$
בארץ

כצפוי: ריבית פברואר תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.75%

בהודעתו לא שלל בנק ישראל את האפשרות כי ישוב ויטיל מגבלות נוספות על נוטלי המשכנתאות, במטרה לצמצם את הביקושים לדירות

אמנון אטד 17:3028.01.13

בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות של הפעילים בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש פברואר ללא שינוי, ברמה של 1.75%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל את הריבית ב-0.25% ובמהלך 16 החודשים האחרונים הוא הפחית את הריבית במשק 6 פעמים, בשיעור מצטבר של 1.5%. 

ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי משקפת את העובדה שמאז החלטת הריבית בחודש שעבר לא חל שינוי יוצא דופן בתחום עליות המחירים במשק. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים עלתה אומנם לאחרונה בשיעור קל של 0.2%, אולם גם לאחר עלייה זו היא מסתכמת רק ב-2% ונמצאת לכן בדיוק במרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). גם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, נמוכה כעת מאוד ומסתכמת ב- 1.6% בלבד, הרמה הנמוכה ביותר בשש השנים האחרונות.

 

 

הרגיעה בחזית האינפלציה מאפשרת אמנם לבנק ישראל להפחית את הריבית, כדי לתמוך בפעילות הריאלית במשק. הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים ומגבירה את הביקושים במשק, ותורמת בכך לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה. זאת על רקע הנתונים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס, שמראים כי ברבעון השלישי של השנה צמח המשק רק בשיעור שנתי של 2.9% - שיעור הצמיחה הרבעוני הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של שנת 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי הגלובלי.

 

אולם החשש של חברי הוועדה המוניטרית הוא שהפחתה נוספת בריבית תגדיל את הביקושים למשכנתאות ותגרום בכך לעלייה נוספת במחירי הדירות.

 

חשש זה מתבסס במידה רבה על נתוני הלמ"ס, לפיהם בחודשים אוקטובר ונובמבר עלו מחירי הדירות בשיעור חודשי חד יחסית של 1.1% והשלימו עלייה שנתית של 5.7%, לעומת עלייה של 4.1% בדיווח מהחודש הקודם. מחירי הדירות עצמם אמנם אינם כלולים במדד המחירים, אבל בנק ישראל מודאג מאוד מהמשך עלייתם. הסיבה לכך היא שמה שעולה במהירות, עלול בדרך כלל לרדת במהירות גדולה יותר. מצב שבו מחירי הדירות צונחים פתאום עלול לאיים על יציבות הבנקים, הנמצאת בתחום אחריותו הישירה של בנק ישראל.

 

בהודעת הריבית שפרסם ציין בנק ישראל כי סעיף הדיור במדד המחירים, שמתבסס על מחירי שכר הדירה, עלה בדצמבר ב-0.4% והשלים עלייה שנתית מצטברת של 3.3% לעומת עלייה שנתית של 2.8% בדיווח הלמ"ס מהחודש הקודם. עוד הזכיר הבנק כי הרמה המצטברת של התחלות הבנייה ב- 12 החודשים שהסתיימו באוקטובר עומדת על 39,626, וכי היא צפויה להמשיך לבוא לידי ביטוי בגידול בהיצע הדירות. יחד עם זאת, ציין בנק ישראל כי מספר הדירות שהוחל בבנייתן בעשרת החודשים הראשונים של השנה החולפת עדיין נמוך בכ-20% ממספרן בתקופה המקבילה בשנה הקודמת. זאת בנוסף לירידה החדה שנרשמה גם בקצב שיווק הקרקעות על ידי מנהל מקרקעי ישראל. בהודעתו, לא שלל בנק ישראל את האפשרות כי הוא ישוב ויטיל מגבלות נוספות על נוטלי המשכנתאות, במטרה לצמצם את הביקושים לדירות.

 

בהמשך ההודעה כתבו אנשי בנק ישראל כי לראשונה מזה זמן הערכות בתי ההשקעות הן שהסיכונים במשק העולמי פחתו. הסיכון מפני החרפת משבר החובות באירופה קטן, ואי הוודאות סביב סוגיית הצוק הפיסקאלי בארצות הברית הוסרה ברובה. התשואות על אגרות החוב הממשלתיות של ספרד ואיטליה ופרמיות הסיכון מפני חדלות פירעון המשיכו לרדת והגיעו לנקודות שפל שלא נרשמו כבר יותר משנתיים. במקביל נתוני המקרו שפורסמו החודש בארצות הברית ובסין המשיכו להיות חיוביים, בעוד שמהנתונים שפורסמו באירופה נראה שהפעילות שם עדיין לא הגיעה לנקודת המפנה והמיתון עדיין נמשך.

 

"לא צפויה הפחתת ריבית נוספת"

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מסר בתגובה: "להערכתנו לא צפויה הפחתת ריבית נוספת במשק בחודשים הקרובים. התחממות שוק הדיור הצוברת תאוצה פוגמת מהותית בדרגות החופש המוניטריות של הבנק המרכזי. אם ממשלת ישראל החדשה לא תביא בשורה בתחום הגדלת היצע בשוק הדיור באופן מהותי, הרי הבנק המרכזי ימצא את ידיו כבולות מחשש להוזלה נוספת בעלות הכסף שתביא עמה התגברות המירוץ לדירה. שוק דיור מבעבע שוב וקביעת ריבית ריאלית שלילית הינה כמו פח נפט אליו מושלכים הגפרורים, בנק ישראל יימנע מלהצית את האש דרך הפחתות ריבית".

 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אוהד דנוס: "השמירה על רמת הריבית הנמוכה מבטיחה, אולי, את מניעת כניסת המשק למיתון. עם זאת, אנו רואים שתמיכה זו מוסיפה דלק לקטר הנדל"ן שהולך וצובר תאוצה ככל שנוקף הזמן. אין ספק כי הנתונים שמציג בנק ישראל בעצמו מעידים על כך שהקיפאון בשוק הדיור הסתיים".

 

מכלל פיננסים נמסר: "מבחינת בנק ישראל התנאים המקומיים תומכים ברובם בהפחתת ריבית נוספת, זאת לעומת התנאים הגלובליים שהתומכים ברובם בהמתנה ארוכה. במצב שכזה יעדיף להערכתנו בנק ישראל להפחית את הריבית מאשר להסתכן בריבית גבוהה מדי. לכן קיימת להערכתנו סבירות גדולה יותר להפחתת ריבית כבר בחודש מאי 2013".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x