$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בנק ישראל מסתער על שוק האג"ח הקונצרניות בחו"ל

במסגרת תוכניתו החדשה של הנגיד סטנלי פישר לרכישת מט"ח, שנועדה לקזז את ההשפעה של הפקת הגז, מתברר כי הבנק ירכוש לראשונה אג"ח קונצרניות ויגדיל את שיעור המניות לעומת תיק יתרות המט"ח הנוכחי

אמנון אטד 06:5319.05.13

לפני חודשיים הגדיל בנק ישראל את יעד ההשקעות שלו במניות זרות לכ־4.6 מיליארד דולר (6% מהיקף יתרות המט"ח), וכעת הוא מתכוון להרחיב את מגוון ההשקעות שלו בחו"ל ולרכוש לראשונה בתולדותיו איגרות חוב קונצרניות. את רכישות האג"ח הקונצרניות יבצע בנק ישראל במטבע החוץ שיקנה בשנים הקרובות במסגרת התוכנית החדשה שהודיע עליה בתחילת השבוע שעבר. כמו כן מתכנן בנק ישראל להשקיע במניות בחו"ל חלק גדול יותר מהדולרים שיקנה מעתה, זאת מלבד 6% שבכוונתו להשקיע במסגרת יתרות המט"ח הרגילות. 

בתחילת השבוע שעבר הודיע בנק ישראל על תוכנית שאפתנית חדשה לרכישת מטבע חוץ שמטרתה לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי על שער החליפין. במקביל לרכישות הדולרים לקיזוז השפעת הגז הטבעי ימשיך בנק ישראל במדיניותו הרגילה של רכישת דולרים "במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות". בכל חודש ידווח הבנק בנפרד על רכישות המט"ח שלו בחודש הקודם בהתאם למטרת הרכישה. כל הדולרים שיירכשו בעתיד יתווספו ליתרות המט"ח, אולם הדולרים שיירכשו לצורך קיזוז השפעת הגז ינוהלו בתיק השקעות נפרד.

 

תיק השקעות זה יהיה לתקופה ארוכה, בניגוד לתיק יתרות המט"ח הנוכחי שכ־95% ממנו מושקעים כיום באיגרות חוב ממשלתיות לתקופות קצרות בלבד. ההרכב הסופי של תיק ההשקעות החדש עדיין לא סוכם, אך ל"כלכליסט" נודע כי הוא יכלול בפעם הראשונה גם איגרות חוב קונצרניות וגם מניות ששיעורן גבוה מזה שבתיק יתרות המט"ח הנוכחי.

 

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: מיקי אלון

 

מה שעומד מאחורי המהלך החדש של בנק ישראל הוא העובדה שהגז הטבעי שבבעלות ישראלית מחליף בשלב זה סולר מיבוא, ולכן משפר את מאזן התשלומים של ישראל. בעתיד, כאשר חלק מהגז ייוצא, תהיה ההשפעה החיובית שלו על מאזן התשלומים אף גדולה יותר. עקב השיפור במאזן התשלומים יזרמו בשנים הקרובות לארץ מיליארדי דולרים, יגרמו להתחזקות השקל וכך יפגעו בענפי יצוא אחרים. המהלך החדש של בנק ישראל נועד לקזז השפעה זו באמצעות רכישת סכום דומה של דולרים שיעשו את דרכם בכיוון ההפוך — מהארץ לחו"ל.

 

במסגרת התוכנית החדשה מתכוון בנק ישראל לרכוש השנה כ־2.1 מיליארד דולר, ובשנה הבאה כ־1.5 מיליארד דולר נוספים. לאחר מכן בכוונתו להמשיך ברכישת הדולרים בהתאם להשפעה שתהיה אז להפקת הגז על מאזן התשלומים. רכישות אלה יימשכו עד שנת 2018, שבה אמורה להתחיל לפעול קרן העושר הלאומי שתקים הממשלה ויוזרמו אליה תמלוגים שתקבל המדינה מהפקת הגז הטבעי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x