בדיקת "כלכליסט": חבילות הסלולר הוזלו, אבל המס על השימוש לא הופחת
הצניחה במחירי הסלולר היתה אמורה להפחית את סכום המס שמשלם העובד על השימוש במכשיר הנייד ממקום העבודה. אולם האוצר, רשויות המס ואפילו המעסיקים אינם ממהרים להסתגל למצב החדש, ומיליון עובדים משלמים מס עודף
צניחת מחירי חבילות הסלולר העלתה מחדש את סוגיית שווי השימוש במכשירי הטלפון - כלומר הסכום שנוסף לשכר ושממנו מנכים לעובד מסים עבור השימוש במכשיר הנייד שסופק לו ממקום עבודתו. לכאורה, הצניחה במחירי הסלולר היתה אמורה להפחית את שווי השימוש ולכן גם את תשלומי המס הנגזרים ממנו, אולם בדיקת "כלכליסט" מעלה כי האוצר, רשויות המס ואפילו המעסיקים אינם ממהרים להסתגל למצב החדש וכך נגבים מהעובדים עודפי מס.
תקנות המס קובעות כי כל עובד המקבל מכשיר סלולר ממקום עבודתו ישלם על ההטבה מס בשיעור 50% מהחשבונית החודשית אך לא יותר מ־100 שקל בחודש. על סעיף זה, הנקרא "שווי שימוש בסלולר", משולמים מס הכנסה, מס בריאות וביטוח לאומי (לגבי הסעיף האחרון, גם המעביד מפריש את חלקו). אם נניח לדוגמה שמחירה של חבילת סלולר ממוצעת למגזר העסקי עמד בעבר על 300 שקל בחודש, הרי ששווי השימוש עמד על 100 שקל בחודש ועליו שולמו מסים בגובה כ־48 שקל בחודש.
אלא שמתחילת הרבעון השני של 2012 חלה צניחה במחירי חבילות הסלולר - עד 120 שקל בחודש למגזר העסקי. מכך נגזר שווי שימוש חודשי של 60 שקל ותשלומי מס (עובד ומעביד) של 28 שקל בחודש בלבד. יוצא אם כן שתשלומי המס היו אמורים לקטון מכ־48 שקל בחודש לכ־28 שקל בחודש, כלומר ב־20 שקל בחודש שהם כ־240 שקל בשנה. בפועל, ממשיכים לגבות מסים לפי שווי השימוש הקודם.

מספר המנויים בחברות הסלולר בישראל עומד כיום על כ־10 מיליון משתמשים (כולל שירותים נייחים). בדיקת "כלכליסט" מגלה כי כ־30% מהמנויים נמנים עם המגזר העסקי (שהם כ־3 מיליון משתמשים), ומהם כמיליון איש
משלמים מסים עודפים על שווי השימוש במכשיר הנייד. לכן מדובר בגביית מס של מיליוני שקלים בחודש - לכל הפחות.
מסביר יניב שקל, שותף בכיר במשרד שקל ושות' המתמחה בדיני מס: "בעוד ששווי השימוש עלה עם השנים בגלל ההצמדה למדד, דווקא החשבון הסלולרי ירד באחרונה משמעותית. שווי שימוש של 100 שקל בחודש כבר יכול להיות גבוה יותר מהסכום הכולל של החשבון שהעובד צריך לשלם בעצמו על מכשיר דומה". שקל סבור אם כן כי "מן הראוי שמשרד האוצר ינקוט פעולה מיידית של עדכון שווי השימוש המקסימלי - מ־100 שקל כיום לשווי שמשקף באמת את ההנאה הפרטית של העובד מכך שהועמד לרשותו מכשיר סלולר". אלא שבכיר במגזר העסקי הסביר: "אני לא ממהר לעדכן את החבילות כלפי מטה ואני גם לא נפגע מזה. קוראים לזה 'עסקת בארטר': עסק ממשיך לשלם לחברת הסלולר שלו יותר מ־300 שקל למנוי, אבל גם חברת הסלולר ממשיכה לשלם יותר בגין השירותים שהיא רוכשת מאותו עסק. בשורה התחתונה, זה לא מזיק לאף אחד".

מרשות המסים נמסר: "לפי תקנות מס הכנסה, שווי הסלולר שנזקף לעובד הוא 100 שקל או מחצית מההוצאה בפועל, לפי הנמוך מביניהם. משמע, לירידת תעריפי הסלולר יש מענה בתקנות כבר כיום, במנגנון החישוב".
מהאוצר נמסר: "עליכם לפנות לרשות המסים".


