$
בארץ

לתרגם את פישר

עוד לפני דבריו אתמול, רמז פישר שתקציב הביטחון לא ייפגע, הצדיק את אגירת המט"ח והכין את שוק המשכנתאות להתערבות נוספת. למה הוא התכוון

אמנון אטד 08:12 14.08.12

 

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לא מרבה להתראיין לעיתונות בארץ, ויש לכך יותר מסיבה טובה אחת. בערב שבת התראיין פישר באופן נדיר ליומן שישי של ערוץ 2 והצליח לדחוס בדקות הספורות שהוקצו לו כמה מסרים חשובים. לכל מי שפספס את הראיון, ולטובת אלה שלא ממש שולטים בשפת הקודים של הנגיד, מוגש כאן מילון קצר להבנת הדברים העיקריים שהיה לפישר חשוב לומר.

 

"האחריות העיקרית של כל ממשלה היא לשמור על ביטחון המדינה, ואם יש צורך להוציא יותר כסף לביטחון המדינה - נצטרך לעשות זאת ולשלם עבור זה"

תרגום: שמתם לב בוודאי שהאיום הביטחוני על ישראל מתעצם בכל שנה דווקא בחודש שבו מתחילה הממשלה לדון בתקציב מערכת הביטחון. בעבר הרחוק זה היה האיום המצרי. אחר כך נדד האיום לסוריה וללבנון, ובשנים האחרונות הוא התמקם באיראן. מחר תתחיל הממשלה לדון בתקציב 2013 ותקיים דיון מיוחד בתקציב הביטחון. שר האוצר ידרוש לקצץ מהתקציב הזה לפחות את סכום החריגות ממתווה ועדת ברודט, כ־2.5 מיליארד שקל. שר הביטחון ידרוש תוספת תקציבית גדולה, כדי להתמודד טוב יותר עם האיום האיראני.

 

מהדברים שאמרתי בטלוויזיה בערב שבת אתם יכולים להבין לטובת מי הקרב למעשה כבר הוכרע. התוצאה הידועה מראש היא שתקציב הביטחון לא יקוצץ, וכפי שרמזתי - את החשבון נשלם כולנו. מיליארדי השקלים שגם בשנה הבאה לא יקוצצו מהביטחון יקוצצו מסעיפים תקציביים אחרים - נניח, פחות כבישים ומחלפים חדשים, וגם פחות מבני גני ילדים חדשים שעל בנייתם הודיעה הממשלה רק לפני כמה חודשים.

 

ברק ונתניהו. הקרב למעשה כבר הוכרע
ברק ונתניהו. הקרב למעשה כבר הוכרעצילום: חיים הורנשטיין

 

"בנק ישראל נערך לכל מיני תרחישים, ובכלל זה משבר גדול. עשינו תרגילים, התכוננו, ואנחנו ממשיכים להתכונן"

תרגום: אם וכאשר יתברר שהפעם זו אזעקת אמת והמטוסים אכן ייצאו לדרך, יצטרך כל מי שביקר את גודלן החריג של יתרות המט"ח לאכול את הכובע. במשך שלוש שנים אגר בנק ישראל יותר מ־75 מיליארד דולר, שהחזקתן עולה לו הרבה כסף, כ־2 מיליארד שקל בשנה, אבל זה המחיר שאני מוכן לשלם למטרה הזאת. ביום שבו ייפלו טילים על תל אביב ואף אחד בעולם לא יהיה מוכן להלוות לנו מט"ח כדי לקנות דלק ותרופות - תוכל הממשלה להשתמש במאגר המט"ח הגדול שאגרתי, בין היתר כדי להיות מוכן למשבר הגדול באמת.

 

"אם מחירי הדירות יתחילו שוב לעלות, יצטרך בנק ישראל לנקוט צעדים מסוימים נוספים בשוק המשכנתאות"

תרגום: אפשר לחזור לפרופורציות. כשיתברר שהאיום מאיראן לא היה יותר מדחליל תקופתי, נוכל להתמקד בבעיות האמיתיות של המשק, כמו המשך העלייה במחירי הדירות. ומה שאני עומד לעשות במקרה זה, הוא לצמצם את גודל המשכנתאות ולחייב את רוכשי הדירות "להביא מהבית" לפחות 40% ממחיר הדירה.

x