$
בארץ

הקרב האמיתי על התקציב מתחיל

שר האוצר הגיש את תקציב המדינה ונתן את האות לתחילת המלחמה על סעיפי התקציב וחוק ההסדרים שישרדו את אישור הח"כים. חברי ועדת הכספים כבר סימנו את הסעיפים שהם רוצים להשאיר בחוץ, ובראשם העלאת מס הכנסה

תומר אביטל ואמנון אטד 07:0012.06.13

בטקס קצר בן חמש דקות, שנערך באיחור של שנה, הגיש אתמול שר האוצר יאיר לפיד את ספר (ליתר דיוק, ארגז) התקציב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. מאז גובש לראשונה, התקציב עבר אינספור גלגולים, מערכת בחירות אחת והתכווצויות ענק בעקבות העמקת הגירעון. לרשות 120 הח"כים יעמדו שישה ימים בלבד ללמוד אלפי עמודים לפני שיאשרו אותו בקריאה ראשונה. דרך החתחתים של התקציב אמנם עדיין לא תמה, אך אתמול היא הגיעה למשעול המשמעותי מכולם - הדיון בוועדת הכספים.

הכנסת חייבת לאשר את התקציב עד סוף יולי, אחרת היא תפוזר. במקרה חירום תוכל הממשלה לקבל ארכה של שבוע אחד, אולם בכנסת תמימי דעים כי התקציב יעבור - לאחר מקצה השיפורים - עוד לפני התאריך האחרון, שהוא 3 באוגוסט. בזמן הביניים יתחוללו בצורה בלתי פוסקת שני סוגי קרבות: הראשון ייערך באולמות הוועדות לעיני המצלמות וייראה לא אחת כתחרות צרחות, שבה ינסו הח"כים להוכיח שהם אלו שעובדים למען בוחריהם. השני והמעניין יותר יתקיים בחדרים הסגורים שבמשרדי ראש הממשלה והאוצר ובלשכות הח"כים - ובראשם של יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי.

 

החודש וחצי הקרובים הם ה־שבועות של חברי הכנסת. בזמן הזה כוח המיקוח שלהם מכפיל עצמו פי כמה וכמה לאור הדדליין לאישור התקציב. למעשה, בתקופה הזו בלבד נהנים חברי הכנסת מעוצמה אמיתית מול פקידי ושרי הממשלה, ונפתח חלון קצר שדרכו הם יכולים לבצע שינויים של ממש במדיניות הממשלתית.

 

  

הסעיף הראשון שעליו צפויים להתווכח הוא העלאת מס ההכנסה ב־1.5% לכל השכירים. הח"כים מעוניינים במיתון המדרגות, כך שמי שמשתכר מעל 15 אלף שקל ישלם יותר מס, ומי שמשתכר מתחת למדרגה זו לא ייפגע. לפיד צפוי להתנגד להצעה.

 

מעבר להקלה בהכבדת מס ההכנסה, נראה כי שתי הגזירות המרכזיות שהח"כים ישאפו להחליפן הן המס על משפרי דיור והפגיעה בנקודות הזיכוי לאקדמאים. מס הרכישה בגובה 3.5% שהוצע להטיל על כל מי שמחליף דירה, צפוי להניב הכנסות של כמיליארד שקל למדינה, כך שיהיה קשה למצוא לו חלופה הולמת. עיקר הביקורת על ההחלטה לגבות מס רכישה מאלה שמחליפים את דירתם היתה בכך שמדובר במס שיפגע רק ברוכשי דיור להשקעה, אלא בעיקר בציבור רוכשים המבקשים לשפר את תנאי מחייתם, או אפילו נאלצים להחליף דירה כיוון שלא עמדו בתשלומי המשכנתא.

 

ביטול נקודת הזיכוי ממס לבעלי תארים אקדמיים תעלה לבוגרי תואר ראשון כ־2,616 שקל לשנה. תוספת ההכנסה הצפויה למדינה מביטול נקודת הזיכוי היא 190 מיליון שקל ב־2014. ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד), שכיהן בעברו כיו"ר אגודת הסטודנטים, שואף להגיע לפשרה מול האוצר בנושא עוד לפני הדיון בוועדה. טופורובסקי שואף להביא לכך שנקודת הזכות תהיה תקפה רק מתחת לשכר הממוצע במשק.

