$
בארץ

הסדקים בבית של תנובה

צירוף נסיבות עגום הכניס את תנובה למשבר רב ממדי. מצד אחד הרווחיות פוחתת, התחרות גוברת והיא נתונה לחקירת רשות ההגבלים העסקיים. מנגד, העובדים דורשים העלאה והצרכנים שומרים על המחירים. שדה קרב בהחלט לא חלבי

אורנה יפת ומיקי פלד 07:0727.03.12

דרישה לתוספות שכר מצד העובדים והתנגחות בינו לבין הנהלת חברה עסקית איננה מחזה נדיר. גם עיצומים דוגמת אלה שנוקטים בהם עובדי תנובה אינם אירועי חד פעמי. ובכל זאת, הסכסוך האחרון בין הנהלת תנובה לעובדיה והעיצומים בהם נוקטים האחרונים בשבוע האחרון הם דרמטיים מבחינת תנובה, שמתמודדת בשנה האחרונה בשורה

של חזיתות – התמודדות עם סכנת הפגיעה במותג החזק ועם המודעות הצרכנית החדשה בעידן שלאחר המחאה החברתית; הזירה המשפטית בה היא חשופה לחקירה של רשות ההגבלים העסקיים; רגולציה שהולכת ומתהדקת ומתחרות שנושפות בעורפה. כל החזיתות של תנובה.

 

ועד העובדים

נפתח חלון הזדמנויות להעלאת דרישות השכר

 

1. מזה למעלה משבוע שעובדי תנובה המאוגדים בוועד אינם מספקים קוטג' ושוקו לחנויות, וגם אספקת מוצרי יופלה הופסקה. זאת, במחאה על כך שההנהלה אינה מוכנה לתוספת שכר של 5% מדי שנה. בימים האחרונים החריפו העובדים את הצעדים ומבצעים שיבושים אזוריים באספקת כל מוצרי החלב של החברה. מדובר באובדן הכנסות של לפחות 1.5 מיליון שקל בכל יום של עיצומים.

 

המאבק הזה מתוזמן היטב מבחינת העובדים, שמבקשים לנצל את ריבוי הזירות שבהן מתמודדת החברה לצורך קבלת תוספות שכר. מצד שני, דווקא מחאת הקוטג', בעקבותיה נחשפו לראשונה התוצאות המצוינות שהשיגה תנובה לאור מדיניות התמחור האגרסיבית שלה, חידדו את תחושת הקיפוח של העובדים. התחושה הזו התחדדה גם לאור העובדה שהבעלים משכו מאז 2009 דיבידנדים של 2 מיליארד שקל מהחברה.

 

 

במוקד דרישת העובדים תוספות שכר של כ־5% בשנה וצמצום של פערי השכר בין דור א' לדור ב'. בנוסף, תנובה מתמודדת עם מחאת העובדים שמועסקים בחוזים אישיים. כ־500 מנהלים בסקטור זה אמורים היו לקבל בונוסים על ביצועי 2011, אך הנהלת החברה החליטה על ביטול ההטבה. בהנהלה החליטו להעניק למנהלים אייפד במקום הבונוס הכספי, אך המנהלים העדיפו שלא לקבל כלום.

 

מתנובה נמסר בתגובה, כי "אנו מכבדים את רצון העובדים לשפר את התנאים וגם מוכנים לכך. אנו קוראים לוועד לחזור למשא ומתן פתוח כדי שתנובה תהיה מוכנה לאתגרים הרבים העומדים בפנינו.

 

"ההנהלה מוכנה ל־3% העלאה בשכר, לצמצום הדרגתי של פערים בשכר בין עובדי דור א' לדור ב' ולהרחבה הדרגתית של בסיס הפנסיה. אבל תנובה גם דורשת התייעלות בהפצה וסיום העסקה של עובדים שלא מתפקדים".

 

ועדת קדמי

הרגולטור יגביר את התחרות מחו"ל ויאלץ את תנובה להוריד מחירים

 

2. גם בגזרת הרגולציה יש לתנובה התמודדות לא קלה. משרד האוצר ומשרד החקלאות מקדמים בימים אלה את פתיחת שוק הגבינות הקשות ליבוא (במהלך הדרגתי שייפרס על פני שמונה שנים). הצעד עלול לפגוע מאוד בתנובה - השחקנית המובילה בקטגוריית הגבינות הצהובות הקשות.

 

מדובר במהלך כולל שבמסגרתו מבקשת המדינה גם להוזיל את מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי שקונות המחלבות מהרפתנים), מה שעשוי דווקא להועיל לתנובה. במקביל צפויה להתבצע הפחתה של המכסים על היבוא. ועדת קדמי אף המליצה לחייב את חברות החלב הגדולות לפרסם את מידת הרווחיות שלהן ממוצרי חלב - מידע שעד כה נמנעו מלחשוף. פרסום כזה עשוי להביא להורדת מחירים מצד החברות כדי שלא ייתפסו כיקרניות.

 

גם מסקנות ועדת הריכוזיות משפיעות על החברה ובעיקר בעייתיות מבחינת בעלת השליטה המרכזית בה - קרן אייפקס (56%). ההמלצות קובעות כי גופים המחזיקים בתאגידים ריאליים ופיננסיים במקביל יידרשו למכור אותם בתוך ארבע שנים. כיוון שאייפקס מחזיקה גם בבית ההשקעות פסגות וגם בתנובה, היא תיאלץ להיפרד מאחת ההחזקות. תנובה בשלה יותר למימוש מאשר פסגות, שנרכשה מאוחר יותר לפי שווי גבוה וטרם עברה הליך השבחה.

