$
בארץ

החלטת הריבית האחרונה של פישר: תישאר ביולי ללא שינוי - 1.25%

בנק ישראל חותך את תחזית הצמיחה שלו למשק הישראלי לשנת 2014, וכעת הוא מעריך שהמשק יצמח בשנה הבאה רק בשיעור ריאלי של 3.2%, לעומת 4% בתחזית הקודמת שלו שפורסמה לפני שלושה חודשים

אמנון אטד 17:3024.06.13

דיון הריבית האחרון של נגיד בנק ישראל הפורש פרופ' סטנלי פישר הסתיימה ללא הפתעות, והוועדה המוניטרית של הבנק החליטה כצפוי להשאיר את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, ברמה של 1.25%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל את הריבית פעמיים בשיעור מצטבר של 0.5%. במקביל בנק ישראל חותך את תחזית הצמיחה לשנת 2014 ל-3.2%.

 

 

 

במהלך 21 החודשים האחרונים הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 8 פעמים, בשיעור מצטבר של 2%. החלטת הריבית הייתה לא רק ההחלטה האחרונה של פישר, אלא גם החלטת הריבית ה-100 של הנגיד שיפרוש מתפקידו ביום ראשון בשבוע הבא ויוחלף על ידי יעקב פרנקל. לרגל האירוע, החליט אנשי לשכתו להפתיע את הוועדה המוניטרית, ונכנסו לחדר הדיונים עם עוגה שעליה מופיע המספר 100.

 

השארת הריבית ללא שינוי מאזנת בין ההתפתחויות הכלכליות האחרונות, שתומכות בשתי דרכי פעולה מנוגדות: מצד אחד, נמשכת מגמת הייסוף בשער השקל, בנקים מרכזיים רבים בעולם הפחיתו את הריבית ותחזיות הצמיחה העולמיות עודכנו כלפי מטה. התפתחויות אלה תומכות בהפחתה נוספת של הריבית, גם כדי להחליש את השקל מול המטבעות החשובים בעולם וגם כדי להקטין את עלויות הייצור וכדי להגביר את הביקושים, ולעודד בדרך זו את הפעילות הכלכלית במשק. מצד שני, הפחתה נוספת של הריבית עלולה להגביר עוד יותר את הנהירה של הציבור לעבר המשכנתאות הזולות, דבר שיגרום לעלייה נוספת במחירי הדירות.

 

סיבה נוספת להחלטת הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית ללא שינוי היא ככל הנראה רצונם של חברי הוועדה להשאיר מלאי תחמושת מספיק לפרנקל. הנגיד הפורש פישר יסיים כאמור את תפקידו בתחילת השבוע הבא, ופרנקל יהיה זה שעליו תוטל המשימה להתמודד עם ההאטה המסתמנת בפעילות המשק. הקטנת מלאי הריבית שעומד לשם כך לרשות בנק ישראל כבר עכשיו הייתה פוגעת לכן ביכולת הפעולה של הנגיד הבא.

  

הנגיד היוצא סטנלי פישר (מימין) והנגיד המיועד יעקב פרנקל הנגיד היוצא סטנלי פישר (מימין) והנגיד המיועד יעקב פרנקל צילום: מיקי נועם אלון

 

סיבה נוספת להחלטת הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית ללא שינוי היא ככל הנראה רצונם של חברי הוועדה להשאיר מלאי תחמושת מספיק לנגיד בנק ישראל החדש-ישן, פרופ' יעקב פרנקל. הנגיד הפורש פישר יסיים את תפקידו ביום ראשון הקרוב, ופרנקל יהיה זה שעליו תוטל המשימה להתמודד עם ההאטה המסתמנת בפעילות המשק. הקטנת מלאי הריבית שעומד לשם כך לרשות בנק ישראל כבר עכשיו הייתה פוגעת לכן ביכולת הפעולה של הנגיד הבא.

