$
בארץ

פרויקט כלכליסט

החיפוש "גוגל משלמת מסים" לא הניב תוצאות

הסניף המקומי של ענקית החיפוש מייצר הכנסות של כחצי מיליארד דולר בשנה, אבל לא משלם מס על פעילות הפרסום. כלכליסט מציג את השיטה שחוסכת לגוגל מיליארדים, וגרמה לכמה מדינות לדרוש ממנה לעמוד בדרישות המס המקומיות

אסף גלעד והדר קנה 06:4022.05.13

קשה לדמיין את חיינו בלי גוגל. כל הכבוד לגוגל. אבל אחרי שגמרנו להתלהב מהמגלשות הצבעוניות במשרדים המצועצעים, מותר גם לשאול שאלה. האם כשגוגל עושה מיליארדים מקיטלוג של המילים והתמונות שכולנו מעלים לרשת, יהיה זה מוגזם לצפות שגוגל תחזיר לנו משהו מכל הטוב הזה. לא, תודה. רק לא תרומה לקהילה בבקשה. אנחנו לא מעוניינים בצדקה, רק בצדק. אם הסניף הישראלי של גוגל מייצר לה הכנסות של מאות מיליוני דולרים ומתחמק מתשלום מסים ראוי בישראל, אז אולי הגיע הזמן שרשות המסים תבדוק אם זה כשר. אולי הגיע הזמן למצוא את הסעיף הנכון שיבלום את תעלולי המס של גוגל. כפי שתקראו בעמודי "כלכליסט" היום, מדינות שונות בעולם מאסו בתחמנות הזו. ישראל יכולה ללכת בעקבותיהן.

יואל אסתרון

 

מנהלי גוגל בישראל מרבים להתבטא באירועים ציבוריים על חשיבותה של ישראל לגוגל, על תרומתו הרבה של מרכז המחקר והפיתוח המקומי של החברה, ומרעיפים מחמאות על שוק האינטרנט הישראלי המפותח. עם זאת, יש לגוגל סיבה טובה לחייך וליהנות מפעילותה כאן: גוגל אינה משלמת מס על רווחיה ממפרסמים בישראל. במקום זאת, תקציבי הפרסום המקומיים זורמים לחברת גוגל באירלנד, דבר המהווה אובדן של מאות מיליוני שקלים במסים מדי שנה.

 

לכתבות נוספות בנושא:

כך גוגל מרוויחה מיליוני שקלים מהשוק הישראלי

ללמוד מהאנגלים: בבריטניה פועלים להגדלת המס על גוגל

הלחץ שהפעילה ממשלת צרפת הוביל לפיצוי ולהסכם היסטורי

154 גופי תקשורת בברזיל יצאו מהשירות של גוגל ניוז

הזירה הבאה של גוגל: חקירה בקנדה על ניצול כוחה בשוק

יו"ר גוגל לא מתבייש: "זו הדרך שבה משלמים מסים בעולם"

מגוגל אנחנו מצפים ליותר

הסנאט האמריקאי: אפל מתחמקת ממס חברות בשיטתיות

 


מפרסם ישראלי שחתם על עסקת פרסום עם נציג מכירות של גוגל בישראל מעביר את תקציב הפרסום שלו לחברה האירית של גוגל (Google LLC) ובהתאם לכך, חשבונית המס שהוא מקבל היא מגוגל אירלנד. מדובר למעשה ביבוא של שירותי פרסום לישראל מחברה באירלנד, וזאת אף שכ־100 נציגי מכירות ושירות לקוחות של גוגל מועסקים בישראל וסוגרים את עסקאות הקמפיינים הפרסומיים בארץ. מדובר בדרך הפעולה המקובלת של גוגל בכל מדינות אירופה ופעילות המיסוי שלה בישראל לא שונה מאשר בשאר המדינות.

 

הכנסות של כ־500 מיליון דולר בשנה עוברות לחו"ל

 

גוגל ישראל נחשבה עד לפני שש שנים לחברה קטנה, גם במושגים מקומיים. הכנסותיה בשנת 2007 לא עלו על 50 מיליון דולר, כ־200 מיליון שקל, לא סכום גבוה במיוחד שיש לתת עליו את הדעת. ענקית החיפוש, שהעסיקה כמה עשרות עובדים בישראל, נהגה אז להדליף לעיתונות הכלכלית את הכנסותיה כדי לעורר תהודה ציבורית. ואכן, לפי הפרסומים מאותה התקופה הכנסותיה החלו לצמוח עם השנים והתפתחותה של כלכלת האינטרנט. החברה הוקמה בארץ רק בשנת 2005 וכבר בשנת 2008 הכניסה 110 מיליון דולר בישראל. בשנה שלאחר מכן, שנת משבר כלכלי קשה ומיתון עולמי, הכנסותיה כאן הגיעו ל־160 מיליון דולר.

