$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שמחון ביטל במפתיע את הוועדה לרפורמה בשעות הנוספות

רגע לפני הבחירות ביטל שר התמ"ת את הוועדה שהקים בלחץ ראשי מגזר ההייטק, בשביל לדון בשינוי החישוב לתשלום שעות נוספות לכלל השכירים במשק. עם זאת, עוד מוקדם לעובדים לנשום לרווחה כי מה שבוטל עתה עשוי לחזור לאחר הבחירות

מיקי פלד 08:1915.01.13

בוטל השינוי הדרמטי שתוכנן בחישוב תשלום השעות הנוספות לשכירים במשק. ל"כלכליסט" נודע כי בצעד מפתיע מאוד, ביטל שר התמ"ת, שלום שמחון, את הוועדה במשרדו שדנה בנושא.

שלשום הודיע שמחון על ביטול הוועדה שהקים הוא עצמו באוגוסט האחרון במטרה להגיע להסכם בין המעסיקים, המדינה וההסתדרות, שיאפשר חישוב שעות נוספות על בסיס חודשי ולא יומי ולהעסיק עובד מעל 8 שעות ביום מבלי לשלם שעות נוספות, אם עבד ביום אחר פחות מ־8 שעות, הסדרת העבודה מהבית, שינוי הסדרי משמרות הלילה בתעשייה ועוד.

 

עופר עיני. בוטלה בהפתעה, אך עשויה לחזור אחרי הבחירות עופר עיני. בוטלה בהפתעה, אך עשויה לחזור אחרי הבחירות צילום: עמית שעל

 

הוועדה היתה אמורה להגיש מסקנותיה בעוד מספר שבועות.במכתב ששלח שמחון לראשי המשרד הוא כותב כי הסיבה להחלטתו היא שהוועדה טרם הגישה את מסקנותיה ואין לחייב במסקנות אלו את הממשלה הבאה. טיעון זה של שמחון לא מסתדר עם כך שבמשרדי הממשלה עובדות עתה ועדות רבות. בנוסף, בכל מקרה מסקנות הוועדות מוגשות לשר הממונה, לו נותר שיקול הדעת האם לקבל את ההמלצות או לא.

 

גורמים בוועדה מסרו כי ההודעה על הביטול עוררה תדהמה בתמ"ת. זאת, במיוחד מכיוון ומספר מבכירי פקידיו, כולל נציגי משרדי האוצר והמשפטים, עמלו על גיבוש המסקנות מאז תחילת ספטמבר. הביטול צפוי לעורר כעס גדול גם בקרב ראשי מגזר ההייטק, שבכיריו הם שלחצו להקים את הוועדה מלכתחילה.

 

הסיבה לכעס היא ההסכמה שבשתיקה של אנשי ההייטק בקרב ארגוני המעסיקים, לשורת החוקים החדשים שהצליח יו"ר ההסתדרות עופר עיני לחוקק ב־2009 כחלק מעסקת החבילה בין ההסתדרות, המעסיקים הפרטיים והמדינה. ראשי ההייטק, ביניהם יו"ר רד־בינת יהודה זיסאפל ואחרים, התנגדו בתוקף לחוקים הללו. בתמורה להעברת החוקים, אומרים גורמים בהתאחדות התעשיינים, הבטיח להם הנשיא הקודם של ההתאחדות, שרגא ברוש, כי יביא את חוק שעות עבודה ומנוחה לדיון מחדש.

 

ההסתדרות, שבתחילה התנגדה בתוקף לכוונה לשנות את חוק שעות עבודה ומנוחה, שנחשב לאחד החוקים הסוציאליים החשובים בישראל, הסכימה בתום משא־ומתן ארוך מול משרד התמ"ת לשלוח נציגים לוועדה לאחר שהובטח לה כי יינתן לה זכות וטו על החלטותיה.

 

משמעות הביטול עשויה להתברר לאחר כינונה של ממשלה חדשה. לא מן הנמנע כי מה שלא עבר בהסכמה עתה יעבור לאחר הבחירות, כשראשי ארגוני המעסיקים ילחצו על האוצר והתמ"ת להכניס שינוי של חוק שעות עבודה ומנוחה בחוק ההסדרים. הסיכוי לשינוי חקיקה חד־צדדי הוא קטן, אך הוא עשוי לחייב דיון בנושא שבתורו יוביל להקמה של הוועדה מחדש, אולי כחלק מעסקת חבילה חדשה.

 

מלשכת שמחון נמסר כי "השר הקפיא את הוועדה. נושאים שלא נסגרו ייכנסו לתיק החפיפה ולהחלטתו של השר הבא. זה נושא שבמדיניות והשר סבור שיהיה נכון לאפשר לשר הבא לקדמו תוך הידברות עם הגורמים השונים על פי מדיניותו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x