 

ח"כ בועז טופורובסקי ח"כ בועז טופורובסקי

 

ההצגה הכי טובה בעיר התגלתה כשעמומון

למרות הציפיות לחיכוכים ולניצוצות, הדיון אתמול בוועדת הכספים, התגלה כשעמומון. בתחילת הישיבה חברי הוועדה הבטיחו ללפיד שהם לא מתכוונים לעשות לו חיים קלים. גם התפאורה להצגה שבדרך הייתה מושלמת: אולם הוועדה היה מלא לחלוטין, ועוד לפני שלפיד התחיל לדבר, מנעו סדרני הכנסת כניסת אנשים נוספים. אולם הגיצים המובטחים לא שוחררו לחלל אולם הדיונים, וחברי ועדת הכספים, שחלק גדול מהם חדשים בתפקיד, אפשרו ללפיד לשטוח בפניהם בניחותא את עיקרי התקציב ואת משנתו הכלכלית, ובסוף דבריו אפילו חלקו לו שבחים על דרך הצגת הדברים.

 

וכך יכול היה לפיד להפריח כמה וכמה מליצות, כמו "הדבר שהשכבות החלשות הכי זקוקות לו זו מדינה חזקה", או "לתקציב יש מטרה כפולה: לתת תשובה למשבר התקציבי יחד עם שמירה על השירותים החברתיים, ובמקביל להכין צעדים מעודדי צמיחה ליום שבו המשק ייצא מהמשבר". ליתר ביטחון, השמיע שר האוצר גם את ההזהרה הבאה: "מה שבאמת חשוב לאזרח זה לא גובה המסים ולא הקיצוצים, אלא החשש מאיבוד מקום העבודה שלו - ודבר זה יכול להיות תוצאה, בין השאר, של מדיניות תקציבית לא אחראית".

 

האווירה הנינוחה בדיון אפשרה גם לשר האוצר לחזור ללא הפרעה על הטענה המוכרת שלו ושל כל שרי האוצר שקדמו לו, שהגדלת הגירעון התקציבי הייתה גוררת הורדה של דירוג האשראי שלנו, "ואז נוצרת סיטואציה שמשלמים יותר ריבית ומבזבזים כסף במקום להעביר אותו לבריאות, לרווחה, לחינוך ולביטחון". טענה זו כמובן אינה נכונה, כי הורדה אפשרית של דירוג האשראי אינה צפויה להשפיע על עלות מיחזור החוב הפנימי של הממשלה. גובה הריבית שהממשלה משלמת על אגרות החוב שלה מושפע בעיקר מגורמים אחרים, חלק מהם מגיע מעבר לים. כדי להבין זאת מספיק לראות מה קורה לתשואות של אגרות החוב הממשלתיות ממש בימים אלה.

 

ניסן סלומינסקי ויאיר לפיד אתמול בישיבת וועדת הכספים ניסן סלומינסקי ויאיר לפיד אתמול בישיבת וועדת הכספים צילום: אוהד צויגנברג

 

"אין קשר בין התקציב שמאושר לתקציב בפועל"

בפרק השאלות בדיון תפסו כמה חברי ועדה אומץ והטיחו בשר האוצר פה ושם ביטויים שמן הסתם הוכנו מראש כדי להגיע לתקשורת. "זהו תקציב פחדני, שאינו מתעמת עם הממסדים הגדולים", אמרה למשל ח"כ זהבה גלאון ממרצ, "כל שנה אין קשר בין התקציב שמאושר בכנסת לבין התקציב בפועל, ולדעתי מה שהיה בנושא זה בשנים קודמות, הוא שיהיה". סגן שר האוצר לשעבר, ח"כ יצחק כהן מש"ס האשים את שר האוצר כי מדיניותו הכלכלית מכוונת להשגת הישגים לאלה שבחרו בו, והזהיר כי הפגיעה הגלומה בה למשפחות מרובות הילדים ולשכבות החלשות היא קשה.