 

הצמיחה ב-2014 - רק 3.2%

 

במקביל להחלטת הנגיד, בנק ישראל חותך כאמור את תחזית הצמיחה שלו למשק הישראלי לשנת 2014, וכעת הוא מעריך שהמשק יצמח בשנה הבאה רק בשיעור ריאלי של 3.2%, לעומת 4% בתחזית הקודמת שלו שפורסמה לפני שלושה חודשים. תחזית בנק ישראל לצמיחת המשק בשנה הנוכחית מסתכמת ב- 3.8% והיא נותרה ללא שינוי מהתחזית שפרסם הבנק בחודש מרץ.

 

יחד עם זאת, הרכב השימושים של התוצר שונה בין שתי התחזיות. עכשיו מעריך בנק ישראל כי סך היבוא האזרחי יקטן השנה ב-8.4%, לעומת ירידה צפויה של 3.9% בתחזית הקודמת. בתחזית הנוכחית צופה עוד הבנק כי ההשקעה בנכסים קבועים תקטן השנה ב- 7.1%, לעומת ירידה של 1.1% בלבד בתחזית מלפני שלושה חודשים.

 

את ההתמתנות שצפויה להירשם בשנה הבאה בקצב הצמיחה במשק בהשוואה לזו שצפויה להירשם השנה, מסבירים כלכני חטיבת המחקר של בנק ישראל בשני גורמים עיקריים: הצריכה הציבורית ללא יבוא ביטחוני צומחת לאט יותר ובמידה ניכרת והיא צפויה לגדול בשנת 2014 רק ב- 1.1%, לעומת 8.1% השנה. בנוסף לכך, התרומה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר תהיה בשנה הבאה קטנה יותר מזו שתהיה השנה.

 

לעומת זאת, צפויה האצה בקצבי הגידול של היצוא ללא יהלומים, שיעבור מירידה של 0.1% השנה לעלייה של 4.5% בשנה הבאה, ושל ההשקעות בנכסים קבועים, שיעברו מירידה של 7.3% השנה לעלייה של 5.3% בשנה הבאה, וזאת הודות להתאוששות הכלכלית הצפויה בעולם. הצריכה הפרטית צפויה לגדול בקצב שנתי מתון של 2.2% גם השנה וגם בשנת 2014, וזאת בהשפעת העלאת המסים שיזמה הממשלה השנה.

 

תגובות על ההחלטה על הריבית

 

אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות הלמן אלדובי, חול על החלטת הריבית, וכותב כי "להערכתנו, היה נכון יותר להוריד את הריבית בפעימה נוספת לנוכח האינדיקאטורים הכלכליים האחרונים המצביעים על ירידת מדרגה בקצב הצמיחה במשק ועל אינפלציה נמוכה מאוד, כפי שהשתקפה במדד מאי האחרון שהיה נמוך מהציפיות".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות מציין "בנק ישראל החליט להמתין עם מהלך נוסף בתחום שער הריבית, עד שהנגיד החדש ייכנס לתפקידו ויתקבלו נתונים המעידים על הצורך בביצוע הפחתה נוספת".

 

גם בקבוצת פיוניר מתייחסים לפעולות שצפוי לבצע הנגיד הבא וכותבים כי הוא "לא יהסס להוריד את הריבית ואף לרכוש דולרים במקרה הצורך".

 

יניב  פגוטה, אסטרטג הראשי של קבוצת איילון סבור כי "הפחתת ריבית מיידית נוספת הייתה מגדילה את הסיכון בשוק הדיור".

 

איל סגל, מנכ"ל תכלית: "אי שינוי הריבית יגרום להמשך עליית התשואות באיגרות החוב הישראליות כתגובה לעליית התשואות בארה"ב ובשאר העולם. הורדת ריבית יכלה למזער את עליית התשואות, אך כרגע נראה ששוק האג"ח המקומי יושפע בעיקר מהמתרחש מעבר לים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x