 

 

אלא שמאז פסקו ההדלפות, וגוגל שומרת על נתוני ההכנסות שלה בשבע עיניים. ויש לה סיבה טובה לכך: על פי ההערכות של בכירים בענף הפרסום בישראל, הכנסותיה של גוגל ישראל זינקו מאז 2009 פי שלושה עד פי חמישה, בין השאר בזכות הצמיחה האדירה של מפרסמים ישראלים גדולים הפעילים בזירה הבינלאומית בתחומי ההימורים, הפורקס ותעשיית התוכנות החינמיות להורדה. לפי ההערכות בתעשייה, גוגל ישראל מכניסה כיום 450–550 מיליון דולר בשנה, וקצב ההכנסות שלה רק הולך ועולה.

 

גוגל מעסיקה בישראל כ־350 עובדים, רובם במשרדים מפוארים שנחנכו בשנה שעברה בבניין אלקטרה ברחוב יגאל אלון בתל אביב ובמשרדים בחיפה. מרכזי הפיתוח והמכירות בתל אביב משתרעים על פני שש קומות ותופסים שטח ענק של 8,000 מ"ר, ובניגוד למשרדים הקודמים של גוגל במגדלי לוינשטיין בתל אביב, המשרדים החדשים סגורים בפני ביקורי עיתונאים. 250 איש נחשבים לעובדי מו"פ בהנהלתו של פרופ' יוסי מטיאס, מנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של גוגל בישראל, ועוד כ־100 עובדים הם אנשי מכירות ותפעול המועסקים אצל מאיר ברנד, מנכ"ל גוגל ישראל, ואלה מצויים בקשר ישיר עם המפרסמים הישראלים. גוגל מחזיקה עוד צוות של כ־30 ישראלים בדבלין שבאירלנד כדי לשרת לקוחות ישראלים.

 

הכסף נודד לאירלנד, עובר בהולנד ומשם לאיי ברמודה

 

גוגל מבצעת את תהליך המכירה בישראל ואי תשלום המס נעשה בהתאם לחוק הישראלי, אולם בעיה זו של אי תשלום מס במדינת המקור על ידי גוגל זוהתה בשנה האחרונה במדינות כמו בריטניה וצרפת.

 

אבל סוגיית המיסוי של גוגל היא ככל הנראה עולמית, ולא מוגבלת רק לאירופה. לפי בלומברג, גוגל מעבירה חלק ניכר מההון שלה לחברה בברמודה, דרך חברה־בת של גוגל הרשומה באירלנד, שאוספת את הכנסותיה מפרסום באירופה ובמזרח התיכון. מס החברות באירלנד עומד על 12.5% ומדובר בשיעור שנחשב לנמוך מאוד, אך באמצעות תכנון מס נכון גוגל יכולה לשלם בפועל מס נמוך הרבה יותר.

 

על פי ההערכות, כיוון שברמודה נחשבת מקלט מס בה לא משלמים מס חברות בכלל, האינטרס של גוגל הוא להעביר כמה שיותר מהכנסותיה לשם ולכן גוגל פותחת שם חברת שירותים ומעבירה לשם כספים.

 

עם זאת לגוגל יש בעיה, כיוון שהעברת כספים לברמודה חייבת במס של 25% באירלנד. עו"ד אבי נוב המתמחה במיסוי בינלאומי מסביר כי "תכנון המס של גוגל הוא לפתוח חברה באמצע, במקרה זה בהולנד. העברת כספים בין חברות במדינות בתוך האיחוד האירופי אינה חייבת במס, ולכן מעבירה גוגל את הכספים מאירלנד להולנד ללא תשלום מס. הולנד אינה גובה מס על העברת כספים למדינה אחרת וכך גוגל מעבירה את הכסף לברמודה".

 

משרדי גוגל בתל אביב (ארכיון) משרדי גוגל בתל אביב (ארכיון) צילום: Itay Sikolski

 

בסוף השנה החולפת פורסם בבלומברג כי גוגל חמקה באופן זה מתשלום מסים בארצות הברית ובאירופה בהיקף כולל של כ־2 מיליארד דולר בשנת 2011, לאחר שהעבירה לברמודה 9.8 מיליארד דולר מהכנסותיה - כפול מהסכום הכולל שהעבירה למקלט המס בשלוש השנים שקדמו לה. הסכום שהעבירה גוגל מחברות־בנות בחו"ל לברמודה שווה ערך לכ־80% מהרווח שלה לפני מס.

 

"החברה ממלאת אחר כל חוקי המס בישראל"

 

דובר גוגל ישראל מסר בתגובה: "אנחנו ממלאים אחר כל חוקי המס בישראל. אנו תורמים תרומה משמעותית לכלכלה הישראלית דרך תשלומי שכר, מסים מקומיים ומס חברות. אנחנו גם מעסיקים כ־350 איש, עוזרים לאלפי עסקים לגדול ברשת ומשקיעים מיליונים בתמיכה בסטארט־אפים ובמפתחים ישראלים דרך קמפוס TLV, ובפרויקטים תרבותיים".

