$
בארץ

יותר ממחצית תקציב סבסוד הצהרונים נשאר בידי התמ"ת

מחקר של הכנסת מגלה כי 130 מיליון שקל מתקציב סבסוד הצהרונים שבידי משרד התמ"ת לא נוצלו בשנה שעברה. מיטל להבי, סגנית ראש עיריית ת"א: "נוהל קבלת ההנחה מסורבל והרבה הורים ממצב סוציו־אקונומי נמוך מתייאשים בדרך"

חן פונדק 07:4821.06.12

רק 43% מהתקציב לצהרונים של משרד התמ"ת נוצלו בשנת לימודים 2010–2011 (תשע"א), כך חושף דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצג אתמול בוועדה לזכויות הילד. הצהרונים נמצאים כיום באחריות משרד התמ"ת ומופעלים על ידי עיריות, מלכ"רים כמו החברה למתנ"סים ואנשים פרטיים. מדי שנה עומד תקציב התמ"ת לסבסוד צהרונים על 230 מיליון שקל, אך בשנת הלימודים הקודמת נוצלו, כאמור, רק 100 מיליון שקל מתוכם.

 

טפסים בשבעה עותקים

 

מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב, מסבירה כי על מנת לקבל סבסוד לצהרון, גם הגורם המפעיל וגם ההורים באופן אינדיבידואלי צריכים לקבל אישור מממשרד התמ"ת. זאת כיוון שהסבסוד למוסד אינו גורף אלא ניתן לפי מצב סוציו־אקונומי אינדיבידואלי. "נוהל קבלת הזכאות להנחה של התמ"ת מאוד מסורבל ודורש חתימות רבות של גורמים ברשויות המקומית, אף שלרוב מדובר בצהרונים בתוך גנים שקיבלו אישורים בעצמם", אומרת להב.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: פנינה רפיד

 

מפעיל הצהרון צריך להגיש מדי שנה מחדש בקשה עד לחודש אוקטובר, כך שההורים שנרשמים אליו אינם יודעים מראש האם יהיה זכאי לסבסוד. אם צהרון מקבל אישור והכרה נשלחות ערכות למשפחות ועליהם למלא שוב מסמכים מול משרד התמ"ת. כאשר הזכאות מאושרת מקבל הגורם המפעיל את ההנחה. "עד שהתהליך נגמר אנחנו בערך בחודש מרץ. כל הורה צריך למלא באופן פרטני את הבקשות ומדובר בהורים ממצב סוציו־אקונומי נמוך שלא עומדים בתהליך הארוך והרבה מתייאשים בדרך", מספרת להבי.

 

רחל עזריה, ממובילת מאבק העגלות מספרת את התהליך שהורה צריך לעבור על מנת לקבל את ההנחה לה הוא זכאי. לדבריה, "כל הורה צריך להגיש טפסים בשבעה העתקים לתמ"ת, או להירשם דרך מערכת אינטרנט שלא מתפקדת. רק חצי שנה לאחר ההרשמה ההורים יודעים אם הם זכאים לסבסוד, ורק אחרי שלושה חודשים נוספים הם מקבלים את ההחזר. ברישום לגנים דרך משרד החינוך אתה מגיע לעירייה, רושם את הילד ויודע לכמה הנחה תהיה זכאי".

 

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי הם מעניקים אישור רישוי להפעלת צהרון לכל מי שמבקש ועומד בקריטריונים של בטיחות, בריאות ורישום. בשנת תשע״א כל מפעיל שפנה למשרד ועמד בקריטריונים, קיבל את סיוע המשרד. עד לפני כמה שנים, ממשלת ישראל לא סבסדה שהות של ילדים בצהרונים וכיום מספר הילדים הזוכים לסבסוד נמצא בעלייה. עם זאת התקציב אינו בלתי מוגבל ואנו נותנים תמיכה רק למסגרות מוכרות וילדים שעומדים בקריטריונים.

 

על פי המלצות ועדת טרכטנברג, בשנה הקרובה יהיה משרד החינוך אחראי על הפעלת צהרונים בישובים הנמצאים באשכולות 1–3 והתמ"ת ימשיך להפעיל את הצהרונים בשאר האשכולות. בתום חמש שנים יעבור הפיקוח גם על שאר האשכולות לידי משרד החינוך.

 

"גננות לא יהיו עובדות קבלן"

 

מיכל כהן, מנהלת המינהל הפדגוגי במשרד החינוך, ציינה כי המכרז על הצהרונים יסתיים ב־18 ביולי, והם ייפתחו לאחר החגים. "זו בשורה ענקית להורים, באשכולות 1–3 וזה יחל על כלל הילדים, זה אומר שעוד 170 אלף ילדים יזכו במיידי לתוספת ליום הלימודים לשלוש שעות, שיכלול הזנה והעשרה וסיוע לימודי לתלמידים.

 

ההפעלה תהיה על ידי זכיינים שיעבדו מול מנהלי המוסדות. אין הדבר הופך את הגננות לעובדי קבלן". לגבי האיחור בפתיחת הצהרונים ציינה כהן כי "אנחנו נותנים שירות חינוכי איכותי וצריכים את זמן ההערכות, ניתן מענה לילדים שעד עכשיו לא היו זכאים". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x