$
בארץ

בדיקת כלכליסט

פוליטיקה חדשה? רק 7 ח"כים חשפו את הונם האישי

החוק מחייב את חברי הכנסת להגיש הצהרת הון - אך לא לפרסם אותה לציבור; כמה ח"כים התחייבו לחשוף את הונם בעתיד, אחרים, בהם בנימין נתניהו, אלי ישי, אופיר אקוניס, מירי רגב, יובל שטייניץ ואיילת שקד, סירבו

תומר אביטל 16:2717.03.13

כנסת וממשלה חדשה, עמימות ישנה: רה"מ בנימין נתניהו ורוב השרים והח"כים מסרבים בתוקף לחשוף את הצהרת ההון שלהם לציבור. חברי יש עתיד והבית היהודי דחו בקשה לשקיפות נכסיהם, ודווקא הסיעות האופוזיציוניות מרץ והעבודה מגלות ניצנים של "פוליטיקה חדשה". כך עולה מבדיקת "כלכליסט" ששלח פנייה בשבוע שעבר לכלל נבחרי הציבור בבקשה לחשוף את הונם.

הצהרות ההון שממלאים חברי הכנסת והשרים נותרות חסויות. לפי דו"ח הבנק העולמי, בכ־43% מ-176 מדינות שנבדקו פורסמו הצהרות ההון, ולדבר השלכה מכרעת על מלחמה בשחיתות. אף שבישראל טורפדו בעבר חוקים בנושא ואין הכרח לחשיפה פומבית, "כלכליסט" שאל את כלל הח"כים אם יסכימו לחשוף בפומבי את הונם.

 

חברי הכנסת החדשה בהשבעה חברי הכנסת החדשה בהשבעה צילום: מיקי נועם אלון

 

חובות בגובה 108 אלף שקל

 

ח"כ מיכל בירן (העבודה) היא בעלת אוברדרפט של 66 אלף שקל בחשבון בבנק לאומי. בחשבון הפריימריז שלה נותר שקל בודד. מלבד זאת עליה להשיב הלוואה שנטלה למימון הבחירות המקדימות על סך כ-42 אלף שקל. כלומר לבירן יש חובות של כ-108 אלף שקל. בימים הקרובים תעביר גם פרטים לגבי הכספים שהיא מחזיקה בקופות גמל.

 

יו"ר העבודה שלי יחימוביץ' מחזיקה דירה ברחוב הרב קוק בתל אביב בשווי 300 אלף דולר, תוכנית חיסכון בגובה 77 אלף שקל, פיקדונות לזמן קצר בגובה 152 אלף שקל וכ-241 אלף שקל בקרן של פסגות (סה"כ השקעות 471 אלף שקל). בין התחייבותיה: הלוואה ממזרחי טפחות בגובה 207 אלף שקל ומשיכת יתר על סך 14,786 שקל.

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) מסר את ההצהרה הבאה: בית המגורים של משפחתו באשדוד ברח' הר-ציון בשווי 3 מיליון שקל, דירה בירושה מהוריו ברובע י"ג באשדוד בשווי 900 אלף שקל. חסכונות המסתכמים בכ-650 אלף שקל, וכן מכונית, ציוד ו"שונות" בשווי 200 אלף שקל.

 

לעמיתתו לסיעה זהבה גלאון דירה בשווי של כ-4 מליון שקל שעליה נטלה משכנתא של 2 מיליון שקל. כמו כן היא מחזיקה בשותפות בבעלות על משרד לייעוץ תוכנה של בעלה בשווי כ-800 אלף שקל ובקרן השתלמות של כ-280 אלף שקל שכנגדה הלוואה בסך-180 אלף שקל. מעבר לכך לגלאון ביטוח מנהלים בשווי כ-1.4 מליון שקל ותיק השקעות בבנק דיסקונט ובמגדל שוקי הון בשווי של כ-1.6 מליון שקל.

