$
בארץ

מצרים מבטלת את הסכם הגז עם ישראל באופן חד צדדי

כך הודיעה אחר הצהריים לחברת EMG, בה מחזיק יוסי מימן כ-21%, אשר שימשה כגורם מתווך להסכם; מפברואר 2011 ועד היום אירעו יותר מעשרה פיגועי חבלה בצינור הגז לישראל

ליאור גוטמן 20:0322.04.12
חברת הגז הלאומית המצרית (EGAS) הודיעה היום (א') לספקית הגז המצרי EMG שהיא עוצרת חד צדדית את חוזה הגז שנחתם בין מצרים לישראל - כך דווח הערב בחדשות ערוץ 2. במסגרת חוזה אספקת הגז EMG משמשת כספקית הגז המצרי בכך שהיא רוכשת את הגז מהמצרים ומוכרת אותו ללקוחות בישראל. בין השותפים
ב-EMG ניתן לציין את איש העסקים יוסי מימן, שמחזיק באמצעות אמפל ומרחב שבשליטתו 20.66% מהחברה. שותפה נוספת היא לא אחרת מאשר חברת הגז הלאומית המצרית עם 10% החזקות.

 

בהודעה שהוציאה "אמפל" לבורסה מצוין שהודעה מהצד המצרי בישרה על סיום החוזה, אולם בסביבת EMG לא ידעו לחדד האם מדובר בביטול של החוזה במעמד צד אחד או הקפאה. חלק מההערכות הן כי מדובר בצעד טקטי אותו מנצלת מצרים במסגרת תביעת הבוררות שמנהלת EMG מול ממשלת מצרים בנושא, במסגרתה קיימת דרישה לפיצוי בגין נזקי חוזים שלא מולאו בהיקף של 8 מיליארד דולר.

 

מלשכתו של שר האוצר יובל שטייניץ נמסר כי הוא "רואה בדאגה רבה את ההודעה המצרית החד צדדית על ביטול הסכם הגז עם ישראל, הן מבחינת ההיבטים המדיניים והן מבחינת ההיבטים הכלכליים. מדובר בתקדים מסוכן שמעיב על הסכמי השלום ועל אווירת השלום בין מצרים לישראל".

 

לדברי שטייניץ אנחנו חייבים כעת לעשות מאמץ מוגבר, כפול ומכופל להקדמת הזרמת הגז הישראלי מאפריל 2013 למהלך שנה זו -2012 ולפתור את כל המכשולים הבירוקרטים כדי לבצר את עצמאותנו האנרגטית ולהוזיל את החשמל למשק ולאזרחים כאחד".

  

מלשכת יו"ר האופוזיציה שאול מופז נמסר ש""זהו שפל חסר תקדים ביחסים בין המדינות. מדובר בהפרה בוטה של הסכם השלום. הצעד החד צדדי מחייב תגובה אמריקנית מיידית כמי שהיו ערבים לקיומו של הסכם קמפ-דייויד".

 

מלשכת שר האנרגיה לנדאו נמסר כי "משרד האנרגיה והמים נערך מזה כשנתיים לאפשרות של אי אספקת גז ממצרים. בהתאם לזאת, הנחה השר לנדאו להיערכותו של משק האנרגיה הישראלי. יש לציין כי כבר מעל לשנה לא מגיעה אספקת גז סדירה ממצרים, ובכל מקרה, ישראל פועלת לביסוס עצמאותה האנרגטית ולפיתוח מהיר של מקורות האספקה הישראליים".

  

מלשכת רה"מ נתניהו טרם התייחסו לידיעה.

 

סיבה נוספת שמחזקת את ההשערה שמדובר בהקפאה ולא בביטול חד צדדי היא חשיבותו של ההסכם ברמה המדינית: חוזה מכירת הגז בין ישראל למצרים נוהל על ידי משרד החוץ והוא מהווה נספח להסכם השלום בין המדינות. ביטולו באופן חד צדדי מסמן על שינוי באווירה המדינית בין קהיר לירושלים, מציאות בה יכולת אספקת הגז מהווה בעיה שולית לעומת המשמעות של הפרת חלק מהסכמי השלום. לעניין זה אמר גורם המקורב למרחב כי מדובר בצעד חמור ובהפרה של הסכם השלום בין המדינות שם נספח אנרגיה מחייב מכירה של גז לישראל.

 

14 פיגועי חבלה מאז פברואר 2011

 

הסכם מכירת הגז בין ישראל למצרים נחתם בשנת 2005, זאת לאחר 4 שנות מגעים בין הצדדים. במסגרת החוזה התחייבה ממשלת מצרים להעביר למשק הישראלי כמות של לפחות 7 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה ללקוחות שונים, הגדולה שבהם היא חברת החשמל הישראלית, כמו גם דוראד שמקימה תחנת כוח פרטית באשקלון והחברה לישראל. לאורך השנים נהנתה חברת החשמל מאספקת גז שהגיעה בשיאה לכ-40% מהביקוש שלה, מה שהוביל בין השאר להורדת תעריפי החשמל בתחילת 2010 בכ-10%. הנימוק: עלויות הדלקים של חברת החשמל ירדו (גז זול מסולר) ולכן האזרחים חייבים להרוויח מהשימוש בו.

 

האופוריה נגמרה בפברואר 2011 - פיגוע חבלה השבית את מערכת ההולכה, והגז המצרי נעלם מהמערכת. תיקונים בצנרת גררו אחריהם פיגועים נוספים, ועד היום נרשמו 14 כאלה, חלקם בוצעו בתקופה בה הצנרת כבר הייתה מושבתת. בסיכום 2011 התברר שהגז המצרי זרם בתפוקה חלקית (כ-30% מהחוזה) ורק בכשליש מהשנה. מציאות זו מחד, והתדלדלותו של מאגר הגז היחידי הישראלי (ים תטיס) חייבו את חברת החשמל להפעיל את תחנות הכוח באמצעות סולר. התוצאה: מאחר שמחיר הסולר גבוה משמעותית ממחיר הגז, תעריף החשמל עלה בכמה פעימות (באוגוסט, בנובמבר ובאפריל האחרון) כך שבסך הכולל נרשמה עלייה של 25% בתעריפי החשמל.

 

גורם עסקי שמקורב לנושא התייחס הערב להצהרה ואמר כי "לא הגיוני שממשלת מצרים לא תעמוד בהסכם כלכלי אחד (הסכם הגז עם ישראל - ל"ג), בעוד היא נהנית מהסכם כלכלי שני והוא אזור הסחר החופשי מול ישראל וארה"ב שמשלשל לקופתה כמיליארד וחצי דולר בשנה ומעניק לה ומאות מקומות עבודה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x