$
בארץ

קרב הגיוס: "לא לאחריות אישית על ראשי ישיבות"

ועדת פרי התכנסה להצבעה על חוק גיוס החרדים, השרים לבנת, פרץ ואריאל התנגדו בדיון לסעיף המבקש להטיל סנקציות פליליות על ראשי הישיבות. כצפוי: אושר הסעיף המעניק פטור ל-1,800 עילויים. התאחדות הסטודנטים תומכת, האגודה בקמפוס החרדי באונו מתנגדת: "לא להסדר בכפייה"

ynet 22:1326.05.13

רוח גבית מהסטודנטים להמלצות ועדת פרי, בזמן שמתגלעת מחלוקת מרכזית ראשונה בין חבריה: זמן קצר לפני התכנסותה של הוועדה לשוויון בנטל בירושלים לצורך הצבעה על סעיפי החוק, הודיעה היום (א') התאחדות הסטודנטים כי היא תומכת במתווה פרי. בתחילת הדיון התברר כי קיימת מחלוקת בין השרים החברים בוועדה בנוגע למתווה הגיוס שעליו הם אמורים להצביע היום.

 

השרים לימור לבנת מהליכוד ביתנו, עמיר פרץ מהתנועה ואורי אריאל מהבית היהודי הודיעו כי הם מתנגדים לסעיף המבקש להטיל אחריות אישית וסנקציות פליליות על ראשי הישיבות. עם זאת, כצפוי, הוועדה אישרה פה אחד את הסעיף שלפיו יינתן פטור לבחורי ישיבות במתווה הקבע. על פי המתווה, 1,800 פטורים ינתנו בכל מחזור למי שמכונים "מתמידים" (עילויים בתורה).

 

המתווה שנחשף ב-ynet בשבוע שעבר, קובע כי לצורך מעקב ואכיפה ראשי הישיבות יצטרכו להגיש תצהיר תקופתי בנוגע למספר התלמידים בישיבה. אם יתברר שהדיווח שניתן כוזב, קובע המתווה, יהיו לכך השלכות פליליות הקבועות בחוק נגד ראש הישיבה. על המשתמטים עצמם לא יוטלו, על פי מתווה, סנקציות כלכליות. לישיבה נכנס גם סגן שר החינוך אבי וורצמן (הבית היהודי), שאינו חבר בוועדה, ותקף את יו"ר הוועדה, שר המדע והטכנולוגיה יעקב פרי, על אודות סעיף זה.

 

מוקדם יותר התקשר לפרי יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק, ואמר לו כי לאחר שבהתאחדות למדו את ההמלצות הם מברכים עליהן והחליטו להעניק להן תמיכה פומבית. "התאחדות הסטודנטים מברכת ותומכת במתווה שהציגה ועדת פרי", אמר רשטיק. "המתווה תואם כמעט לחלוטין את העמדה שהציגה ההתאחדות לפני כשנה. ההתאחדות רואה באכיפת המתווה ערך מרכזי ותאבק על הטלת סנקציות פליליות וכלכליות על מי שלא ימלא את דרישות החוק לשוויון בנטל". 

 

אברכים בישיבה אברכים בישיבה צילום: חיים צח

 

בהתאחדות הסטודנטים אומרים כי הם רואים במתווה פרי הזדמנות חד פעמית לשלב חרדים בצבא ובחברה האזרחית. "אנחנו רואים בהשגת שוויון בנטל השירות משימה לאומית ומעוניינים לקחת חלק בתהליך שילוב החרדים בחברה", אמר רשטיק. "מדובר בהזדמנות היסטורית ליצור אחדות בחברה הישראלית והסטודנטים מגלים אחריות לעתיד החברה. אנו מקווים כי שרי הועדה ושרי ממשלת ישראל כולה יתמכו בהחלטה היסטורית זו".

