$
משפט

גם כבודו של תאגיד יכול להיפגע

בית המשפט הרחיב את ההגנה מלשון הרע ללא הוכחת נזק גם לחברות, ופסק פיצויים לחבר מועצה שהאשים חברה קבלנית בשחיתות

משה גורלי 11:1122.04.12

תאגיד זכאי לפיצויים בלשון הרע, גם אם לא נגרם לו נזק - כך פסק בשבוע שעבר ביהמ"ש המחוזי בירושלים. פסיקה זאת נוגדת את ההלכה המקובלת שלפיה תאגיד זכאי לפיצוי רק אם הפגיעה בשם הטוב גרמה לפגיעה ממשית בנכסיו או בעסקיו.

 

הפסיקה התקבלה בערעור שהגיש שמעון יורם, חבר המועצה

המקומית מבשרת ציון, נגד החלטת בימ"ש השלום שחייבה אותו בתשלום פיצויים של 35 אלף שקל לחברה קבלנית י.ד. ברזאני נכסים ובניין. יורם טען כי פרויקט נדל"ן במבשרת ציון נבנה תוך ניצול יחסי הון־שלטון. "המועצה העניקה ללא תמורה ליזם ברזאני 29 דונם משטח הפארק לצורך הגדלת מתחם הבנייה בקאנטרי... איך אפשר לכנות התנהלות שכזו אם לא במילה אחת - שחיתות!", צוטט יורם בעיתונות המקומית.

 

בימ"ש השלום קבע שמדובר בלשון הרע מאחר ש"הנתבע לא הצביע על נתונים אובייקטיביים כלשהם, המלמדים על קשר הון־שלטון שהביא להקצאת המקרקעין". כיוון שהחברה הקבלנית לא הוכיחה כי נגרם לה נזק ממוני כתוצאה מהפרסומים, ולתאגיד קשה לייחס עוגמת נפש או פגיעה בכבוד, נזקק בית המשפט לשורת נימוקים כדי לפסוק פיצוי.

 

בית המשפט קבע כי "לפגיעה בשם הטוב יש לא רק ממד אישי ורגשי. יש לה גם ממד רכושי... שמו הטוב של תאגיד אינו הפקר. בדומה לאדם בשר ודם, עצם הפגיעה בשמו הטוב של תאגיד עלולה להסב נזק, אשר לא אחת אין לו ביטוי ישיר הניתן לכימות ומדידה".

 

ביהמ"ש המחוזי אישר את פסק הדין, תוך הדגשת התכלית ההרתעתית שביסוד הפיצוי העונשי בדיני הנזיקין ולשון הרע. "נראה כי אין כל נפקות לשאלה אם הניזוק הוא אדם או תאגיד", כתבו השופטים, "שכן מגמת המחוקק ההרתעתית תבוא לידי ביטוי בפסיקת פיצוי ללא זיקה לזהות הנפגע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x