$
בארץ

פישר: "לא נוכל להשתמש בכלי הריבית רק כדי לטפל בבעיית הדיור"

נגיד בנק ישראל חזר ואמר כי כדי לעמוד ביעד הגירעון של 3% הממשלה תצטרך להגדיל את המסים. "אין הרבה דרכים אחרות לעשות זאת" הדגיש הנגיד". לגבי מצב המשק גילה פישר אופטימיות: "המצב הנוכחי מאד טוב חוץ מתחום התקציב. אבל יש לנו אתגרים רציניים לטווח הארוך"

חן פונדק 18:5527.02.13

"הבעיה בשוק הדיור עכשיו היא היצע. אנחנו עובדים לצד הביקוש. אם אתה מדבר עם מינהל מקרקעי ישראל הם אומרים שהבעיה לא אצלם, אלא ברשויות המקומיות. היו ניסיונות לשחרר קרקע ואישור זכויות בנייה, אבל הם לא הצליחו. זה חלק חשוב שצריך לטפל בו. לא נוכל להשתמש בכלי הריבית הפונה לכל המשק רק כדי לטפל בבעיית הדיור", כך אמר נגיד בנק ישראל הערב (ד') בהרצאה בקריה האקדמית אונו. 

 

אחד הסטודנטים אמר לפישר כי הם אב לשלושה וכל המשכורת שלו הולכת על שכירות. "הריבית מאד-מאד נמוכה וזה לא הדבר היחיד שמסביר למה אין לך כסף לדירה", ענה פישר.

 

בהתיחסו לגירעון, אמר פישר כי כדי לעמוד ביעד הגירעון של 3% הממשלה תצטרך להגדיל את התגמולים שלה ב-6 מיליארד שקל והדגיש כי "אין הרבה דרכים לעשות את זה בלי מסים. אחרי כל הקיצוצים, הרעש והקושי יהיה לנו תקציב שקצת מרחיב ב-2013. אז מבחינת מצב המשק אני מרגיש נוח. לא הייתי רוצה תקציב מאד מרסן. אנחנו לא רוצים לחשוב שנצטרך לנקוט בצעדים שליליים. אבל זה לא אומר שזה יהיה קל. קל להגיד שנוריד 5% בהוצאות. לאוצר קשה למצוא את המקום הנכון לקצץ, הרבה יותר קל למצוא איפה להגדיל. אבל זה המצב השנה".

 

"אנחנו משק מאד קטן ומאד פתוח ומושפעים בגדול ממה שקורה בחו"ל", אמר פישר. "מה שהכי חשוב למדינת ישראל זה שיעור הצמיחה של הסחר העולמי. המצב בעולם איננו כל כך טוב. היו לנו שנים מצוינות בין 2003 ל-2011 בה ממוצע הצמיחה היה 5%. זאת למרות המיתון העולמי. אנחנו לא מוכנים להכיר בזה, אבל אנחנו משק יחסית עשיר. אנחנו יודעים שאנחנו סובלים, אבל בהשוואה בינלאומית, שיעור הצמיחה של משק יורד, כל עוד המשק מתפתח. לא הרגשתי טוב לגבי הצמיחה על 3.2% השנה, אך עמיתי מחו"ל שאלו על מה אני מתלונן. כמו ששר האוצר אומר, לא צמחנו הכי מהר מהמדינות המתפתחות, אבל היינו בין הגבוהים". פישר הוסיף כי "אנחנו מדינה עם אבטלה בשיעור נמוך, כולל ביחס למדינות מאד מוצלחות כמו פינלנד".

 

סטנלי פישר הערב בקריה האקדמית קריית אונו סטנלי פישר הערב בקריה האקדמית קריית אונו צילום: עמית שעל

 

פישר סיכם את פרק האופטימיות בהרצאתו בכך ש"המצב הנוכחי מאד טוב חוץ מתחום התקציב. אבל יש לנו אתגרים רציניים לטווח הארוך. שלא תצאו מכאן יותר מדי אופטימיים אתייחס לבעיות".

 

פישר התייחס גם לבעיית הדמוגרפיה של ישראל: "ב-1980 80% מהאוכלוסייה היו יהודים לא חרדים. אם המגמות הנוכחיות ימשיכו בתוך 50 שנה נגיע למצב של 27% חרדים ו-23% ערבים. לא נוכל להגיע למצב כזה כי 50% מהאוכלוסייה לא יכולה לתמוך בשאר. זה לא יקרה, כי החרדים מבינים את המצב וגם רואים גם את השינויים בקהילה הערבית".

 

פישר אף התייחס לציוני התלמידים בכיתות ח' במתמטיקה, מדעים ואוריינות. הוא ציין את נתוני הפיז"ה מ-2009, ואמר שהמקום הנמוך אינו מקובל. לגבי תוצאות TIMSS  בשנת 2011 אמר פישר: "ברור שעשינו מאמץ והאם זה משהו משמעותי או תוצאה של טיפול במבחנים האלו, אנחנו עוד לא יודעים, אך זה מבטיח שניתן לשפר את המצב".

 

פישר סיים את ההרצאה עם סקר doing business 2012. "אף ישראלי לא יהיה מופתע איפה אנחנו מפגרים. מקום 59 בתשלומי מסים, מקום 93 בחיבור חשמל, מקום 94 באכיפת חוזים, מקום 137 באישורי בנייה ומקום 147 מתוך 183 ברישום נכסים", אמר.

 

פישר התבדח שבגלל הירידה בדירוג הכללי בסקר של ישראל הוא עוזב את התפקיד, והוסיף ברצינות: "ירדנו כי מדינות אחרות השתפרו. הבריוקרטיה בארץ מאד כבדה וצריך לטפל בזה". פישר סיכם כי "הממשלה ערה לבעיות, אבל לא קל לפתור את הבעיות הכלכליות שלנו". 

 

לגבי הפרסומים כי הוא מעוניין לשמש שר חוץ בממשלת ישראל אמר פישר: "כשהייתי בן 24 ופעם ראשונה בשוק העבודה אמר הפרופסור שלי שהטעות הכי גדולה שאנשים כמוך עושים זה לקבל הצעה שאף אחד נתן לך", 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x