 

את הדברים המעשיים ביותר בפרק השאלות השמיעה מרכזת הקואליציה ח"כ גילה גמליאל מהליכוד, שהבהירה ללפיד שאין סיכוי שכמה מגזירות האוצר בתחום המסים יעברו בוועדת הכספים. בין המהלכים המתוכננים שצפויים לדעתה לעבור מהעולם עוד לפני כניסתם לתוקף מנתה גמליאל את ההצעות להטיל מס על עקרות הבית, לחייב במס רכישה גם את משפרי הדיור ולבטל נקודת זיכוי לאקדמאים. גמליאל קראה לשר האוצר להתחיל לגבש חלופות להצעות אלה.

 

דברים ברוח דומה השמיע גם יו"ר הוועדה סלומינסקי, שאמר בתום הדיון: "שמענו את הערותיהם של חברי ועדת הכספים אשר מבטאים תפיסות עולם שונות. הוועדה בראשותי תעשה שינויים אשר יכילו את תפיסות אלו, וזאת במטרה להיטיב עם מעמד הביניים והשכבות החלשות ולחלק את הנטל באופן צודק יותר על כל רבדי החברה".

 

לפיד ממש לא התקשה להתמודד גם עם שאלות חברי הוועדה, ובכלל זה גם עם ההצעות לשנות חלק מהמסים המתוכננים בהצעת התקציב. על ההצעות לבטל את המס המתוכנן על עקרות הבית ולחזור מהכוונה לבטל את נקודת הזיכוי לאקדמאים, הודיע שר האוצר כי יתקיים דיון בנושאים אלה. הקטע היותר משעשע בדיון היה זה שבו התייחס שר האוצר להצעה לבטל את הפטור ממע"מ על פירות וירקות, כדי לצמצם מסים אחרים. "מסגרת התקציב צריכה להישמר כי היא חוק. מי שמציע להוריד משהו, יש להציע חלופה במקום", אמר לפיד על ההצעה שפקידי משרדו יהיו הראשונים ליישם אותה, והוסיף "אם ועדת הכספים תציע לבטל את הפטור ממע"מ על פירות וירקות, אנחנו נקשיב לכם ונקיים דיאלוג בנושא".

 

בהמשך תשובותיו הדף לפיד בקלילות רבה טענות נוספות שהפנו כלפיו וכלפי תוכניתו הכלכלית חברי הוועדה, כמה מהן בעלות חשיבות רבה. על ההצעה של יו"ר ועדת הכספים הקודם ח"כ משה גפני מיהדות התורה, לקבוע מדרגת מס הכנסה נוספת על בעלי ההכנסות הגבוהות במיוחד, אמר שר האוצר כי "מחקרים מראים שהעלאת שיעור מס הכנסה מעבר לגבול מסוים מקטינה את ההכנסות ממסים". צודק מי שמהרהר בתשובה זו וחושב לעצמו שהקול הוא קול לפיד, אבל הידיים הן בעצם ידי נתניהו.

 

על העלאת המע"מ אמר לפיד: "זה מס קשה, ואילו יכולתי, לא הייתי מטיל אותו". על המסים הכלואים: "קשה לשנות לאחור חוקי מסים. חברות רב־לאומיות לא יעשו איתנו עסקים אם נשנה הסכמים". ועל האפשרות לעמוד בשנת 2014 ביעד גירעון של 3% אמר: "אני מאמין שניתן יהיה לעמוד ביעד שקבענו. יש לנו ויכוח עם בנק ישראל לגבי תחזית ההתחייבויות של הממשלה לשנת 2015".

 

חברת ועדת הכספים ח"כ גילה גמליאל חברת ועדת הכספים ח"כ גילה גמליאל צילום: יאיר שגיא

 

"אנו חייבים להיזהר שלא להחליף פרה בחמור"

בשיחה עם "כלכליסט" בתום הישיבה, הבהיר סלומינסקי במידת מה את האווירה הרגועה בדיון. לדבריו, התקציב עצמו כמעט ולא ישונה, ועיקר עבודת הוועדה תהיה סביב חוק ההסדרים: "התקציב כבר סוכם עם השרים, אז יהיו שינויים קטנים, והם ינבעו מהשינויים מחוק הסדרים, כי התקציב בנוי גם על חוק ההסדרים".

