$
בארץ

אין יותר סודות: הצבעות השרים בוועדה לענייני חקיקה ייחשפו לציבור משבוע הבא

שרת המשפטים, ציפי ליבני, הודיעה היום כי למרות התנגדויות להחלטתה, ערך השקיפות גובר. לדבריה, לצד הברכות על המהלך, ישנם שרים שחוששים ממנו: "הם פוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים"

תומר אביטל 16:5422.05.13

בשורה בתחום השקיפות הממשלתית: לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל יוכלו אזרחיה ביום ראשון הקרוב לדעת כיצד הצביעו השרים בוועדת השרים לענייני חקיקה, על כך הודיעה היום (ד'), שרת המשפטים, ציפי לבני.

 

לבני, העומדת בראש הוועדה, אמרה כי למרות ההתנגדויות להחלטתה, ערך השקיפות גובר וכי לאחר התייעצויות רבות שערכה עם גורמים מקצועיים היא החליטה לפעול להגברתו וכי בשלב הראשון אופן ההצבעה של השרים יהפוך לגלוי. "אני מאמינה שדרך השקיפות ניתן לחזק את אמון הציבור בנבחרי הציבור, בדקמורטיה ובמערכת השלטונית. על נבחרי הציבור לדעת שעינו הפקוחה של האזרח רואה ומבקרת את התנהלותם ומצפה שיפעלו באחריות ולמען אינטרסים ציבוריים ולאומיים״, אמרה.

 

 

ציפי ליבני. "אמרו לי- 65 שנה זה לא היה ככה, צריך להזהר" ציפי ליבני. "אמרו לי- 65 שנה זה לא היה ככה, צריך להזהר" צילום: עמית שאבי

 

בכוונתה של לבני לפעול בשלב הבא לחשיפת ניירות העמדה המובאות בפני הוועדה ואלמנטים נוספים שעד כה הובאו בפני הוועדה הפועלת באופן הנסתר מהציבור.

 

ההודעה הרשמית של משרד המשפטים פורסמה בהמשך לדברים שאמרה לבני אתמול בכנס לציון 15 שנה לחקיקת חופש המידע בכנסת: "לצד הברכות הציבוריות על כוונתי לחשוף את דיוני הוועדה, תפסו אותי אנשים לחדר ואמרו לי: '65 שנה זה לא היה ככה, צריך להיזהר'". השרה הדגישה כי "יש שרים שפוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים - כי יראו שהם הצביעו נגד".

 

ועדת השרים לחקיקה מורכבת משרים מכל מפלגות הקואליציה. היא מקיימת ישיבה מדי יום ראשון ובה מחליטה אם הממשלה תומכת בהצעות חוק פרטיות או דוחה אותן.

 

להצעות החוק שנדחו אין סיכוי לקבל את אישור מליאת הכנסת, שכן יהיה בלתי אפשרי למצוא עבורן רוב. הוועדה אינה טורחת לפרסם פרוטוקולים מפורטים מדיוניה וחברי כנסת מלינים כי החלטות השרים מתבססות בעיקר על שיוכו הפוליטי של המציע או מטעמים זרים.

 

ב-2011 אף הפילה הממשלה הקודמת הצעת חוק שביקשה לבטל את האיפול תחתה פועלת הוועדה. בדברי ההסבר להצעה נכתב בזמנו כי "רק החלטת הוועדה - האם לתמוך בהצעת חוק או להתנגד - מתועדת. בהיעדר רישום מסודר (כמתחייב) של דיוני הוועדה, נבצר מחברי הכנסת לעקוב הלכה למעשה אחר המתקיים בוועדת השרים ולהשיג על החלטותיה. חמור מכך, אין ביכולתם להתייחס לגופן של ההתנגדויות שהועלו כנגד הצעת החוק שהגישו לוועדה וקיים חשש ממשי כי ההצעה עלולה להידחות מבלי שיוכלו לעשות דבר".

 

בנוסף, לפני כשנה פנו התנועה לחופש המידע, בשיתוף הסדנה לידע ציבורי וכן המשמר החברתי, שתי"ל ושביל לחברי הוועדה בבקשה להשקפת הדיונים, אך הפניה נענתה בסירוב גורף.

 

עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע טענה בעבר כי "ועדת שרים לענייני חקיקה היא אחד הגורמים החשובים ביותר במהלך החקיקה במדינת ישראל. חוסר השקיפות שבה פועלת הועדה אינו סביר ואינו מתקבל על הדעת". לדבריה, "אנחנו מברכים את השרה ציפי לבני על תמיכתה בהגברת שקיפות הוועדה, ואם יצלח מהלך זה הוא ללא ספק יהווה תרומה משמעותית לחיזוק אמון הציבור ביסודות הדמוקרטיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x