$
בארץ

עמוד ענן: ועדת הכספים אישרה הטבות ליישובים המרוחקים עד 7 ק"מ מהרצועה

בין ההטבות, זיכוי מס של 20% לתושבים והנחה של 30% בארנונה למגורים. כמו כן מפעלי התעשייה ובתי העסקים יזכו להנחה של 24% על הארנונה. העלות: לכל הפחות רבע מיליארד שקל בשנה

תומר אביטל 11:1327.11.12

ועדת הכספים דנה הבוקר בנושא פיצוים לנפגעי מבצע עמוד ענן, והטבות לשדרות ויישובי הנגב המערבי. הוועדה אישרה ליישובים המרוחקים עד 7 ק"מ מהרצועה (לרבות היישוב החדש שלומית) את ההטובות הבאות: זיכוי מס בשיעור של 20% לתושבים והנחה של 30% בארנונה למגורים. כמו כן מפעלי התעשייה ובתי העסקים יזכו להנחה של 24% על הארנונה. העלות: לכל הפחות רבע מיליארד שקל בשנה. 

 

בפתח הדיון הכריז יו"ר הועדה משה גפני כי בכוונתו לכנס דיון נפרד בנושא הקשישים הגרים באזורים מותקפים. "יש ביישובים בדרום קשישים שלא יצליחו להגיע למיגוניות בפרק הזמן של האזעקה", הלין גפני והבטיח לקדם את יוזמת ח"כ פאינה קירשנבאום לדון בנושא. נציג פיקוד העורף הבהיר כי "מיגון בבנייני המגורים זה לא פתרון. הפתרון צריך להיות עמוק יותר".

 

לאחר מכן דיבר מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן שביקש מהוועדה להאריך באופן חריג בשנתיים את הטבות המס ליישובים השוכנים עד 7 ק"מ מהגדר המקיפה את עזה - במקום בשנה נוספת.

 

גפני תמך ביוזמה וביקש לוודא כי יישובים חדשים יכללו ביוזמה. ואכן היישוב שלומית שהוקמה ב-2012 תיכנס לחוק הסיוע ותקבל את הטבות המס - גם רטרואקטיבית. עם זאת, שני יישובים נוספים - נווה ובני נצרים - ממוקמים לפי בדיקת הממשלה כ-9 ק"ג מהגדר, ולכן עקב בעיות משפטיות הם לא יזכו ככל הנראה להטבות.

 

נציג משרד הביטחון התעקש להכניס את היישובים לרשימת הזכאים: "הם נמצאים 8.8 ק"מ  מעזה, וקילומטרים בודדים מגבול מצרים", הלין, "והם נחשפו לאיומים נוספים- בעיקר איומי חדירה- כמעט כל לילה".

  

החלק השני של הדיון עסק בפיצויים שתשלם המדינה בעקבות מבצע עמוד ענן. כהן הכריז כי "התקנות הוכנו במהירות האפשרית. ההחלטה הראשונה הייתה לדחות את תשלום המסים. השנייה הייתה לאפשר להורים בטווח של עד 40 ק"מ להישאר בבית ולקבל שכר.

 

תושבת אשקלון בעת נפילת טיל בעיר במבצע עמוד ענן תושבת אשקלון בעת נפילת טיל בעיר במבצע עמוד ענן צילום: אי פי איי

 

"המבצע נערך כשמונה ימים. (הפיצויים) טובים או לא? לפעמים עדיף לפעול במהירות מאשר לעבור בכל מיני ועדות.

המטרה היא להרחיב את הפיצויים ליישובים עד 40 ק"מ. התקנות מבוססות על אלו שאושרו לאחר מבצע עופרת יצוקה. הרעיון הוא לשלם את הפיצוי בפועל במהירות האפשרית אחר כך נערוך עוד שיחות".

 

האוצר מציע כי ישולמו פיצויים עבור נזקים בתאריכים 22-14 נובמבר. עם זאת האוצר הסכים להכליל גם את ה-23 בנובמבר - כלומר גם יום לאחר הפסקת האש.

 

יתאפשרו מספר מסלולים, בהתאם לבחירתו של הניזוק: פיצוי בגין שכר ששולם לעובדים שנעדרו מהעבודה, מסלול הפרש מחזורים המביא לידי ביטוי את הירידה במחזורי העסק, ומסלול הוצאות. 

 

תרגיל פרלמנטרי מורכב

 

גפני ביצע תרגיל פרלמנטרי מורכב כדי למנוע סחבת בבקשות הפיצויים, והצליח לכופף את האוצר כך שהניח לאישור מנגנון משודרג שבא לקראת תושבי הדרום. בניגוד לעמדת האוצר גפני הביא המלצה למנגנון פיצויים שיעבוד באופן הבא: המדינה תפצה את נפגעי המבצע הגרים עד 40 קילומטר מהרצועה אם תעכב את הטיפול בפנייתם. לפי הצעת גפני, אם תוך 45 יום הפונים לא יזכו להתייחסות הם יקבלו כ-50% משווי תביעת הפיצויים שהגישו כמקדמה. אם התביעה תיפסל בהמשך – הכסף יוחזר. האוצר התנגד ליצירת התקדים לפיו המדינה תשלם לפונים עוד לפני בירור הפניות לעומקן.

 

אולם, אף שמדובר בצו פיצויים ממשלתי הצליח גפני לאשר את התקנות פה אחד בוועדה תחת הבטחה כי יגיש רויזיה שתבלום ותעכב את אישורו הסופית. "נאשר את הצו לפי הצעתי, ואסיר את הרויזיה", התחייב, "רק לאחר שנגיע להסכמות".

למרות הסתייגויות כבדות של האוצר ורשות המסים גפני אכן הביא להצבעה את הצו המתוקן- שאושר פה אחד- ומייד הגיש רויזיה. לאחר מכן יצאו גפני וצמרת האוצר ללשכתו להסתודדות. כעת, מסתמן כי האוצר ילך לקראת גפני, בייחוד לאחר שהאחרון הסכים להאריך את מסגרת זמן לבקשת הפיצויים משלושה חודשים לארבעה. הצו יאושר סופית ככל הנראה בדיון נוסף שיתקיים בהמשך השבוע או בשבוע הבא.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x