$
בארץ

פנייה ללפיד ובנט: קדמו מהלך לשקיפות ועדת השרים לענייני חקיקה

ועדת השרים מקיימת מדי שבוע ישיבה בה היא מחליטה אם הממשלה תומכת בהצעות חוק פרטיות או דוחה אותן. העמותה לדמוקרטיה מתקדמת: "אין לעלות על הדעת המשכו של מצב בו אזרחי ישראל אינם מיודעים על אופן הצבעתם של שרים ועל הנמקותיהם לאופן ההצבעה"

תומר אביטל 11:5910.03.13

הזדמנות להגברת השקיפות הממשלתית: השותפים הקואליציוניים החדשים של רה"מ בנימין נתניהו קיבלו אמש (מוצ"ש) פנייה הקוראת להם לקדם מהלך להשקפת דיוני ועדת השרים לענייני חקיקה כבר מישיבתה הראשונה.

 

'העמותה לדמוקרטיה מתקדמת' בראשות שבי גטניו פנתה לראשי הסיעות ציפי לבני, יאיר לפיד ונפתלי בנט להוציא את פעילות הוועדה הקרדינלית מהמחשכים. "אנו פונים אליך על מנת לפעול ולהביא לסיומו של פרק עצוב וחשוך בתולדות הדמוקרטיה הישראלית הנוגע לחוסר השקיפות בהתנהלות 'ועדת השרים לענייני חקיקה'", נכתב בפנייה.

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: איי אף פי

 

מדובר בוועדה בה חברים שרים מכל מפלגות הקואליציה ומקיימת מדי יום ראשון ישיבה בה היא מחליטה אם הממשלה תומכת בהצעות חוק פרטיות או דוחה אותן. להצעות החוק שנדחו אין סיכוי לקבל את אישור מליאת הכנסת שכן יהיה בלתי אפשרי למצוא עבורן רוב. הוועדה אינה טורחת לפרסם פרוטוקולים מפורטים מדיוניה וחברי כנסת מלינים כי החלטות השרים מתבססות בעיקר על שיוכו הפוליטי של המציע או מטעמים זרים.

 

העמותה ביקשה מהח"כים להוביל את "תיעוד הדיונים, חובת רישום פרוטוקול וחובת פרסום המידע לא מאוחר משבוע ימים לאחר הישיבה האמורה". בעמותה הזכירו כי "בשנים האחרונות הולכת ומעמיקה ההבנה כי תחלואי קשרי הון-שלטון ניזונים בעיקר ממצב של חוסר שקיפות המערכות".

 

נזכיר כי ב-2011 הפילה הממשלה הקודמת הצעת חוק שביקשה לבטל את האיפול שבחסותו פועלת הוועדה.

 

בדברי ההסבר להצעה נכתב בזמנו כי "רק החלטת הוועדה - האם לתמוך בהצעת חוק או להתנגד - מתועדת. בהיעדר רישום מסודר (כמתחייב) של דיוני הוועדה, נבצר מחברי הכנסת לעקוב הלכה למעשה אחר המתקיים בוועדת השרים ולהשיג על החלטותיה. חמור מכך, אין ביכולתם להתייחס לגופן של ההתנגדויות שהועלו כנגד הצעת החוק שהגישו לוועדה וקיים חשש ממשי כי ההצעה עלולה להידחות מבלי שיוכלו לעשות דבר".

 

עוד צוין כי "בפועל ובאין כל פרוטוקול כתוב של דיוני הוועדה, השתרש הנוהג לפיו לאחר ישיבת הוועדה מחזרים חברי הכנסת לפתחם של משתתפיה ומנסים לדלות מהם רסיסי מידע על שהתרחש. אין חולק כי המדובר בנוהג פסול, לא מכובד ובלתי ראוי".

 

בפנייה אמש סיכמה העמותה כי "המשכו של מצב כזה הוא בבחינת פשע נגד אושיות הדמוקרטיה. יש לאפשר לנבחרי הציבור, בכללם שרי ממשלות ישראל, חופש מוחלט בהגעה לגיבוש עמדותיהם לגבי חוק כזה או אחר, אולם אין לעלות על הדעת המשכו של מצב בו אזרחי ישראל אינם מיודעים על אופן הצבעתם של שרים ועל הנמקותיהם לאופן ההצבעה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x