$
בארץ

פשרת חוק הגיוס: סנקציות פליליות באישור השר - רק עוד ארבע שנים

הוועדה לשוויון בנטל אישרה את הסעיף בהצעת החוק המטיל סנקציות פליליות על משתמטים, בהם תלמידי ישיבה; בניגוד להצעה המקורית, שר הביטחון יוכל להחליט אם ליישמו

ynet 10:1629.05.13
הפשרה שאחרי הסערה: הוועדה לשוויון בנטל אישרה הבוקר (יום ד') את ההצעה להאריך את תקופת המעבר עד ליישום החוק בשנה - משלוש שנים כפי שהוצע במתווה פרי, לארבע שנים על פי ההסכמה עם הליכוד. כן אושר הסעיף בהצעת החוק אשר מטיל סנקציות פליליות על משתמטים משירות ובכללם תלמידי ישיבה. עם זאת, בניגוד לדרישה המקורית, ככל הנראה תינתן לשר הביטחון אפשרות להחליט על יישום הסעיף שעורר מחלוקת קשה. בהמשך אמור החוק שנחשף בשבוע שעבר ב-ynet לעבור לאישור הממשלה ואז לכנסת.

 

התנגדותו של שר הביטחון להטלת סנקציות פליליות על חרדים שישתמטו משירות עמדה ברקע הדיון. בסופו של דבר הצביעו השרים לימור לבנת, יצחק אהרונוביץ', משה יעלון ויעקב פרי בעד הסעיף, ואילו השר פרץ נמנע. השר אורי אריאל התנגד.

 

הסעיף שאושר קובע שאם לא יעמדו ביעדי הגיוס של תקופת הביניים, יחול על כל המתגייסים מלבד 1,800 תלמידי ישיבה "מתמידים", חוק שירות ביטחון ובהתאמה יחולו הסנקציות הפליליות הקבועות בחוק על המפרים אותו. בתזכיר החוק שגובש הוצאה השורה שמעניקה לשר הביטחון את הסמכות להחיל אותו על המשתמטים, אולם הפשרה קבעה שהסעיף יישאר - כך שלשר תינתן זכות וטו.

 

יעקב פרי יעקב פרי צילום: אוראל כהן

 

בפתח ישיבת הוועדה תקף שר הבינוי והשיכון אורי אריאל (הבית היהודי) את פרי על הסעיף הנתון במחלוקת: "התנהגת בצורה לא חברית, מידרתם אותנו. דחיתם את ניסיונות ההידברות שלנו. ההצעה שלכם, משמעותה הרחקת החרדים משוק העבודה. המעשה שלכם יביא לזלזול בהסכמים שחתומים עליהם. יש מתווה משותף ואתם פשוט רומסים אותו. אני לא מבין למה החלטתם לשבור הבנות שאתם יודעים כמה עמלו עליהן".

 

אריאל המשיך: "היו ויכוחים והגענו להבנות כאלו. פה יש צרכים שאינן משרתים את המטרה המרכזית, אלא לצרכים אחרים. לא ראוי שבמשך היומיים האחרונים גם מידרתם אותנו. נעלמתם למרות בקשתנו להיות שותפים להבנות".

 

פרי השיב לאריאל: "אתה קצת מגזים", אך שר השיכון המשיך בשלו: "אתה יכול לא להסכים, אבל התעקשת להכניס את ההבנות ואתה פועל הפוך. מועך את ההסכם. אתם חושבים שאפשר להפר הסכמים קואליציוניים - זה בסדר, כל אחד יפר לשיטתו. המעשה שלכם פירושו זלזול בהסכמים שאתם חתומים עליהם".

 

פרי הסביר כי ההצעה להטיל סנקציות פליליות הגיעה כיוון שלא ניתן להטיל סנקציות כלכליות: "נכון שזה לא צמוד למתווה אבל זה האילוץ. חיפשנו ולא מצאנו דרך אחרת. לא רצינו להפר את המתווה".

 

שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון אמר בדיון: "צריכים להבין את המשמעות של שירות חובה עם סנקציות פליליות על החברה החרדית. הנוסח קשוח ויכול לפגוע בתהליך הגיוס שהתחיל בשנים האחרונות. הוועדה חייבת לעשות הכול כדי שלא יצא מסר תוקפני שיגרור הסלמה". הוא הזהיר: "סנקציות פליליות יגרמו לפצע בתולדות מדינתנו לדורות. אם נשדר תוקפנות כלפי המגזר החרדי, הכול יתפרק, גם הנחל החרדי". בהמשך, כאמור, אישרו חברי הוועדה את השבת זכות ההכרעה לשר הביטחון - והוא יוכל להכריע אם ליישם את הפעלת הסנקציות.

 

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, ניסה לפשר בין הצדדים: "כיוון שלסנקציות הכלכליות אין העוצמה הנדרשת וסנקציות פליליות הן צעד אחד רחוק מדי, אני מציע שחוק שירות ביטחון ייכנס לתוקף אבל בשנה הראשונה יעשו עבודות שירות. מן שירות לאומי בכפיה". אריאל הזהיר שוב: "זה פוגע באופן מעשי בהשתלבות שלהם בשוק העבודה. יהיה להם רישום פלילי וחצי מהעבודות יהיו חסומות בפניהם". פרץ הציע שלמתגייסים יימחק הרישום פלילי.

 

אתמול הבהירו במפלגתו של שר האוצר יאיר לפיד, שאמר השבוע: "או שיהיה שוויון בנטל או שהממשלה תתפרק", והבהיר כי החוק יובא להצבעה ככתבו וכלשונו.

 

נציג מפלגת התנועה, השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, טען בימים האחרונים כי החוק כולו אינו שוויוני. פרץ טען בין היתר כי החוק מחמיר עם החרדים ומקל עם בני ישיבות ההסדר, ששירותם הוארך בחודש בלבד (מ-16 ל-17 חודשי שירות). בשל כך, הוא צפוי לגבש רק בבוקר את עמדתו. גם השרה לימור לבנת עדיין מתלבטת ותודיע בבוקר על החלטתה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x