 

התגובה הזו זהה באופן מפליא לתגובה שפרסמה גוגל בבריטניה בעקבות הטענות שנשמעו כלפיה בממשל: "החברה מצייתת לחוקי המס המקומיים. באנגליה אנו מעסיקים 2,000 עובדים, ועוזרים למאות ואלפי עסקים לצמוח ברשת, ומשקיעים מיליונים בתמיכה בסטארט־אפים ובחברות טכנולוגיות במזרח לונדון".

 

"גוגל חרתה על דגלה את הביטוי Don't Be Evil, אל תהיה רשע", אומר הבלוגר אורי בריטמן, מומחה לפרסום באינטרנט ובעל הבלוג "חופש החיפוש'". "עם זאת, גוגל בחרה לברוח עם מזוודת המזומנים שלה אל אי טרופי קטן, ברמודה, שבו מתגוררים רק 64 אלף איש. חשוב לזכור שלגוגל אין אפילו משרדים באי ברמודה, רק הכסף מוחבא שם. אם גוגל מאמינה שברמודה הוא מקום נפלא להפעיל בו חברה, מדוע אינה מעתיקה את משרדיה לשם? הדרך הטובה ביותר לפתור זאת, היא לגרור את גוגל אל בית המשפט של הנציבות האירופית".

 

רשויות המס בישראל מודעות לפעילות של גוגל ישראל ולשיטת הסיווגים ומוסכם כי גוגל משלמת מס כחוק. עם זאת, ככל שפעילות גוגל גוברת בישראל, ישנה אפשרות כי בדומה לרשויות המס המקבילות בעולם, גם הרשות הישראלית תבקש לבדוק לעומק מה הפעילות שנעשית בישראל מול הנתח שעליו מדווחת החברה בפועל ולראות אם יש היגיון בסיווג שהחברה עושה.

 

משלמת מס חברות על 10% מההוצאות

 

שיטת המס של גוגל ישראל נחשבת למקובלת בקרב חברות גלובליות רבות שמחזיקות מרכז בישראל הכולל עובדים, מחקר ושירות.

 

השיטה נקראת קוסט פלוס והיא חריג לכלל המיסויי הרגיל ולפיו מס משלמים על הרווח. לפי השיטה, המרכז בישראל סוכם את כל הוצאותיו: שכר עובדים, שכירות מבנים, שכר קבלני משנה וכד', כאשר על 10% מכל ההוצאות משלמת החברה לרשות המסים מס חברות בשיעור 25%.

 

ההסבר לשיטה הוא שבחברות רב־לאומיות הרווח המצטבר הוא כלל־עולמי וקשה להבין כמה ממנו שייך לישראל וכמה לחו"ל. לכן השיטה היא סוג של אומדן - לוקחים את הוצאות החברה בסניף המקומי כמשקפות פקטור לרווחיות.

 

לפי הערכות, על הכנסות של כ־500 מיליון דולר מוציאה גוגל כ־50–70 מיליון דולר על העסקת 350 עובדים, תחזוקת ושכירת המבנים בישראל. גוגל מוציאה עוד עשרות מיליוני דולרים על חלוקת רווחים עם שותפים מסחריים כמו חברות להפצת תוכנות חינמיות או אתרי תוכן.

 

עו"ד אודי ברזילי, לשעבר סגן נציב מס הכנסה, מסביר כיצד זה עובד: "יש דיון של החברות מול רשויות המס מה נחשב כהוצאות. בדרך כלל ההוצאות המקובלות הן משכורות, שכירות מבנים, שכר קבלני משנה, אבל אפשר להכניס לשם עוד דברים ובעצם כל דבר המהווה הוצאה לשם קיום המרכז בארץ. נניח שכל ההוצאות מסתכמות במיליון דולר, לוקחים מזה 10%, שזה 100 אלף דולר, ומשלמים מס חברות בשיעור 25%, כלומר 25 אלף דולר".

 

עו"ד משה מזרחי, לשעבר היועץ המשפטי של רשות המסים, מוסיף כי "גוגל מוכרת את כל המוצרים שלה בעולם ומנקזת את הרווח העודף מהכנסות הפרסום לאירלנד. רשות המסים צריכה לקבוע עד כמה הפעילות של החברה בישראל היא ממשית ורצינית או שמדובר רק במרכז שנותן את שירותיו לחו"ל. אם המרכז הופך להיות משמעותי, צריך לבדוק אם יש טעם למסות את רווחיה בארץ".

 

גורמים בענף ההייטק מותחים ביקורת על הטענה שלפיה על גוגל לשלם מס חברות על מלוא הכנסותיה בישראל. לטענתם, עובדי המכירות של גוגל ישראל נחשבים למפיצים, בדיוק כמו מפיצים של תוכנות שפותחו בארה"ב או של רכבים שיוצרו בקוריאה. מאחר שמוצר גוגל פותח בארה"ב ופועל מארה"ב, אנשי המכירות הישראלים מהווים מפיצים בלבד, ולכן יש למסות רק את עמלת המכירה שלהם, המוערכת באחוזים בודדים מהמכירות. לפי אותם גורמים, היקף המיסוי המוצדק על המכירות בישראל צריך להיעשות על עמלה זו, ולכן אינו צריך לעלות על עשרות מיליוני שקלים בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x