$
בארץ

ליצמן: נפנה למבקר המדינה לבדוק את הכרייה בשדה בריר

בדיון בוועדת הפנים על הכרייה באזור, הובהר כי משרד הבריאות עדיין מתנגד לכרייה ניסיונית בשדה בריר וכי הם מוכנים לכרייה ניסיונית רק באזורים אחרים המרוחקים מהאוכלוסיה

חן פונדק 14:0621.05.13
"נפנה למבקר המדינה לבדוק את נושא בריר. איך אפשר לדבר על תעסוקה כשזה מזיק לבריאות? היו לי לחצים וישיבות אינסוף. בשורה התחתונה: משרד הבריאות אמר שאסור לכרות, זה מזיק לתושבים". כך אמר ח"כ יעקב ליצמן, לשעבר סגן שר הבריאות בדיון סוער בנושא הכרייה בשדה בריר בוועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ מירי רגב.
הוויכוח סביב בריר נוגע האם כרייה של כיל באזור תגרום לזיהום אוויר וקרינת אורניום שיזיק לתושבי הסביבה – ערד, כסייפה וכפר אל-פורעה. כיל מבקשת לערוך כרייה ניסיונית של שנה בה יבדק האם אכן נרשמות חריגות בזיהום האוויר והקרינה.

 

כריית פוספטים (ארכיון) כריית פוספטים (ארכיון)

 

ליצמן שבתפקידו הקודם התנגד לפיילוט, אמר כי "ראיתי פרסומת בתקשורת לנושא ושעושים לחצים על הציבור וחברי הכנסת".

 

ח"כ סתו שפיר שאלה "איפה העתודות הזמינות האחרות במכרות הקיימים, שכן יש עדיין 140 מיליון טונה עתודות פוספט שם". יעקב כחלון, מנהל מפעלי רותם לא השיב על השאלה, אך ציין כי "אין שום סכנה בכרייה. הפוספט הוא רטוב, אין אבק, ואנחנו תחת פיקוח מתמיד".

 

פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמר שהעמדה של המשרד היא נגד כרייה כלשהי בשדה בריר, בין אם מדובר בפיילוט או בכרייה מעשית. "אנחנו דורשים לראות חלופות, יודעים שנבחנו חלופות והוחלט על שדה בריר. מבחינתנו זה המקום הכי גרוע . זו העמדה של השרה יעל גרמן והיא מתכננת לצאת לסיור לראות את החלופות. היתרון של החלופות האחרות שהן מרוחקות מאזורי אוכלוסייה".

 

יו"ר ועדת הפנים ח"כ מירי רגב אמרה כי תקיים סיור יחד עם שרת הבריאות יעל גרמן וראש מנהל התכנון בינת שוורץ. רגב שאלה את גרוטו "האם במכרות של הפוספטים עובדים אנשים או רובוטים? האם יש אמירה על כך שהם חולים במחלות בגלל הפוספטים? האם ייתכן שיש להם מחלות מכריית פוספטים?". גרוטו ענה שלוקח עשרות שנים לדעת האם יש סיכוני סרטן, אך יו"ר ועד העובדים של רותם, משה חדד אמר כי: "אם היינו יודעים שיש סיכוי לתחלואה, היינו המתנגדים הראשונים להקמת מכרה בבריר. אין שום סכנה, העובדים שלנו עובדים שם כבר 60 שנה". הוא הוסיף כי "יש לתת עבודה לעשרת אלפים משפחות בנגב".

 

עו"ד אפי מיכאלי, המייצג את עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות", הוסיף כי "הזכויות על הפוספט הם של מדינת ישראל ולא של רותם אמפרט. בשנות ה-80, לפני ההפרטה של כיל, המדינה מצאה בעצמה את עתודות הפוספט. זה לא המקרה של הגז, בו היזם הפרטי השקיע כסף ולכן זוכה לתשואה". מיכאלי הוסיף כי "בגלל הקונספציה הזו, רותם עומדת עם הסכין לגרון למדינת ישראל ואומרת כי אם לא תכרה בבריר לא תכרה בכלל. אם המדינה חושבת שצריך לכרות פוספטים, שתוציא מכרז".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x