 

אייפקס כקרן השקעות ממילא היתה מממשת את ההחזקה בתנובה בשנים הקרובות, אלא שהתזמון והדרישה הרגולטורית לעשות זאת יחד עם המכה שספגה תנובה במחאה החברתית עשויים להקטין את הקופון שתגזור.

מתנובה נמסר בתגובה כי "הפחתת המכס הנה החלטה של הממשלה ולכן לא תלויה בנו. תנובה צריכה להיערך לכל תחרות ולשם כך בדיוק מגיעות הדרישות של ההנהלה מול הוועד".

 

רשות ההגבלים העסקיים

חקירת תנובה עלולה להיגמר בקנס משמעותי

 

3. הזירה המשפטית היא זירה מרכזית איתה מתמודדת תנובה בימים אלה. מדובר בחקירה של רשות ההגבלים העסקיים בחשד כי תנובה הסתירה מידע אותו התבקשה למסור כחלק מבדיקה כוללת שביצעה הרשות בשוק המזון בימים שלאחר המחאה החברתית.

 

אחד המסמכים המהותיים שבהם מתמקדת חקירת הסתרת המסמכים היא חוות הדעת של חברת הייעוץ מקינזי, שהוזמנה על ידי תנובה לאחר העברת השליטה בה, שבמסגרתה זיהתה מקינזי ביקוש קשיח בחלק ממוצרי החלב של החברה.

 

על בסיס ההמלצה הזו ביצעה תנובה העלאות מחירים משמעותיות שהובילו בסופו של יום לפרוץ מחאת הקוטג' בקיץ האחרון.

 

אי־מסירת מידע היא עבירה פלילית שהסנקציה האפשרית בגינה היא עד שנת מאסר למנהלי התאגיד או קנס משמעותי, אולם ההערכות הן כי אם יימצא ביסוס לחשדות, תבקש רשות ההגבלים העסקיים להשתמש במנגנון עיצומים כספיים שאימצה לאחרונה ותטיל על תנובה קנס משמעותי.

 

במסגרת הבדיקה הזו זומנו בספטמבר האחרון לחקירה ברשות מספר בכירים בחברה בהם יו"ר תנובה לשעבר זהבית כהן, מנכ"ל החברה אריק שור והיועץ המשפטי אריאל עמינצח.

 

ההערכות היו בעבר כי החקירה עשויה להתרחב גם לשאלה האם תנובה, שמוכרזת כמונופול בשוק החלב, עשתה גם שימוש לרעה בכוחה המונופוליסטי, אולם רשות ההגבלים העסקיים טרם הודיעה מה צפוי לעלות בגורל החקירה והאם תורחב.

 

בעקבות חקירת הרשות התפטרה כהן מתפקידה והיא ממשיכה לכהן כיום כדירקטורית בחברה וכמנכ"ל קרן אייפקס בעלת השליטה בתנובה.

 

מתנובה נמסר: "הנושא נמצא בחקירה ולכן לא נוכל להתייחס לכך".

 

ציבור הצרכנים והמתחרות

הצרכנים עומדים על "משמר המחירים", והתחרות מול טרה תגדל

 

4. הצרכן הישראלי בעידן פוסט־המחאה החברתית הוא צרכן בוגר יותר, מתוחכם יותר, כזה שמשווה מחירים ולא מפחד לעמוד על שלו. תנובה נאלצת לכן להתאים את עצמה למגמה הצרכנית החדשה. במובן הזה היא לא שונה מיתר חברות המזון שנאלצות לבצע התאמות דומות של מדיניות התמחור שלהן. אלא שמבחינת תנובה ההתאמות הנדרשות משמעותיות יותר, כיוון שהפכה מזוהה מאוד עם המחאה החברתית בעקבות מחאת הקוטג'.

 

נתחי השוק של תנובה לא נפגעו באופן דרמטי מהמחאה החברתית, אולם הפגיעה באה לידי ביטוי בתוצאות הכספיות מאחר שנדרשה לצאת במבצעי הוזלה משמעותיים.

 

אל זירת הצרכנים מצטרפת התמודדות נוספת - התגברות התחרות בשוק הישראלי, ובעיקר מצד טרה, כיום השחקנית השלישית בגודלה בשוק מוצרי המזון. גם לטרה וגם לשטראוס יש היום מגבלות ייצור משמעותיות שלא מאפשרות להן להגדיל את היצע מוצרי החלב, גם במקרים שאינן עומדות בביקושים. בחודשים הקרובים צפויה טרה, שנשלטת על ידי החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה־קולה ישראל), לעבור לייצר במחלבה חדשה שהקימה באשקלון, מה שצפוי להגדיל משמעותית את כושר הייצור שלה. טרה כבר נערכת היום למהלך, והיא פועלת להעביר אליה רפתנים שעבדו עם תנובה בעבר.

 

גם התחרות בין רשתות השיווק השונות מעמידה את תנובה כספקית בבעיה, שכן רשתות השיווק הגדולות דורשות כיום מהספקים להשוות את תנאי הסחר שלהן לאלה של רשתות הדיסקאונט, שזוכות למחירים נוחים יותר.

 

מתנובה נמסר כי "החברה פועלת בסביבה עסקית שבה התחרות מחריפה בשנים האחרונות". בנושא רשתות השיווק נמסר כי "אין אנו מתייחסים לתנאים המסחריים עם הלקוחות בתקשורת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x