 

 

לתמר זדנברג (מרצ) פיקדונות לזמן קצוב בבנק הפועלים על סך 35,883 שקל, חיוב בכרטיסי אשראי של 13,900 שקל ויתרה בעו"ש של לא יותר מ- 15.8 שקל. לח"כית הטרייה אין זכויות בתאגידים או בשותפויות רשומות. היא שוכרת דירה בת"א ב-6,000 שקל בחודש ומחזיקה מכונית מסוג מזדה 2 מודל 2010 (בבעלות משותפת עם אביה) בשווי מוערך של כ- 65 אלף שקל.

 

ח"כ איתן כבל (עבודה) עדיין לא הגיש הצהרה, אך סיכם את עיקריה ל"כלכליסט": "רכשתי לאחרונה בית שלוש קומות בראש העין בכ- 1.25 מיליון שקל עם משכנתא של כמיליון שקל (החזר של 5,000 שקל לכ-20 שנה). לנועה רעייתי יש פז'ו 206 מ- 2002. יש לי הלוואה של כ-150 אלף שקל לבנק הפועלים לשיפוץ וציוד לבית. אחכה לנתוני קופות הגמל - ואז אפרסם ההצהרה בפייסבוק". כבל ביקש להדגיש באותה נשימה: "מעולם לא רכשתי מניות ואני רוצה לציין שאני מאושר במה שיש לי. כסף זה לא קנה מידה לאושר".

 

ח"כ חיליק בר (העבודה) לא מחזיק נדל"ן או מניות. בשיחה עם "כלכליסט" ציין כי הוא ואשתו הם הבעלים של יונדאי אקסנט 2008 ששוויה מוערך בכ-40 אלף שקל. הם מתגוררים בשכירות בשכונת בקעה בדירה בשטח 65 מ"ר תמורת כ-4,000 שקל לחודש מחשבון הבנק. חשבון הבנק עצמו מכיל כ-3,000 שקל, והיתרות מנוקזות לתוכנית חיסכון של הזוג שבה הצטבר עד כה כ-350 אלף שקל.

 

ח"כ שאול מופז (קדימה) סירב לחשוף סכומים מדויקים, אך ציין כי הוא מתגורר בבית בכוכב יאיר שרכש לפני שנים רבות ושילם עליו משכנתא. מעבר להכנסתו כח"כ הוא זכאי לפנסיה צבאית (רמטכ"ל) ומחזיק בחסכונות יחד עם אשתו מעבודתם במשך השנים.

 

מופז. פנסיה צבאית מופז. פנסיה צבאית צילום: יותם פרום

ח"כ פנינה תמנו-שטה (יש עתיד) מסרה: "כח״כ צעירה בת 31 אינני מחזיקה בהון גדול כלל וכלל ואין ברשותי נכסים כגון דירת מגורים. אני נמנית עם מעמד הביניים האמיתי שהולך ונשחק מיוקר המחיה, אחד הנושאים שבאנו לשנות במפלגת יש עתיד".

 

ח"כים חדשים רבים ציינו בתגובה כי עדיין לא השלימו את מילוי ההצהרה ובכוונתם לעשות זאת עד תחילת אפריל - המועד שמאפשר להם החוק. בין אלו שהתחייבו לפרסם אותה מייד לאחר מכן נמצאים בעיקר חברי כנסת ממפלגת העבודה: מירב מיכאלי, סתיו שפיר ומשה מזרחי, וכן דב ליפמן  ויפעת קריב (יש עתיד). יעל גרמן (יש עתיד) התחייבה לפרסם בהמשך את הצהרת ההון בפייסבוק שלה. איציק שמולי (עבודה) הצהיר שאין לו שום נכסים, ואת ההצהרה המלאה יגיש ויפרסם בקרוב.

 

אראל מרגלית (עבודה), שייסד קרן הון-סיכון, מסר כי הוא "לומד את הנושא בימים אלה". עומר בר לב (עבודה) ציין כי הוא שוקל את הסוגיה.

