$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שותפות תמר קרובה לסיכום על מכירת גז לפוטאש בירדן

נובל אנרג'י וקבוצת דלק צפויות לחתום החודש על מכירת 2 מיליארד מ"ק גז לחברה הקנדית תמורת 700 מיליון דולר ל־15 שנה. העסקה תחייב הארכה של צינור הולכת הגז ב־50 ק"מ, ובתמר צפויים לדרוש מהמדינה לשאת בעלות ההקמה

ליאור גוטמן 09:2616.12.13

שותפות הגז הטבעי תמר צפויה לחתום בשבועות הקרובים הסכם ראשון למכירת גז טבעי למפעלי פוטאש בירדן, כך נודע ל"כלכליסט". היקף הגז שיועבר למפעלי פוטאש שנקבע במגעים בין הצדדים עשוי להגיע ל־2 מיליארד מ"ק (BCM) לאורך 15 שנה תמורת 700–500 מיליון דולר. המו"מ בין בעלות השליטה במאגר תמר נובל אנרג'י וקבוצת דלק לבין פוטאש נחשף לראשונה ב"כלכליסט" ביוני האחרון.

העסקה צפויה להיות עסקת יצוא הגז הראשונה של ישראל, לאחר שהממשלה התירה לייצא 40% ממאגרי הגז בכפוף לאישור שר האנרגיה וגורמי ביטחון. עם זאת, המכשול העיקרי ביישום העסקה הוא העובדה שצנרת הולכת הגז הקיימת של ישראל מסתיימת במפעלי ים המלח. ביצוע העסקה ידרוש את הארכת הצנרת ב־50 ק"מ ואת חיבורה לממלכת ירדן השכנה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי נובל אנרג'י לוחצת על הממשלה לשאת בעלויות הקמת הצנרת, שמוערכות ב־150–100 מיליון דולר, אך אם המדינה תסרב היא צפויה לשאת בעלויות בעצמה. הארכת צנרת ההולכה תפתח בפני ישראל את השוק הירדני, שצורכי הגז שלו מוערכים ב־6–4 מיליארד מ"ק בשנה.

 

 

 

בסוף השבוע האחרון דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל" שהעסקה קרובה לסיכום, אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה שהצדדים כבר החליפו טיוטות כמויות ומחירים, כך שאם הממשלה לא תתנגד לעסקה, החתימה עליה צפויה עוד בדצמבר.

 

בשלב ראשון צפויה לעבור לפוטאש מכסת גז ראשונית ומצומצמת של עד 0.1 מיליארד מ"ק עד 2015. לאחר שנה זו תשולש כמות הגז שיוזרם לירדנים לכדי 0.3 מיליארד מ"ק בשנה. בתקופה זו צפויה המדינה לגרוף מהעסקה הכנסה שנתית ממוצעת של 41 מיליון דולר ממסים ותגמולים.

 

אם העסקה תאושר על ידי הממשלה, לאחר החתימה הרשמית צפויה שותפות תמר לחברה הממשלית נתג"ז או לחברת תשתית אחרת כדי לסיים את חיבור מערכות הולכת הגז מישראל לירדן.

 

הזרמת הגז לפוטאש ממאגר תמר היא שינוי לעומת היוזמה שהתגבשה בתחילת המגעים בין הצדדים לספק למפעלים בירדן גז דווקא ממאגר לוויתן. בשל הרצון לחתום על החוזה מוקדם ככל האפשר החליטו הצדדים לספק את הגז דווקא ממאגר תמר, שהמחזיקות העיקריות בו - דלק קידוחים ואבנר שבשליטת יצחק תשובה ונובל אנרג'י - הן גם בעלות השליטה גם במאגר לוויתן.

 

בעלות השליטה במאגר תמר מתכוונות לנצל את שעות השפל בהולכת הגז לצורכי ייצור חשמל לישראל במהלך הלילה ובסופי השבוע כדי לספק גז למפעלי פוטאש בירדן.

 

משותפות תמר סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x