$
בארץ

לפיד הניח על שולחן הכנסת את הצעת חוק תקציב המדינה ל-2014-2013

ח"כ גילאון: למרות ההבטחות של לפיד - חוק הדיור הציבורי יבוטל במסגרת התקציב; עפ"י תחזית משרד האוצר, בשנת 2013 צפוי קצב הצמיחה לעמוד על 3.8% וב-2014 יצמח המשק ב-3.3%

אמנון אטד ותומר אביטל 17:5311.06.13

שר האוצר יאיר לפיד הניח לפני שעה קלה על שולחן הכנסת את הצעת חוק תקציב המדינה לשנים 2014-2013. לפני כן  הציג לפיד את התקציב בוועדת הכספים.

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: עמית שאבי
 
כאשר לפיד הגיש את התקציב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, הוא העביר לו ארגז עמוס בספרים המכילים את תקציבי המשרדים ואמר "מהיכרותי עם היו"ר הזה הוא עוד יקרא את זה". לפיד הדגיש כי התקציב מוגש "ללא עזים". אדלשטיין ציין כי "שנינו חדשים בתפקיד, אבל לקראת התקציב הבא נקים צוותים מקצועיים והתהליך יהיה יותר רציני. אני מאחל לכולם שהתקציב הבא יהיה פחות כבד וקשה". לפיד אמר לאחר מכן "זה ארגז טוב. התקציב מייצר מנועי צמיחה ומאפשר למדינה להיחלץ מהבוץ מחד ומנגד להזניק את המשק".

 

מרכזת הקואליציה בוועדת הכספים ח"כ גילה גמליאל (הליכוד ביתנו) הזהירה כי אין סיכוי שכמה מהגזירות האוצר בתחום המסים יעברו בוועדת הכספים. בין מהלכים אלה מנתה גמליאל את ההצעוות לחייב במס עקרות בית, להטיל מס רכישה על משפרי דיור ולבטל נקודת זיכוי לאקדמאים. גמליאל קראה לשר האוצר לגבש חלופות להצעות אלה.

 

על פי התחזית שצורפה להצעת התקציב, בשנים 2014-2013 צפוי המשק לצמוח בקצב איטי בהשוואה לשנים קודמות, כאשר תחילת הפקת גז טבעי ממאגר תמר תתרום משמעותית לנתוני הצמיחה הכוללים. כך, בשנת 2013 צפוי קצב הצמיחה לעמוד על 3.8% (כולל השפעת הפקת הגז), כאשר בשנת 2014 יצמח המשק ב-3.3%.

 

שיעורי צמיחה אלו כוללים כאמור את השפעת הגז של 0.9% בשנת 2013 ו‑0.5% ב-2014. התרחבות הביקושים הגלובליים צפויה לתרום לגידול בייצוא, כאשר מנגד צפויה חולשה בהשקעות בנכסים קבועים לאור סיום פרויקטים בעלי אופי חד-פעמי. הקונסולידציה הפיסקאלית צפויה להשפיע על הצמיחה בעיקר בשנת 2014. 

 

"הדבר שהשכבות החלשות הכי זקוקות לו זו מדינה חזקה". אמר שר האוצר יאיר לפיד בדיון שהתקיים בבוקר בוועדת הכספים של הכנסת בתקציב המדינה לשנים 2013-14. לדברי לפיד, מטרת התקציב שמגישה היום הממשלה לאישור הכנסת היא לתת תשובה למשבר התקציבי ולשמור על השירותים החברתיים, ובמקביל להתחיל להכין צעדים מעודדי צמיחה ליום שבו המשק ייצא מהמשבר.

 

"אם לא היינו עומדים ביעדי הגירעון, זה היה פוגע בדירוג האשראי של מדינת ישראל", הזהיר שר האוצר, "וכתוצאה מכך היה מגדיל את תשלומי הריבית על החוב הממשלתי". לדבריו, מה שבאמת חשוב זה לא גובה המסים שעליו לשלם ולא

הקיצוצים בתקציבי משרדי הממשלה, אלא החשש מאיבוד מקום העבודה שלו – ודבר זה יכול להיות תוצאה, בין השאר, של מדיניות תקציבית לא אחראית.

 

בהמשך דבריו בוועדה, סקר שר האוצר את עיקרי התקציב. לדבריו, במסגרת המאמצים להגברת השוויון בנטל תמשיך הממשלה לחזק את התוכנית למס הכנסה שלילי, תפעיל את התוכנית "יוצאים לעבודה" במתכונת חדשה, ותגבש תוכנית סיוע לעסקים קטנים.

 

עוד אמר לפיד כי הממשלה תטפל ביוקר המחייה. לדבריו, האזרחים מרגישים שהם משלמים יותר מדי, ועל הממשלה ליצור חברה יותר הוגנת.

 

 

ח"כ גילאון: "למרות הכל, חוק הדיור הציבורי בוטל"

 

בתוך כך, יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון טוען כי חרף הבטחתו הפומבית של שר האוצר, מסתבר כי חוק הדיור הציבורי, שחוקק השר וח"כ לשעבר רן כהן, צפוי להתבטל במסגרת ספר התקציב. כך עולה מהצעת תקציב 2014-2013: "(...) המשך מכירת הדירות בהתאם לחוק יקטין את יכולת הממשלה לתת מענה לאזרחים הזכאים לדיור ציבורי. לפיכך הוחלט לבטל את החוק, ולפעול בכלים אלטרנטיביים כגון שכירות ארוכת טווח לדיירים (...)".

  

ח"כ גילאון: "חרף הבטחת לפיד ולמרות שהודיע כי נמלך בדעתו בדבר ביטול חוק הדיור הציבורי, הסתבר כי יאיר לפיד של שעה שתיים איננו יאיר לפיד של שעה חמש, ולפיד של יום שני שעבר איננו אותו לפיד של היום. כך, תוך שבוע וחצי החליט לפיד לבטל את ביטול ההחלטה לבטל את חוק הדיור הציבורי.

 

"אנו נעשה את כל אשר בידינו ונשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי לשים לאל את כוונתו הנואלת של שר האוצר "לשחוט" את כבשת הרש של הכי מוחלשים במדינה, הלא הוא חוק הדיור הציבורי. אם זוהי הפוליטיקה החדשה - אנו מתגעגעים כבר לישנה. למעשה לפיד ייכנס להיסטוריה בתור הקברן של חוק הדיור הציבורי. שרים לפניו ולא מהחברתיים והסוציאליסטיים שבינינו - לא העזו לגעת בחוק הדיור הציבורי".

 

במהלך הדיון היום תקפו חברי הוועדה את הצעת התקציב של שר האוצר. ח"כ זהבה גלאון ראשת מרצ אמרה, כי זה תקציב פחדני שאינו מתעמת עם הממסדים הגדולים. לדבריה כל שנה אין קשר בין התקציב שמאושר בכנסת לבין התקציב בפועל, ן"מה שהיה בנושא זה בשנים קודמות, הוא שיהיה".

  

סגן שר האוצר לשעבר, ח"כ יצחק כהן מש"ס האשים את שר האוצר כי מדיניותו הכלכלית היא מכוונת, במטרה להביא הישגים לאלה שבחרו בו, והזהיר כי הפגיעה הגלומה בה לשכבות החלשות היא קשה.

 

יו"ר ועדת הכספים לשעבר, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הציע לשר האוצר להוסיף מדרגת מס נוספת למס הכנסה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x