$
בארץ

חיים שני: "הגענו למסקנה שחברות רבות מדי ייאלצו להתכווץ"

יו"ר ועדת הריכוזיות מבהיר מדוע הדו"ח מקל על חברות קיימות ביחס לחברות שיקומו בעתיד, ומקווה שהדו"ח יתקבל: "ראש הממשלה אמר שיתאמץ"

לירוי פרי 10:5123.02.12

בעלי השליטה הגדולים במשק כססו ציפורניים לקראת פרסום דו"ח המסקנות הסופי של הוועדה להגברת התחרותיות במשק, שמכונה גם ועדת הריכוזיות. בבסיס עבודת הוועדה עמד עקרון היסוד החברתי, ולפיו יש לפעול לאיזון הוגן בין בעלי השליטה העומדים בראש מספר מצומצם של פירמידות עסקיות לבין

הציבור, שלעתים מקופח בעל כורחו מתוקף השיטה. בראיון ל"כלכליסט", חיים שני, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר ומי שעמד בראש הוועדה, מביע שביעות רצון מהדו"ח ומקווה שהדרג הפוליטי יידע להעבירו.

 

מדוע הוחלט להקל על חברות קיימות, ולהחמיר יותר עם חברות עתידיות?

"הגענו למסקנה שחברות רבות יצטרכו להתכווץ מיד אם המסקנות ייושמו באופן מיידי. לטעמנו, מדובר במספר גדול מדי של חברות שצריכות לבצע שינוי מיידי, ולכן הטלנו מגבלות - חלקן בהווה וחלקן בעתיד".

 

מה יקרה אם אותם שחקנים קיימים הם אלו שימשיכו לנהל את העסק?

"יש להסתכל על הדו"ח במובן הרחב. הוא כולל כמה נושאים. לגבי נושא הקצאת נכסים - דאגנו בעניין ההפרטה לכך שהשיקולים יהיו רחבים מהשיקול הכלכלי בלבד. בתחום של הנושא של המבנה הפירמידלי - יש כאן צמצום שכבות כבר היום. חברות חדשות ללא הון מספיק יחשבו כיצד להיכנס לשוק. לגבי הפרדה ריאלית ופיננסית - היא מצמצמת את הפעילות המשותפת".

 

מה הסעיף הקריטי בתוך הפרק שמתייחס לפירוק הפירמידות?

"כמובן שהסעיפים שמדברים על המהות, שהיא צמצום המבנה הפירמידלי בהווה לשלוש מדרגות, ובעתיד לשתי מדרגות. זו המהות וכמובן שזה גם הדבר החשוב ביותר".

 

חושש מבריחת הון? אילו אפשרויות יש להגביל את בריחת החברות?

"הנושא שדיברנו עליו הוא לא בריחת הון, אלא ניסיון שיכול להיות לעקוף את מסקנות הוועדה בדרך של המשך ביצוע הפעילות הרגילה של החברה, תוך רישום כפול או רישום מחוץ לישראל. אם יהיה ניסיון כזה, קיימים רעיונות כיצד להתמודד איתו".

 

האם ניתן להבין מדברי נאומך שהמדינה טעתה עד כה באופן ההפרטה?

"אמרנו שהכלל בעבר היה מכירה למרבה במחיר. ומי שעשו את זה היו להם השיקולים שלהם. כעת המלצנו שלמרות שמישהו ייתן את המחיר הגבוה, לא בטוח שהוא זה שיזכה בנכס. יהיו עוד שיקולים של תחרות. מאחר שאין פה מתווה קבוע שחוזר על עצמו, אלא כל מקרה עומד לגופו, לא ניתן לספק פתרון אחד חד־משמעי עבור כולם".

 

האם הדו"ח להערכתך יעבור כמקשה אחת או שתרחיש טרכטנברג יחזור על עצמו?

"צריך לשאול את הדרג הפוליטי. אני רק יכול לצטט את ראש הממשלה שאמר כי הוא מתכוון להתאמץ כדי להעביר את המסקנות בכנסת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x