$
בארץ

מיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל צפוי להידחות

חשש המשקיעים מחוסר ודאות רגולטורי צפוי להביא את ועדת המכרז לבצע שינויים בתנאיו ולהאריך את מועד הגשת ההצעות

גילעד נס 09:2607.03.12

חוסר הבהירות הרגולטורי בתחום תשתיות התקשורת ממשיך להטריד את המשקיעים המתעניינים ברכישת נתח השליטה במיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל, ובוועדת הבחירה שמונתה לניהול המכרז נוטים לדחות מספר אבני דרך במכרז ולהציע הקלות נוספות למשקיעים.

 

מיזם הסיבים האופטיים אמור

להניב תשתית פס רחב שלישית בישראל, בנוסף לתשתית שהקימו במהלך השנים בזק ו-HOT, ועל בסיס סיבים אופטיים שיחוברו לבתי הלקוחות להציע אינטרנט במהירויות של מאות מגהביט לשניה באופן סימטרי (מהירות ההורדה זהה למהירות ההורדה). על פי תנאי המכרז, משקיע חיצוני ירכוש מהמדינה לפחות 51% מהבעלות על המיזם, ויתחייב להשקיע סכומים נוספים בהמשך, ובתמורה יקבל זכויות שימוש בתשתית סיבים אופטיים קיימת ועתידית של חברת החשמל. עם זאת, תנאי המכרז המקוריים דרשו כי את עבודות הפריסה והתחזוקה בכ-70% מהסיבים, שיותקנו בסמוך לקווי החשמל העיליים, יבצעו עובדי חברת החשמל על פי תעריפים שהוצגו למשקיעים. 30% מהקמת ותחזוקת התשתית, שתוטמן באדמה, יכולה להתבצע בידי קבלנים חיצוניים. בנוסף, נאסר על חברות תקשורת ישראליות לרכוש נתח מהמיזם.

 

עוד טרם פרסום המיזם, ובאופן אינטנסיבי יותר לאחר שפורסם באוקטובר 2011, טענו מתעניינים פוטנציאלים כי תנאי המכרז אינם אטרקטיביים, בעיקר כיוון שהרגולטור אינו מבהיר את עמדתו לגבי זכויותיהן וחובותיהן של בזק ו-HOT בעתיד, ולפיכך המשקיעים הפוטנציאלים מתקשים להעריך את הסיכון הגלום בהשקעה במיזם הסיבים. כך, למשל, טרם ברור האם ומתי יונהג שוק סיטונאי בתשתיותיהן של בזק ו-HOT, אשר יאפשר לחברות אחרות להשתמש בתשתיותיהן, ולפיכך יקטין לכאורה את פוטנציאל המכירות של מיזם הסיבים.

 

שלביו הסופיים של המכרז אמורים היו להתבצע בחודשים מרץ ואפריל השנה, כאשר המתעניינים היו אמורים להגיש הצעות ראשוניות המפרטות את תוכניותיהם העסקיות, ובהמשך להשתתף במכרז בו יבחר הגורם שהגיש את ההצעה הכספית הגבוהה ביותר. ואולם, בעקבות פניות המתעניינים שוקלת ועדת המכרז לדחות את לוחות הזמנים במספר חודשים, בתקווה להתבהרות האופק הרגולטורי בתחומי התקשורת. בנוסף, נשקלות הקלות נוספות לעומת תנאי המכרז המקוריים, בין השאר במתן אפשרות לחלק מחברות התקשורת הישראליות להיות שותפות במיזם, שינוי מודל ההעסקה של עובדי חברת החשמל, ועוד.

 

השבוע אמורות ארבע קבוצות משקיעים להיפגש עם ועדת המכרז ולדון בנושא. הקבוצות כוללות פעילות המורכבת מחברת רפק תקשורת ותשתיות, יחד חברת טריפל M של אברהם נניקשווילי, משה טרי ומוטי פרידמן, ספקית התקשורת הבריטית בריטיש טלקום, ורם בלינקוב, לשעבר הממונה על אגף התקציבים באוצר. קבוצה שנייה מובלת בידי אלביט מערכות יבשה ותקשוב, קבוצה שלישית מובלת בידי חברת BATM הישראלית, המפתחת ומייצרת ציוד תקשורת, וחברה רביעית, הישות הזרה היחידה במכרז, היא חברת Viaeuropa השוודית, המקימה רשתות סיבים אופטיים ומאפשרת לספקי תקשורת אחרים לעשות בהם שימוש. חלק מהקבוצות שוקלות לחבור זו לזו בעת ההתמודדות במכרז, ואף לצרף גורמים נוספים לבסיס הקבוצות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x