$
בארץ

גרוניס ממליץ: העתירה על מדיניות הגז תשמע בהרכב מורחב

העותרים דורשים כי מדיניות יצוא הגז תיקבע בכנסת ולא בממשלה. נשיא בית המשפט העליון המליץ על הרחבת ההרכב בדיון על מדיניות הגז בשל חשיבות הנושא. המדינה תחליט עד יום שני אם לקבל את ההצעה של נשיא ביהמ"ש העל יו"ר האופוזיציה: "חבל שנתניהו ולפיד לא הבינו בעצמם את המובן מאליו שמדובר בהחלטה גורלית לעתידה של מדינת ישראל אשר אינה יכולה להתקבל בחופזה ובחדרים סגורים"

משה גורלי וליאור גוטמן 10:0601.08.13

נשיא בית המשפט העליון החליט שעתירת הגז תישמע בהרכב מורחב בגלל חשיבות הנושא. מדבריו ניתן להבין שהחשיבות הציבורית-כלכלית, ולאו דווקא המשפטית, עמדה ביסוד ההחלטה.

 

אסדת קידוח הנפט תמר אסדת קידוח הנפט תמר צילום: אלבטרוס

 

גרוניס הציע כי העתירה תידון כאילו הוצא צו על תנאי, כשהמשמעות היא לדלג שלב היישר לדיון בהרכב המורחב שיתקיים בקרוב. נציג המדינה, עו"ד ענר הלמן, ביקש מבית המשפט אורכה עד ליום שני בשאלה האם לקבל את הצעתו של גרוניס. משמעות הוצאת הצו על תנאי היא העברת נטל השכנוע לממשלה בשאלה מדוע החלטתה להסדיר את הנושא בהחלטת ממשלה ולא בחקיקת כנסת - היא הראויה.

 

הנשיא גרוניס והשופטים אליקים רובינשטיין ונועם סולברג הודיעו בהחלטתם כי אין בהחלטה להרחבת ההרכב להעיד על עמדתם לגוף העניין וקיבל את בקשת המדינה להמתין ליום שני לקבלת עמדת המדינה. כמובן ששאר העותרים הסכימו להצעה.

 

ההתפתחות היא בהחלט מפתיעה לנוכח ההערכות לפיהן שופטי בג"ץ ימהרו להתכנס לעמדה לפיה חוק הנפט מספיק כדי להסמיך את הממשלה לקבוע את מדיניות הגז בהחלטה ולא בחוק

 

הרחבת ההרכב עשוייה להבטיח הרחבת מגוון הדעות והעמדות, עובדה שהיא בהחלט לטובת העותרים. המדינה כבר הודיעה לחברות הגז שכל עוד העניין תלוי ועומד בבג"ץ, מוטב להן שלא לקבל החלטות על פיתוח מאגרים ולהתקשר בהסכמי יצוא כל עוד נושא המכסות עשוי לעבור מהחלטת הממשלה לחקיקת הכנסת.

 

העותרים בעתירות הרבות שהוגשו הם חברי הכנסת שלי יחימוביץ,רובי ריבלין, משה גפני ואבישי ברוורמן וכן מספר רב של גופים כמו המרכז האקדמי למשפט ועסקים, אדם טבע ודין, התנועה למען איכות השלטון, התאחדות התעשיינים, ישראל יקרה לנו ואמון הציבור.

 

בקבוצת דלק, ששותפה באמצעות החברות "דלק קידוחים" ו"אבנר" בכל מאגרי הגז שהתגלו בישראל (ים תטיס-53%, תמר - 31.25%, לוויתן - 45.34%), סרבו להגיב להחלטת בג"ץ.

 

ברמה המשפטית בסביבת קבוצת דלק שואבים עידוד מהחלטת בג"ץ בטענה שהרחבת הרכב השופטים עשוי ללמד על הצורך לגבות את מהלכי הממשלה ולתת להם גושפנקא. עוד מציינים שם שהקביעה שאין לייצא גז עד להכרעה של בית המשפט בנושא למעשה ברורה מאליו כיוון שנכון להיום אין אפשרות טכנית לייצא גז מישראל. הסיבה: ייצוא גז בכמויות גדולות יכול להתבצע או באמצעות מתיחת צנרת הולכה למדינה שכנה או באמצעות הקמת מתקן ייצוא ייעודי. בשני המקרים מדובר בפרוצדורה שתארך בין 3 ל-6 שנים מהיום. 

 

יחימוביץ': ראש הממשלה צריך להודיע כי הוא מעביר את ההחלטה לכנסת

 

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' אמרה היום כי הצעתו של נשיא ביה"מ העליון גרוניס היא רבת חשיבות ואף דרמטית. "בג"צ הכיר בחשיבותו העליונה של הנושא, הודיע כי הוא מרחיב את ההרכב הדן בסוגיה ובעצם הודיע כי הוא פועל כאילו הוצא כבר צו על תנאי על אופן קבלתה של החלטת הממשלה לייצא 40% מהגז. חבל שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד לא הבינו בעצמם את המובן מאליו שמדובר בהחלטה גורלית לעתידה של מדינת ישראל אשר אינה יכולה להתקבל בחופזה ובחדרים סגורים אלא בהליך יסודי ושקוף ותוך שיתוף הציבור".

 

 

יחימוביץ'. "החלטה שאינה יכולה להתקבל בחופזה ובחדרים סגורים אלא בהליך יסודי ושקוף ותוך שיתוף הציבור" יחימוביץ'. "החלטה שאינה יכולה להתקבל בחופזה ובחדרים סגורים אלא בהליך יסודי ושקוף ותוך שיתוף הציבור" צילום: אוהד צויגנברג

 

יחימוביץ', הנמצאת כעת בדיון בביה"מ העליון קוראת לרה"מ להודיע לאלתר כי הוא מעביר את הדיון בסוגיה להכרעת הכנסת.

 

מטה המאבק לשמירה על הגז הישראלי הוסיף כי "מדובר בהחלטה כבדה על עתיד כולנו שלא יכולה להתקבל במחטף של הממשלה. ההחלטה מוכיחה את גודל החשיבות הציבורית של הנושא ומחזקת את ההצדקה שבמאבק הציבורי רחב ההיקף שקיימנו עד כה".

 

יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן אמר: "הקביעה של נשיא בין המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, כי יש להרחיב את הרכב השופטים בעתירת יצוא הגז, מביעה תמיכה בעמדתנו לפיה מדובר בסוגיה כבדת משקל שיש לקיים בה דיון ציבורי פתוח ושקוף. רוב חברי ועדת הכלכלה בראשותי התחייבו בחתימתם, במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, לקיים את הדיון בוועדה בלוח הזמנים הקצר ביותר האפשרי, לכן במקום לקיים כעת דיונים ארוכים בבג"ץ, בשאלת סמכות הממשלה לקבל את ההחלטה בנושא היצוא, אני קורא לראש הממשלה נתניהו להגיש בהקדם את הצעת חוק ולהביאה לדיון בוועדת הכלכלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x