$
בארץ

שטייניץ בדיון על הרווחים הכלואים: "אם לא יהיו לנו 3 מיליארד שקל - נאלץ לגבות אותם מהאזרחים"

שר האוצר בישיבת ועדת הכספים: "אנחנו מגבשים צעדי לחץ נגד החברות כדי לגרום להן לשלם את המס". האחראי על הכנסות המדינה: "אם החוק לא יאושר אנחנו נעלה מסים שקל לשקל בתקציב 2013"

מאיר אורבך 10:5806.09.12

"אנחנו מגבשים צעדי לחץ נגד החברות כדי לגרום להן לשלם את המס (על הרווחים הכלואים - מ.א). עד היום נגבו 600 מיליון שקלים ב-15 השנים האחרונות. אנחנו מצפים לגבות באמצעות החוק החדש כ-3 מיליארד שקלים לפחות בשנה הקרובה. אם לא נגבה את הכספים האלה כיום לא יישאר מהכספים האלה דבר", כך אמר הבוקר שר האוצר, יובל שטייניץ, בישיבת ועדת הכספים בכפר המכביה בנושא הרווחים הכלואים.

 

שטייניץ הוסיף, "אנחנו זקוקים לכסף הזה כדי לעמוד ביעד הגרעון. המאמץ שלנו להביא כמה שיותר כדי להימנע ממסים כמו מע"מ ומסי הכנסה יהיו פחותים. אם לא יהיו לנו 3 מיליארד שקל אנחנו נאלץ לגבות אותם מאזרחי המדינה ועדיף לגבות אותם מהחברות ולא מאזרחי המדינה".

 

יובל שטייניץ ומשה גפני מגיעים לישיבה יובל שטייניץ ומשה גפני מגיעים לישיבה צילום: עמית שעל

 

מיכאל שראל, האחראי על הכנסות המדינה, אמר בדיון, כי "אם החוק לא יאושר אנחנו נעלה מסים שקל לשקל בתקציב 2013".

 

בדיון, הביעו מרבית חברי הכנסת תרעומת על החוק החדש. לדברי חברי הכנסת מהאופוזיציה החוק נותן מתנות לחברות העשירות. "זו חקיקה רטרואקטיבית לא חוקית ולא שיוויונית", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ', "זו מתנה משמיים שנותנים לחברות האלו. החובות האלו לא נמחקו מעולם ועכשיו באים אליהם ונותנים להם מתנה עם הנחה של עשרות אחוזים. למה לא נותנים את ההנחה הזו לכולם ורק לחברות העשירות והרווחיות. הטיעון של שר האוצר הוא קצר רואי שלא רואה אסטרטגית אלא מסתכל על הכל בצורה של לא עכשיו או לעולם לא"

 

ח"כ זהבה גלאון אמרה, "היה צריך לגבות את הכספים וזה היה חשוב. אבל המהלך של שטייניץ הוא מהלך לא נכון ומהלך מאולץ". ח"כ דב חנין אמר כי "החוק החדש פוגע בעיקרון השיוויון ולא ניתן להצדקה מבחינה משפטתית. זה לא רק בעיה משפטית אלא בעיה מוסרית. אתם מקצצים לקטנים ונותנים לגדולים. אתה מחלק מתנות לגדולים".

"החוק החדש פוגע בעיקרון השיוויון ולא ניתן להצדקה מבחינה משפטתית" אמר דב חנין. "זו לא רק בעיה משפטית אלא בעיה מוסרית. אתם מקצצים לקטנים ונותנים מתנות לגדולים".

 

הצעת החוק בנוגע שנדונה בוועדה קובעת כי החברות שיקבלו הנחה על שחרור רווחיהן הכלואים, לא יחויבו להשקיע את הכספים בישראל. זאת, בניגוד לתזכיר החוק שהגיש משרד האוצר ביולי האחרון.

 

בתזכיר החוק שהגיש האוצר נקבע כי חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים יידרשו לשלם על הרווחים מס של 6%–17.5% במקום מס של 10%–25% לפי חוק עידוד ההשקעות הישן. כלומר, החברות יקבלו הנחה בשיעור של 40%–70% מהמס שאותו היו אמורות לשלם.

 

עוד נקבע בתזכיר החוק, כי כדי לקבל את ההנחה המרבית, החברה תידרש להתחייב להשקיע בישראל את הסכום שתחסוך בשל ההפרש בין שיעורי המס. החברות יוכלו להשקיע את הכסף במחקר ופיתוח או בהעסקת עובדים חדשים. אלא שהסייג שהופיע בתזכיר החוק, ולפיו את הכסף שיחסכו ישקיעו בישראל, נמחק מהצעת החוק.

 

החלטה שנויה במחלוקת

 

חוק הרווחים הכלואים עורר לאחרונה ויכוח ציבורי סביב החלטת משרד האוצר להעניק לחברות הענק הנחות משמעותיות במס, בתמורה לשחרור הרווחים הכלואים בהן. לפי נתוני רשות המסים, הרווחים הכלואים מגיעים לכ־120 מיליארד שקל. החוק החדש, המהווה תיקון לחוק עידוד השקעות הון הישן, קובע בהוראת שעה כי חברות שקיבלו פטור מתשלום מס במסגרת החוק הישן כל עוד שמרו את הכספים בישראל ונמנעו מחלוקת דיבידנד, יוכלו לשחרר את הרווחים הכלואים בתמורה לתשלום מס מופחת.

 

הוויכוח מתמקד בסכומי המס שיכלו להיכנס לקופת המדינה אם לא היו ניתנות ההטבות. רבים, ובהם חברי כנסת ומספר פקידי אוצר כגון החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו, טוענים כי יש לגבות מהחברות מס מלא בשיעור מקסימלי של 25%. עמדת שר האוצר ורשות המסים לעומת זאת, היא כי יש לתת הנחות כעת כדי שהקופה הציבורית תתמלא, ולו בסכום נמוך יחסית, ולא יהיה צורך בהטלת מסים נוספים על האזרחים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x