 

"זה לא עניינו של הציבור"

 

המסרבים לחשוף הם כאמור רבים, ובהם נתניהו, אלי ישי (ש"ס), אופיר אקוניס (ליכוד), מירי רגב (ליכוד), עליזה לביא (יש עתיד), חיים כץ (ליכוד), יובל שטייניץ (ליכוד), ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), איילת שקד (הבית היהודי )ומאיר שטרית (התנועה). אפילו ראשי המפלגות שהתחייבו ערב הבחירות לפעול להגברת השקיפות סירבו בכל תוקף לחשוף את הונם, וללא מתן הסברים: יאיר לפיד, נפתלי בנט וציפי לבני.

 

אלי ישי. סירב לחשוף אלי ישי. סירב לחשוף צילום: ליאור מזרחי

כמה ח"כים טענו כי חשיפת ההון לא תסייע במזעור שחיתויות ובהגדלת הבקרה. ח"כ ישראל חסון (קדימה): "אני לא מערבב עניינים פרטיים - וזה לא עניינו של הציבור. יש רשויות מס שיבדקו כמה שירצו". ח"כ אורי אורבך (הבית היהודי): "אף שאין לי הון מיוחד אני מתנגד. לרכוש הח"כ שותפים בני משפחתו והם זכאים לפרטיות. מעבר לכך, יש אלמנט מציצני ופופוליסטי בחשיפה, יותר מאשר תועלת לציבור".

 

מנגד בשיחה עם "כלכליסט" הבהיר ח"כ גילאון, שחשף כאמור את הונו: "אני מקווה שכל אלה שמתהדרים בפוליטיקה חדשה ו'נקייה', יחשפו את הצהרת ההון בפני הציבור. בוודאי אין להם מה להסתיר, לא כן?". לדבריו "אני סבור כי מי שהופך לאיש ציבור - חייב לנהוג בשקיפות מלאה. עליו לחשוף את הונו בפני מי שמשלם את משכורתו מדי חודש, הלא זה הציבור".

 

המבחן האמיתי - בסוף הכהונה

 

שלי יחימוביץ' ומיקי רוזנטל מתכוונים לקדם במושב הקרוב הצעת חוק שלפיה הצהרות ההון שממלאים חברי הכנסת, השרים ורה"מ בתחילת קדנציה וסופה יחשפו לציבור. כאמור, כיום ההצהרות שממלאים חברי הכנסת, הכוללות את הכספים, הנכסים, ההתחייבויות והחובות שלהם, נותרות חסויות בכספת ואיש לא יכול לעיין בהן. ההצהרות נחשפות רק בהוראת בית משפט, כשחבר הכנסת נחשד בפלילים, או כאשר הח"כ מחליט להיענות לפניית עיתונאים.

 

ההצהרות של השרים מנגד אינן פתוחות לציבור, אך פתוחות בפני מבקר המדינה, וזאת נוכח ההבדלים הבסיסיים בין השרים לחברי הכנסת. בכנסת מזכירים כי ח"כים מקבלים החלטות כגוף קולקטיבי - ח"כ למשל אינו יכול לתת רשיון או זיכיון כמו שר וסמכויותיו מצומצמות בהרבה. בנוסף ישיבות הכנסת וועדותיה פומביות בניגוד לישיבות הממשלה. עוד הדגישו גורמים בכנסת כיחברי הכנסת מנועים מלפעול בניגוד עניינים, ואם הם מבקשים להצביע בנושא שיש להם בו עניין אישי, עליהם לדווח על כך.

 

המבחן האמיתי בפרסום ההצהרה הוא בסוף הכהונה וכמה שנים לאחר מכן: רק אם כלל הנתונים יפורסמו ניתן יהיה לבצע מעקב אמיתי אחר פעילותם הפיננסית של נבחרי הציבור מחוץ לכתלי המשכן, ולוודא כי הם פועלים ללא משוא פנים ולמען האינטרס הציבורי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x