הן בין השאר הבירוקרטיה הנדרשת לצורך קבלת הגמלה – הגשת תביעה מפורטת לביטוח הלאומי, הבאת מסמכים על חוסר בהכנסה, מכונית וכדומה, סטיגמה חברתית, חוסר ידע וכדומה.

 

על מנת לקבל הבטחת הכנסה על המובטל להמתין לסיום תקופת הזכאות לדמי האבטלה, להביא טפסים של חשבונות בנק, בעלות על רכב שמחירו לא עולה על 40 אלף שקל ולהסכים לבדיקות תקופתיות מצד הביטוח הלאומי שאמורות לוודא כי הוא לא מקבל סיוע כספי קבוע מבני משפחה. במקרים מסויימים מותרת הכנסה של עד 3,500 שקל בחודש למשפחה. לכמחצית מהמשפחות שמקבלות הבטחת הכנסה יש הכנסה מעבודה של עד 2,000 שקל בחודש.

 

סניף ביטוח לאומי בתל אביב סניף ביטוח לאומי בתל אביב צילום: טל שחר

 

קצבאות הבטחת ההכנסה ניתנות לכ-110 אלף איש בממוצע לחודש וסך ההוצאה עמד בשנה שעברה על כ-2.6 מיליארד שקל. כאשר מדובר בזוג בני פחות מ-55, עם שני ילדים תעמוד גמלת הבטחת הכנסה של כ-2,900 שקל בחודש, הורה יחיד עם שני ילדים יקבל 3,300 שקל בחודש, כאשר הקצבה הרגילה ליחיד עומדת על כ-1,700 שקל בחודש.

 

במהלך הדיון אמר פרופ' ג'וני גל מהאוניברסיטה העברית כי כעשירית עד רבע מהזכאים לדמי אבטלה לא מקבלים אותם מסיבות דומות לאלו שלא ממצים את הזכאות להבטחת הכנסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x