$
בארץ

הסוף למרצי הקבלן: 1,100 מורים מהמכללות יקבלו תקן

חמש שנים אחרי האוניברסיטאות, המציאות הכריעה גם את המכללות: מרצים מן החוץ לא יפוטרו בסוף כל סמסטר ויקבלו גם קרן השתלמות

מיקי פלד 08:4609.12.13

הוראה חדשה של הוועדה לתכנון ולתקצוב של ההשכלה הגבוהה עשויה לסיים את תופעת מרצי הקבלן במכללות, כך נודע ל"כלכליסט". כיום כ־1,100 מרצים עובדים במכללות האקדמיות השונות באופן שמוגדר זמני, אך הזמניות הזו נמשכת על פני שנים רבות. בסוף כל שנת לימודים הם מפוטרים, ונשכרים מחדש עם תחילת שנת הלימודים הבאה. ההוראה אינה תקפה למכללות שאינן מתוקצבות על ידי הות"ת, כגון המרכז הבינתחומי או המכללה למינהל ולא למכללות לחינוך.

 

מהשנה הבאה יחולו שני שינויים עיקריים בצורת ההעסקה ותנאי העבודה של אלו המוגדרים היום מורים מן החוץ באוניברסיטאות ובעלי ותק של 4 שנים ומעלה ומועסקים מעל 6 שעות הוראה בשבוע, שהם ככל הנראה בערך שליש מ־3,300 המורים מן החוץ במכללות המתוקצבות.

 

פרופסור מנואל טרכטנברג פרופסור מנואל טרכטנברג צילום: עמית שעל

 

השינוי הראשון הוא, שהם יקבלו שכר גם עבור חודשי הקיץ בהם אין לימודים, כלומר יהיו עובדים שכירים למשך כל השנה ולא רק מתחילת הסמסטר הראשון עד סוף הסמסטר השני. מורים שמלמדים סמסטר אחד יועסקו במשך חצי שנה ולא רק 4.5 חודשים כפי שקורה היום. בהתאם, גם השכר שיקבלו לא יהיה לפי תעריף של שעת הרצאה, אלא לפי היקף המשרה. היום מורה מן החוץ בעל תואר ד"ר מקבל 370 שקל לשעת הרצאה, כאשר תעריף זה כולל גם את הכנת הקורס, שיחות עם סטודנטים ועוד. מעתה כל אלה יחושבו בתוך השכר הכולל, כאשר היקף המשרה המינימלי הוא שליש משרה.

 

השינוי השני הוא בהטבות הסוציאליות שיהיו דומות לאלה שמקבל הסגל הבכיר, כך שמורים מן החוץ יקבלו קרן השתלמות והעלאה של ההפרשות לחסכון פנסיוני מכ־15% מהשכר כיום (עובד ומעביד ביחד) ל־17.5%–20%, תלוי במכללה. בהתאם גם תעלה עלות ההעסקה של המורים הללו.

 

המרצים יחולקו לשלוש קטגוריות: סגל עמית ב' לבעלי תואר דוקטור, סגל עמית א' לבעלי תואר שני וסגל עמית 1 לבעלי תואר ראשון, כאשר השכר והתנאים עולים בהתאם לדרגה. המועצה להשכלה גבוהה וועד ראשי המכללות החליטו על המהלך לפני כשבוע. במקביל לפסיקה של בתי הדין לעבודה, החלו במל"ג להבין כי המצב הנוכחי לא יכול להימשך, שכן המכללות לא יכולות להמשיך ולטעון להעסקה זמנית של מרצים המועסקים במשך שנים רבות.

 

בעיה דומה היתה גם למורים מן החוץ באוניברסיטאות, אך לאחר מאבק ארוך של הסגל האקדמי הבכיר, נחתם ב־2008 הסכם שהפך את המורים הללו לעמיתי הוראה וצמצם באופן משמעותי את נוהל הפיטורים מדי תקופה.

 

פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הות"ת, מסר כי "מדובר בהחלטה היסטורית בעולם המכללות שתאפשר העסקה נכונה והוגנת יותר של הסגל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x