 

אגודת הסטודנטים בקריה האקדמית אונו - הקמפוס החרדי, שמאגדת כ- 2,500 סטודנטים החברים בהתאחדות הסטודנטים הארצית, מסתייגת מתמיכת ההתאחדות במתווה ועדת פרי. "אנו מנגדים לחקיקה הנעשית בכפיה וללא הידברות, מדובר באחד הנושאים הרגישים ביותר הקיימים בשיח הציבורי וראוי שדיון שכזה יתקיים בהתייעצות, בשיח ובהבנה עם נציגי הציבור החרדי ולא בפטרונות, בכפיה ובסנקציות".

 

בטקס גמר המכינות הקדם צבאיות, שנערך בבנייני האומה בירושלים, הביע גם שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, נציג הליכוד בוועדת פרי, את תמיכתו במתווה: "אנחנו עוסקים כעת במתווה הנכון לצורך שילובם של חרדים וערבים בלקיחת האחריות. אנחנו עוסקים בסוגיה שאמורה לתת מענה למציאות שהתפתחה פה ב-65 שנות קיומה של המדינה והיא עדיין כפצע פתוח בלב החברה הישראלית. החוכמה מבחינתנו היא להביא להשתלבות חרדים רבים ככל שיותר בצבא ובשוק העבודה".

 

לדברי יעלון, "הדרך הנכונה היא לא דרך דה-לגיטימציה ולא בהשנאה. השינוי הוא בתהליך ולא באבחת חרב. זה המתווה המתגבש וזה מה שאני מקווה שיעלה היום הלילה. גם חרדים, גם בני מיעוטים שעיקרם בשירות לאומי אזרחי ומיעוטם במתנדבים לצה"ל. בלי לדבר על הליכה לכלא של מי שלומד תורה, בלי סנקציות ובלי איומים. אין בזה שוויון מלא, זה נכון, אך זו הדרך היחידה והנכונה להביא אותם לקחת אחריות".

 

ועדת פרי התכנסה הערב בלשכת ראש הממשלה לאישור הסעיפים, כשברקע הסתייגות של שר השיכון אורי אריאל מהסעיף הנוגע להארכת השירות באופן הדרגתי עבור בני ישיבות ההסדר לשנתיים והתנגדותה של ישראל ביתנו למתווה בשל העובדה שאינו חל על בני מיעוטים. גם בליכוד הודיעו כי יבקשו להאריך את משך תקופת הביניים שהוגדרה לצורך יישום החוק לפרק של 4 שנים, כפי שמופיע בהסכמים הקואליציוניים ולא שלוש שנים כפי שקבעה הוועדה.

 

השרה לבנת העלתה לדיון את סוגיית הנשים בצה"ל, ואמרה שיעדי הגיוס החדשים עלולים לפגוע במרקם הקיים: "חשוב לשמור על המשך שילובן של נשים בצבא ועל ההישגים שהן הגיעו אליהם לאורך השנים.

 

עמידה ביעדי הגיוס המוצעים ישנו בעתיד את המרקם האנושי. יש כאן חשש חוצה מפלגות של חברות כנסת שהדבר יביא לפגיעה במעמד הנשים. חובתנו להסיר את החשש הזה עכשיו בניסוח החוק".

 

שרת המשפטים ציפי לבני אמרה הערב כי "אי אפשר לקרוא לכולם להיכנס מתחת לאלונקה ואז לצאת ממנה לפני כולם. שוויון בנטל זו אולי משימה מסובכת אבל היא בעיקר מוסרית וחיונית וחברתית. בעבודת הוועדה מתגלה עד כמה גדול הפער בין עיקרון השוויון לאופן היישום שלו: בעוד תלמידי ישיבות הסדר משרתים רק 16 חודשים הרי שהמתגייסים החדשים החרדים ישרתו יותר".

 

לבני הוסיפה כי "התגייסות בני ישבות ההסדר לשירות קרבי הוא ללא ספק ראוי להערכה אבל אי אפשר לצאת בקריאה של 'כולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה' ואז לצאת ממנה לפני כולם. זה לא שוויון בנטל. אנחנו ב'התנועה' נעמוד על כך שהמילה שוויון בנטל תהיה באופן אמיתי המציאות של כולם.וכן, צריך להחיל אותה גם על אזרחי ישראל הערבים, לא בשירות צבאי, עדיין לא, אבל בוודאי בשירות אזרחי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x