$
בארץ

ראיון כלכליסט

ששינסקי: "30 מדינות כבר שינו חוקי מיסוי בדיעבד. התנאים השתנו"

רגע לפני שהוא מתמנה לעמוד בראש הוועדה לבחינת התמלוגים ממשאבי הטבע פרופ' איתן ששינסקי לא מתרגש מהודעת פוטאש כי לא תרכוש את כיל, ותומך בשר האוצר: "האינטרסים של המדינה יכולים להיות שונים משל בעלי השליטה"

בסוף השבוע האחרון התברר כי פרופ' איתן ששינסקי הוא המועמד של שר האוצר יאיר לפיד לעמוד בראש הוועדה לבדיקת התמלוגים שגובה מדינת ישראל על משאבי הטבע שלה, אחרי שעמד בעבר בראש הוועדה לבחינת התמלוגים מהנפט והגז.

 

 

 

"לא פנו אליי בשלב זה", אמר ששינסקי אתמול בראיון ל"כלכליסט", "אני לא עונה לדברים שלא קרו. אני אענה לך בתשובה שגם סטנלי פישר נותן תמיד - אני לא מגיב על הצעות שעדיין לא קיבלתי".

 

הוועדה שששינסקי עמד בראשה בעבר החליטה על העלאת המיסוי בתחום, מה שהביא להרבה ביקורת נגדו. שאלת המיסוי בדיעבד, כפי שהיזמים טענו, לא מטרידה את ששינסקי.

 

 

פרופ' איתן ששינסקי. "לפיד עשה נכון" פרופ' איתן ששינסקי. "לפיד עשה נכון" צילום: מיקי אלון

 

"הדבר הזה נבדק בהקשר של הגז, גם ברמה המשפטית בבית משפט העליון היו שלושה בג"צים בנושא, ונקבע חד־משמעית בכל הערכאות ובכל הפורומים שלמדינה יש יד חופשית לקבוע את המדיניות הפיסקאלית בכל עת. כך זה בכל מקום הן מבחינה כלכלית ומוסרית ומכל בחינה אחרת. המדינה צריכה להיות חופשית לבחון בכל עת את המדינות הפיסקאלית שלה במשאבי טבע. האמירה שזה בדיעבד היא לא נכונה. אם משנים את המס על נעליים זה לא בדיעבד. זה קדימה. בדיעבד פירושו שהיינו ממסים את כימיקלים בגין הרווחים בעשר השנים האחרונת, זה בדיעבד. כאן מדובר במיסוי בהסתכלות קדימה".

 

המיסוי הנמוך הוא חטא היסטורי. אפשר לתקן?

"צריך להטיל מיסוי כמו שעשינו בגז. זה לא רטרואקטיבי, אלא מעתה ואילך. יש 20–30 מדינות בעולם ששינו את חוקי המיסוי על גז בדיעבד, כמו נורבגיה. התנאים השתנו, היתה עלייה במחירים".

 

"לפיד עשה נכון"

 

ביום חמישי האחרון הודיעה הנהלת ענקית האשלג הקנדית פוטאש, כי היא מוותרת על רכישת כיל, אחרי שקיבלה כתף קרה משר האוצר לפיד: "עכשיו זה לא הזמן המתאים בשבילנו לרכוש את כיל", הודיעה הנהלת פוטאש, במסגרת פרסום תוצאותיה לרבעון הראשון של השנה. "נכון לעכשיו אנחנו מחפשים אפשרויות רכישה נוספות".

 

ששינסקי לא התרגש מההודעה הזו: "צריך לבדוק מה האינטרסים של ישראל מבחינת הבעלות של ישראל על מפעלי האשלג ועל התמלוגים של המדינה. אנחנו עדיין אטרקטיביים, אני מניח שזאת תגובה להודעת השר שהוא לא מאשר את העסקה בשלב זה".

 

מה דעתך על ההחלטה של לפיד?

"אני עדיין חושב שהשר עשה נכון. הוא צדק בהחלטה שלו. בנוסף לגובה התמלוגים שצריך לבחון מחדש, צריך גם לבחון את מבנה השוק של האשלג, שבו לפוטאש יש מעמד דומיננטי וגם בעלות במפעל בצד השני של ים המלח (ירדן), משום שאז נשאלת השאלה מה תהיה מדיניות ייצור האשלג בצד הישראלי. כל זה טעון בדיקה. האינטרסים של המדינה יכולה להיות שונים במקרה הזה מהאינטרסים של בעלי השליטה".

 

האם לדעתך המיסוי הנמוך הוא בעיה הנוגעת לכלל משאבי הטבע של מדינת ישראל?

"מובן שהדברים קשורים. המדינה נרדמה בשמירה. כל משאבי הטבע של המדינה נמסרו לשחקנים פרטיים. בדרך כלל בארה"ב מוציאים את זה תמורת מחיר מסוים שמשלמים לממשלה, ופה נתנו להם בחינם או במחיר אפסי. בגלל הביקוש בעולם, במיוחד בסין ובהודו, בגלל הביקוש הגדול לאשלג, כל הרווחים של החברה לישראל השנה היו מאשלג וממכירתו. שאר הפעילויות שלה, כמו בטר פלייס וצים, הפסידו. השאלה היא האם המדינה מקבלת את החלק הנאות שלה".

 

"כתבו נגדי דברה שטנה"

 

איך אתה מסכם את חוויית הוועדה שעמדת בראשה בתחום הנפט והגז?

"התחום המקצועי שלי, כלכלה ציבורית, עוסק בכשלי שוק, מצב שבו השוק לא נותן פתרון טוב. לכן כשפנו אליי בעניין הגז, שזה עניין של מונופול טבעי, הייתי מוכן לזה. לא ידעתי למה אני נכנס, אבל ידעתי שהבעיה היא רצינית".

 

מה הפתיע אותך?

"לא הייתי מוכן למערכה שנוהלה נגדי. הייתי מאוד גאה בעבודת הוועדה, בגלל המסקנות, אבל כתבו עליי דברי שטנה, זה לא היה קל, אבל לא היה לי צל צלו של ספק שאני עושה את הדבר הנכון. מטרת המערכה נגדי היתה שאתפטר ואגמור את העבודה הזאת. בדיעבד סיפרו לי שנציגי חברות הגז הגיעו גם לגדולי התורה. לא ידעתי אם אני חזק אבל ידעתי שאני נחוש. אני נותן קרדיט לנתניהו, לשטייניץ ולסטנלי פישר שתמכו באימוץ ההמלצות ככתבן וכלשונן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x