$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - חברת החשמל תחבור לדנקנר כדי לחפש גז טבעי בקפריסין

חברת החשמל מנהלת מגעים עם מודיעין של נוחי דנקנר, ישראמקו ו־ATP האמריקאית במטרה לקבל איתן רישיון לחפש גז בשטחים שלחופי קפריסין. החברה מסתמכת על נקודות יציאה שיש לה בחוזה מול מאגר תמר של יצחק תשובה, שממנו תוכל לצאת אם תהיה הבעלים של מאגר אנרגיה משלה

ליאור גוטמן 06:5718.04.12

חברת החשמל מנהלת בשבועות האחרונים מגעים להצטרף כאחת המתמודדות במכרזי חיפושי גז שפרסמה לאחרונה ממשלת קפריסין. מדובר ב־12 היתרים שסמוכים לחופי קפריסין, שם בוצעו בעבר סקרים סיסמיים שהצביעו על פוטנציאל רב למציאת גז טבעי.

 

 

 

הגשת ההצעות למכרזים מסתיימת בחודש מאי הקרוב. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שחברת החשמל מנהלת מגעים עם מודיעין בבעלות נוחי דנקנר, ישראמקו בבעלות חיים צוף וחברת ATP האמריקאית, שכבר פועלת בישראל. משמעות קבלת רישיון קידוח בקפריסין מבחינת חברת החשמל היא הקטנה משמעותית של התלות בגז שיגיע ממאגר תמר, הספק הישראלי שצפוי לפעול במשק בעתיד.

 

עדיפות אצל הקפריסאים

 

חברת החשמל אינה יכולה לגשת עצמאית למכרז שכזה, שייצור לה בעיה בגיוס ההון הדרוש (כ־100 מיליון דולר לקידוח, ומיליארדי דולרים להפקה בפועל), על רקע מצבה הפיננסי, אולם עבור החברות האחרות שאיתן היא באה במגעים, חבירה לחברת החשמל היא בעלת כמה יתרונות בזכות העדיפות שעשויה להיות לה אצל הקפריסאים: בפברואר האחרון ביקרו באי השכן ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה עוזי לנדאו, שם הצהירו על נכונות לשיתוף פעולה וייזום פרויקטים שונים בתחום החשמל.

 

אחד ההסכמים הבולטים נחתם במרץ האחרון - הסכם שיבחן חיבור מערכות החשמל של המדינות. מעבר לכך יש לציין את העובדה שדלק אנרגיה, בבעלות יצחק תשובה (שמחזיק באמצעותה גם באחוזים משותפות תמר), כבר פועלת בקפריסין עם שותפתה האמריקאית נובל אנרג'י במסגרת "בלוק 12", שם דווח על פוטנציאל למציאת גז בהיקף של כ־185 מיליארד מ"ק (כ־70% מנפח תמר), כך שהקפריסאים מכירים את החברות הישראליות.

 

יתרונות אלו שכנעו את מודיעין, ישראמקו ו־ATP שמדובר ב"הרכב מנצח" שעשוי לזכות באחד מהרישיונות באי השכן. קודם לחיפוש הגז, חוק משק החשמל קובע כי חברת החשמל תצטרך לקבל אישור מהמדינה לצאת מגבולותיה, והיא מתכוונת להגיש בקשה לאישור כזה בקרוב. משרד האנרגיה והמים כבר עודכן בנושא.

 

שתי נקודות יציאה בחוזה

 

המהלך של חברת החשמל מצביע על כך שהיא מעדיפה לשריין לעצמה מקורות אנרגיה עצמיים, תוך הקטנת התלות שלה בגז שיגיע ממאגר תמר. רק לפני כחודש אישר דירקטוריון חברת החשמל את חוזה האנרגיה מול שותפות תמר, שבמסגרתו תרכוש החברה מתמר לפחות 42 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה, עם אפשרות להגדלת הכמות עד ל־99 מיליארד מ"ק, קרוב לשליש מנפח תמר כולו. על פי דיווחי השותפות, שווי החוזה נע בין 14 ל־23 מיליארד דולר, ומכיוון שחברת החשמל היא עדיין יצרנית החשמל הכמעט יחידה במשק הישראלי (כ־95%), עלות החוזה תתורגם ישירות לתעריף החשמל של כלל אזרחי המדינה דרך תעריף החשמל.

 

בחוזה לאספקת הגז מתמר לחברת החשמל יש שתי נקודות יציאה, בשנה השמינית ובשנה ה־11 להסכם, ואישור לקדוח בקפריסין ומציאת גז שם ייצרו עבור החברה מקורות עצמיים לשיפור תזרים המזומנים שלה — אם באמצעות מכירת גז לגורם שלישי ואם באמצעות שימוש עצמי וחיסכון ברכישת גז ממקורות אחרים.

 

לא הניסיון הראשון

 

הניסיון של חברת החשמל להיכנס כשותף או להשיג חזקה על מאגרי גז אינו חדש. בעבר פורסם שיו"ר החברה יפתח רון־טל שוקל ליזום מהלך של רכישת נתחים ממאגר הגז היחיד שפעיל כיום, ים תטיס, או מהמאגר הזעיר שפיתוחו יחל בספטמבר, "נועה צפון", אולם המהלך נמנע משתי סיבות. הראשונה רגולטורית, והיא שלחברת החשמל אסור להיות בעלים של מאגר גז כיוון שיהיה מדובר במונופול אנכי, וכאן תצטרך חברת החשמל לשכנע את רשות ההגבלים העסקיים שיציאה מחוץ לגבולות המדינה אין משמעה מונופול אנכי.

 

הסיבה השנייה היא טכנית, והיא שבשל רזרבת הגז הנמוכה שנותרה לטובת המשק הישראלי מסתמן שכל המאגרים יופנו לייצור חשמל עד לחיבור מאגר תמר באפריל 2013. לתפיסתו של רון־טל אסור לחברת החשמל להיות תלויה בספק יחיד, ובהיעדר הגז המצרי היא חייבת ליצור לעצמה אלטרנטיבה, ולכן היתר חיפושי גז עלול להתקבל בעין יפה במשרדי האוצר והאנרגיה.

 

חברת החשמל מסרה בתגובה: "חברת החשמל פועלת בהתאם לחוק, ומתוך כך פונה, במידת הצורך, לגורמים האחראים למתן האישורים הנדרשים. חברת החשמל אינה מוסרת מידע באשר למגעים מסחריים מכל סוג שהוא טרם הבשלתם". ממודיעין, ATP וישראמקו סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x