 

לדבריו,"השרים הצביעו בעד התקציב מלבד אחד (עמיר פרץ - ת"א). עם זאת, כמה מהם כבר באו וביקשו ממני לשנות את תקציבם בדיון שיהיה בוועדה, כי להם אין ברירה - הם כבר הסכימו. אני מקשיב להם, ואם זה תואם לתפיסת עולמי, אנסה לעזור".

 

סלומינסקי הסביר גם את הדילמות הכרוכות בוויתור על סעיפים בתקציב: "סך הכל צריך להתכנס לגירעון של כ־40 מיליארד שקל. חלק מזה ירד בזכות הגדלת הגירעון. אם הייתי לא אחראי אז הייתי מוריד למשל 0.5% מהעלאה במס הכנסה. אני גם נגד מס משפרי דיור אבל צריכים לכסות את הבור, ולהביא מקורות במקום כל ביטול גזירה. חייבים להיזהר שלא להחליף פרה בחמור - למשל במקום מס הכנסה להכניס מע"מ על פירות וירקות". עוד הוא הוסיף: "דנתי עם האוצר, ואני מנסה להביא דברים מחוץ לקופסה שישפיעו על אותם רובדים שלא נושאים מספיק בעול, ולשחרר בגין זה את אנשי הביניים והשכבות החלשות - דברים מהסוג של תמלוגים על אוצרות טבע. גם אם זה יכניס רק מ־2014 זה ממשי וזה יכול להילקח בחשבון באיזושהי דרך. המשחק צריך להיות עם אחריות".

 

"אחד מחוקי ההסדר הקשים והתמוהים בשנים האחרונות"

למול הקולות המפויסים יחסית של יו"ר ועדת הכספים, חברי האופוזיציה טוענים שיפעלו במרץ לקבירת כל סעיפי חוק ההסדרים. סיעת העבודה הניחה אמש ניתוח משותף מפורט של כל סעיפי חוק ההסדרים. ראשת האופוזיציה ויו"ר העבודה שלי יחימוביץ' כתבה כי "כמי שעברה וניתחה מספר לא מבוטל של חוקי הסדרים, אני חייבת לציין שמדובר באחד מחוקי ההסדרים הקשים והתמוהים שהונחו על שולחן הכנסת בשנים האחרונות. החוקים הקודמים היו בעלי היגיון פנימי כלשהו, גם אם היה זה היגיון הרסני, שמרני קיצוני, מפריט ומחולל אי־שוויון. לפחות היתה בהם כוונת מכוון. הפעם מדובר בחוק שיותר מכל הוא אסופה עצומה של כל ההצעות אשר העלו אבק במגירותיהם של פקידי אגף התקציבים. כאילו עשה מישהו ניקיון כללי במשרד האוצר וזרק לארגז אשפה אחד כל נייר מעלה אבק".

 

לדבריה "בניגוד גמור ומוחלט למה שנכתב בהקדמה להצעת התקציב של משרד האוצר לשנים 2013–2014 כי מדובר בתקציב של צמיחה, הרי שאין בחוק ההסדרים ובתקציב הנוכחי ולו רפורמה אחת שניתן להצביע עליה כמחוללת צמיחה במשק או מעניקות תקווה לאזרחים. התפריט המוגש לכנסת מורכב מכמות אדירה של שינויים פיסקליים, קרי העלאות מסים על מעמד הביניים והאדם העובד, לצד צעדים המהווים פגיעה קשה בעניים ביותר כמו קיצוץ חד בקצבאות הילדים והטלת מס על עקרות בית. מדובר בהעלאת מיסים אדירה של 15 מיליארד שקל, ההיפך המוחלט של התחייבויות ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד ערב הבחירות לכנסת. לצד אלה, יש בחוק אסופת צעדים שהנחיצות שלהם למשק הישראלי מוטלת בספק רב, הקשר לתקציב תלוש ביותר והימצאותם בחוק ההסדרים מבזה את הכנסת ואת ההליך הדמוקרטי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x