$
בארץ

המדינה מוותרת על רכישת גנראטורים? תנתב גז מחברת החשמל ליצרנים פרטיים

הצעת מחליטים של משרד האנרגיה תחייב עיריות, מועצות מקומיות וצה"ל להפעיל גנראטורים לשעת חירום כדי להתמודד עם מחסור בחשמל

ליאור גוטמן 23:4221.04.12

משק החשמל עתיד לפעול תוך מספר שבועות במתכונת חירום חדשה. הצעד יעשה על ידי הצעת מחליטים שהופצה לאחרונה להערות משרדי הממשלה על ידי שר האנרגיה עוזי לנדאו, שם נכללים שורת צעדי חירום שנועדו לעזור למשק להתמודד עם המחסור בחשמל הצפוי בקיץ הקרוב.

  

בשבוע שעבר הודיעה

חברת החשמל לבורסה שתרגיל שבוצע על ידה, במסגרתו היא דימתה שעת חירום במשק, הסתיים בתוצאה שרזרבת הייצור עלולה להגיע בקיץ הקרוב לאחוז בודד. מדובר בנתון מפתיע שכן חברת החשמל דיווחה בדו"חותיה הכספים על יכולת ייצור של כ-13 אלף מגה וואט, זאת לעומת ביקוש חזוי של כ-11.7 מגה וואט בלבד.

 

עם זאת, בחברת החשמל מסבירים שהעדר הגז המצרי מחייב אותם להפעיל תחנות כוח "גזיות" בסולר, מה שמוריד את תפוקתן בכ-5%, שהם כ-650 מגה וואט מהסך הכללי. בנוסף, תחנת הכוח "רידינג" (כ-500 מגה וואט) שבתל אביב פועלת על גז טבעי בלבד, ובהעדרו היא מושבתת. מזג האוויר החם, כמו גם תקלות שונות שעלולות להתרחש, גורעים מיכולת הייצור של חברת החשמל כמה מאות מגה וואטים שונים, כך שבסיכום כושר הייצור שלה החברה נוצר חשש שהביקוש לחשמל יעלה על ההיצע.

  

טיוטת הצעת המחליטים, שהגיעה לידי "כלכליסט", מעלה שמשרד האנרגיה רותם את כלל הגורמים שעשויים לסייע למשק לייצר יותר חשמל בתקופה בה הגז הישראלי ממאגר "ים תטיס" אוזל במהירות, הגז המצרי נעדר מהמערכת ועלויות הסולר של חברת החשמל מאיימות להעלות את תעריף החשמל של האזרחים מעבר לסך התייקרות המצטברת בשיעור של כ-25% שנרשמה מאז אוגוסט האחרון.

 

יצוין שלנדאו יכל להפעיל את אחד מסעיפי "חוק משק החשמל" מ-1996 להכריז על מצב חירום, אולם צעד זה לא היה רותם את כלל מוסדות השלטון למצב, מה שהוליד את הצעת המחליטים הנ"ל, שתכליתה לעזור בעיקר בשעות שיא ביקוש בלבד ולתקופה קצובה.

  

פחות מ-400 מגה וואט רזרבה? יש מצב חירום

  

לטענת משרד האנרגיה, מצב חירום יקבע כל אימת שההפרש בין הביקוש לחשמל להיצע הייצור של חברת החשמל ירק מתחת ל400 מגה וואט, שהם כ-3.5 עד 4 אחוז מכושר ההפקה של חברת החשמל. מצב שכזה עלול להביא להפסקות חשמל יזומות, ולכן לנדאו ממליץ לנתב את מעט הגז שנשאר "בים תטיס" עבור יצרני חשמל פרטיים שברשותם תחנות כוח מושבתות מאונס.

 

בין התחנות שעלו בחשבון ניתן לציין את תחנת הכוח של מפעל המלט "נשר" (48 מגוואט, בהשבתה מלאה), יחידת הייצור שממוקמת בבית הזיקוק של פז (49 מגוואט, מתוכם מופעלים רק 19 מגוואט) ויחידת הייצור של דלק תשתיות באשקלון (87 מגוואט, מתוכם מופעלים רק כ-35 מגוואט).

 

ההיגיון מאחורי ההחלטה היא צבירת מאות מגה וואט עבור המשק מצד היצרנים הפרטיים לצד הפעלת יחידות הייצור של חברת החשמל מהם נגרע הגז באמצעות סולר או מזוט. התוצאה: המשק ירוויח מאות מגה וואט לתקופה מוגבלת.

 

צעדים נוספים, שמשלימים את הצעד הקודם, יהיו תעדוף בפריקת דלקים (מזוט, סולר להסקה) שמבצעת חברת קצא"א (קו צינור אשקלון-אילת) עבור חשבת החשמל, כמו גם גיוס כללי של גנראטורים שנמצאים בידי עיריות, רשויות מקומיות או כוחות הביטחון, שאופסנו עד היום לשעת חירום.

 

במשרד האנרגיה מיפו וספרו את סך הגנראטורים וגילו שהפעלתם יחד למספר שעות קצוב ביום ("שיא ייצור") עשוי לתרום כמה מאות מגה וואטים למשק. לאלו יצורף אישור זמני לשימוש בדלקים חלופיים בחלק מאתרי הייצור אשר מחייב שינוי בהוראות דין ובתמ"אות קיימות. לעניין זה מבקש לנדאו לאפשר הפעלה של תחנות הכוח בחיפה (צפון), בתל אביב (רידינג) ובאלייקים (חגית) במזוט.

  

תרמת חשמל למדינה? קבל תמריץ

  

צעדים נוספים שישלימו את תמונת היערכות המדינה הם הוראה לרשות החשמל, היא הרגולטור שמפקח על היצרנים וקובע את התעריפים, לתמרץ לקוחות שישביתו את מתקני הייצור שלהם באופן מלא או חלקי בשעות השיא כדי לחסוך חשמל. בין הגופים ניתן לציין מתקני התפלה (השבתה חלקית שלא תפגע ביכולת התפלת המים) ומפעלי תעשייה שנחשבים לצרכנים כבדים (כ20% מצריכת החשמל הארצית).

  

למרות צעדי חירום אלו, לנדאו מכין את הקרקע לדחיית חלק מהם על ידי השרים השונים ומשאיר פתח גם לרכישת גנראטורים לשעת חירום. מדובר בצעד שנשקל בעבר, במסגרתו שר האנרגיה מבקש ששרי הפנים יאפשרו ייבוא והצבת טורבינות גז ניידות (20 מגה וואט בעלות של כ-160 מיליון שקל כל אחת) במקומות שונים בארץ. במשק האנרגיה מאמינים שרכישתם תגזול ממשלם המיסים כסף על חשבון הפעלת גנראטורים של הצבא ורשויות מקומיות שכבר נמצאים בארץ במקומות שונים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x