$
בארץ

בדיקת כלכליסט

המחיר האמיתי של חינוך חינם: 556 אלף שקל כדי לחנך ילד

שנת הלימודים חוזרת ואיתה העלויות הכבדות שמוטלות על ההורים. ההוצאות על חינוך הילד מגיל אפס ועד גיל 18 נעות בין 76 ל־556 אלף שקל. הסיבה לפער: הורים רבים מוותרים על שירותי חינוך כי ידם אינה משגת. "כלכליסט" בדק כמה בדיוק עולה לחנך ילד בישראל מינקות עד גיל 18

חן פונדק 06:4827.08.13

כל הורה יודע שהסיסמה "חינוך חינם" אינה נכונה. החינוך עצמו אמנם אינו בתשלום, אך העלויות ההכרחיות שקשורות בו מגיעות לאלפי שקלים בשנה. לקראת שנת הלימודים בדקנו כמה בדיוק עולה לחנך ילד בישראל. 

 


 

החישוב שלפניכם נעשה תחת הנחות מחמירות ביותר: הכנסנו רק מה שהשתכנענו שהנו הוצאה של חינוך נטו ולא הוצאה כללית על גידול הילד, לקחנו מספרים עדכניים לתשע"ד, והתחשבנו בשונות בין אזורי מגורים ובמצב סוציו־אקונומי. כך תוכלו לחשב כמה הוצאתם עד היום על החינוך וכמה סביר שתוציאו בעתיד.

 

בית ספר. כמה ישלמו ההורים השנה? בית ספר. כמה ישלמו ההורים השנה? צילום: טל שחר

 

שני דברים מטרידים בתוצאות. הראשון הוא הפרש העלויות בין המשפחות, שמגיע עד פי שבעה. הבעיה אינה נעוצה בכך שיש מי שמקבל יותר סבסוד, אלא במקרים שבהם החינוך זול פשוט כי ההורים לא יכלו לשלם על חוגים או שיעורים פרטיים. התוצאה היא חינוך פחות טוב.

 

 

הבעיה השנייה היא חוסר המידע. חשבנו שזה יהיה פרויקט פשוט ושנמצא כמה גופים שחישבו כמה עולה לחנך ילד. כשהבנו שאין, התחלנו לאסוף נתונים בעצמנו ונתקלנו בקשיים רבים. דוגמה לכך היא אותם גורמים שבודקים רק הוצאות למשפחה ממוצעת - התייחסות שמוחקת את השונות העמוקה בין המשפחות ועלולה לצייר תמונה מעוותת. אולי בשנה הבאה משרדי החינוך, הכלכלה והאוצר ירימו את הכפפה ויערכו בדיקה משותפת כזו בעצמם.

 

אז בואו נתחיל במסע. תקופת החיים היקרה ביותר להורים היא דווקא בגילאים הנמוכים ביותר - 3 חודשים עד 3 שנים ההסבר פשוט - חינוך חינם מתחיל בארץ רק מגיל 3. את ההוצאה הכבדה ביותר ישלמו הורים שמחזיקים מטפלת פרטית - בין 4,000 ל-6,500 שקל לחודש ובסך הכל בין 132 אלף שקל ל-214.5 אלף שקל.  גן פרטי יעלה בין 2,300 ל-4,200 ומעון יום בין 500  ל-2,400 שקל בחודש. בסך הכל הורים לילדים קטנים יוציאו עד הגיע הילד לגיל 3 סכום שינוע בין 14.4 אלף שקל ל-214.5 אלף שקל.

 

בגיל 3 הופך החינוך לחינם על פי חוק, אבל, הפתעה, על כל השאר תשלמו - טיולים, מסיבות, שיעורי העשרה וסל תרבות, ובעיקר צהרונים- החל מ-500 שקל במעון מוכר של משרד הכלכלה ועד 2,000 שקל בחודש בצהרון פרטי. עד גיל 6 תשלמו על הילד שלכם עודסכום שינוע בין 3,000 שקל ל78.5 אלף שקל.

 

מזל טוב הגעתם לבית ספר יסודי. זהירות, מכאן ועד לסיום התיכון אתם הולכים לשלם המון על שיעורים פרטיים, שיעורי העשרה וחוגים. את היסודי תסיימו בגיל 12  בהוצאה של 33 אלף שקל לפחות ועד 156.5 אלף שקל (במקרה ששלחתם את הילד הרך לצהרון פרטי שיעלה לכם עוד 2,000 שקל בחודש).

 

בחטיבת הביניים (גילאים 12-15) עיקר ההוצאה תהיה על העשרת הלימודים - שיעורים פרטיים, חוגים ושיעורי העשרה, שלעומתם ההוצאות על טיולים, מסיבות, תלבושת אחידה ורכישת ספרי לימוד - מתגמדת. סך ההוצאה ל-3 שנים תנוע בין 13.4 אלף שקל ועד ל-54 אלף שקל.

 

מזל טוב, הגעתם לתיכון. הצ'ופר - פטור מתלבושת אחידה. השיעורים הפרטיים, החוגים ושיעור ההעשרה נשארים ואולי אף עולים. תוסיפו לאלה את הטיול השנתי הגדול, את מסיבת סיום י"ב ואת סל התרבות, ותגיעו בסיכום להוצאה של 11.8 עד 52.6 אלף שקלל לתקופת התיכון.

 

הילד סיים תיכון? ברכות. הוצאתם עליו מגיל 3 חודשים עד סיום התיכון בגיל 18 סכום שינוע בין 75.8 אלף שקל ועד, אתם יושבים?  - 556 אלף שקל.

 

לצפייה במסלול ההוצאות המלא של ההורים כדי לחנך ילד בישראל לחצו כאן  

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x