$
בארץ

מדד המחירים לצרכן בחודש ספטמבר נותר ללא שינוי

מתחילת השנה עלה המדד ב-1.8%, בתוך טווח יעד האינפלציה של בנק ישראל. עליות עיקריות נרשמו ברכישת שירותי חינוך, דלק וירקות טריים. ירידות גדולות נרשמו במחירי הפירות ונופש בארץ ובחו"ל

מיקי פלד 18:3115.10.13

מדד המחירים לצרכן בחודש ספטמבר נותר ללא שינוי לעומת החודש שעבר, כך הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מתחילת השנה עלה המדד ב-1.8%, בתוך טווח יעד האינפלציה של בנק ישראל. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-1.3% בלבד. המדד שוב הצליח להפתיע את החזאים השונים בשוק ההון, שציפו למדד חיובי של עד 0.3%.

 

על פניו מדד שכזה יכול לעזור לבנק ישראל להמשיך ולשמור על ריבית נמוכה במשק, אך כאשר מסתכלים על הקצב השנתי של עליית המדד בחודשים האחרונים רואים כי הקצב עצמו מואץ, למרות המדד המאופס של החודש שעבר. בשלושת החודשים יוני-ספטמבר השנה קצב עליית המדד היה שקול לאינפלציה שנתית של 2.1%, עדיין בתוך יעד האינפלציה אבל כבר בחלק העליון שלה.

 

ירידה של 9.1% בקניית פירות ירידה של 9.1% בקניית פירות צילום: בלומברג

 

עליות עיקריות נרשמו בספטמבר ברכישת שירותי חינוך (3.4%), דלק (3.2%) וירקות טריים (4.7%). ירידות גדולות היו במחירי הפירות (9.1%) ורכישת נופש בארץ ובחו"ל (4.2%).

 

מדד שכר הדירה עלה בספטמבר ב-0.2%, במקביל לעלייה דומה במחירי הדירות בחודשים יולי-אוגוסט לעומת יוני-יולי.

 

בסוף חודש ספטמבר, אחרי הפוגה של שלושה חודשים, החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לשוב ולחדש את הפחתות הריבית, והודיעה על הפחתת הריבית לחודש אוקטובר ב- 0.25% לרמה של 1%. הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. במהלך השנתיים האחרונות הפחית כבר בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.

 

מדד חודש ספטמבר נשאר ללא שינוי לעומת החודש הקודם מדד חודש ספטמבר נשאר ללא שינוי לעומת החודש הקודם

 

הסיבה העיקרית לחידוש הפחתות הריבית היתה האירועים האחרונים שנרשמו בארץ ובעולם. ערב חג הסוכות הודיע יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי בן ברננקי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות. במקביל, חתך הבנק את תחזית הצמיחה שלו למשק האמריקאי לשנת 2013. כתוצאה מכך צנח שער הדולר מול השקל וחזר יותר משנתיים לאחור. התחזקות השקל מול הדולר והמשך ההאטה במשק האמריקאי עלולים לפגוע ביצוא הישראלי, וזאת לאחר שהלמ"ס העריכה בשבוע שעבר כי היצוא יישאר השנה ללא שינוי.

 

כלכלני בנק לאומי העריכו אחרי הפחתת הריבית האחרונה, כי "קיימת סבירות גבוהה להפחתת ריבית נוספת עד סוף השנה או בתחילת 2014". לפי לאומי הגורמים אשר תומכים בהערכה זו הם בעיקר המשך מגמת הייסוף של השקל הפוגעת בפעילות היצוא, המשך מגמת ההתמתנות בפעילות הצריכה הפרטית אשר תושפע מהעלאת המסים הצפויה והפסימיות בקרב ציבור הצרכנים, כאשר צפויה גם התמתנות בהוצאות הממשלה בהמשך השנה וב-2014.

 

נשיא להב, רו"ח אהוד רצאבי, אמר בתגובה, "המדד משקף את התמתנות הפעילות במשק, אשר באה לידי ביטוי בגלי פיטורים במגזרים שונים. רק לאחרונה העריך בנק ישראל כי בשנת 2014 צפויים להתווסף כ- 50 אלף איש למעגל המובטלים, ולכן הממשלה חייבת לפעול למניעת הגידול באבטלה על ידי עידוד מגזר העצמאים והעסקים הקטנים, שהינו המגזר שיוצר את מרבית מקומות העבודה במשק", כך אומר היום רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, בתגובה למדד שנותר ללא שינוי.

 

לדבריו, "אינדיקטורים ראשוניים מצביעים על היחלשות מתמשכת של הייצוא במקביל להתמתנות הצריכה הפרטית. בחודשים הבאים, על רקע הקיפאון בסחר העולמי, צפויה היחלשות נוספת הן בקרב הביקושים המקומיים והן של הייצוא, אשר תוביל לריסון קצב הצמיחה של המשק".

 

רצאבי מוסיף כי "קצב הגידול השנתי של מדד המחירים לצרכן עומד על כ-1.8%, ועל 1.5% ללא סעיף הדיור. ממוצע תחזיות האינפלציה ל-12 המדדים הבאים שומר על יציבות, סמוך למרכז היעד. מזה תקופה הן האינפלציה בפועל והן הציפיות לשנה הקרובה נמצאות מתחת למרכז יעד האינפלציה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x