$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": "הסיוע לדואר יהיה כרוך בהתייעלות יותר אגרסיבית"

בתגובה לבקשת הדואר לסיוע כספי החליטו באוצר למנות בודק לבחינת המצב הפיננסי של החברה הממשלתית. מסתמן כי לא יסתפקו בפיטורי 500 עובדים. גורם באוצר: "לא ייתכן שהדואר יתריע על קריסה פיננסית אבל ישקיע מאות מיליונים במחשוב"

נעמה סיקולר ואסף גילעם 06:5515.02.12

משרד האוצר ימנה בודק מטעמו לבחינת המצב הפיננסי של חברת דואר ישראל, תוכנית ההשקעות שלו ותוכנית ההתייעלות שהציג, כך הוחלט אתמול (ג') בתום ישיבת עבודה פנימית במשרד האוצר בהשתתפות נציגי האגפים השונים, אגף התקציבים, הממונה על השכר והחשב הכללי.

 

במהלך שנת 2010 גייסה חברת הדואר 400 מיליון שקל מהציבור. בחודש אפריל הקרוב היא אמורה לשלם את תשלום הקרן הראשון, שבו היא צפויה לעמוד. אולם בשבועות האחרונים מתריעים בדואר כי ללא רשת ביטחון וסיוע מהותי מצד המדינה הם עשויים להיקלע לבעיות תזרימיות בעוד כשנה וחצי ולא לעמוד בתשלום הקרן הבא.

 

יו"ר הדואר ששי שילה שלח בשבוע שעבר מכתב למשרד האוצר ובו האיץ בראשיו לאשר סיוע רגולטורי ופיננסי לחברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, בדואר ביקשו ממשרד האוצר רשת ביטחון והקלות בשווי של כחצי מיליארד שקל מהם 350 מיליון שקל לפיטורי 500 עובדים באופן מיידי.

 

בדו"חות 2011 צפוי הפסד של כ־50 מיליון שקל

 

גורמים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי נדהמו לשמוע מיו"ר הדואר על מצבה הפיננסי הקשה של החברה ומהמסר כאילו עשוי בעתיד להתעורר חשש לאי־תשלום התחייבויותיה לבעלי החוב. לדברי הגורמים מדובר באמירה לא מבוססת וחסרת אחריות. באוצר תקפו את הדואר בעיקר על רקע תוכנית ההשקעות שהציג לשנים 2011־2013 אשר כוללת השקעה של 330 מיליון שקל ברכוש קבוע. "לא ייתכן שהדואר יתריע על קריסה פיננסית ויאיים שלא יוכל להחזיר חובות אבל ישקיע מאות מיליוני שקלים בפתיחת סניפים, החלפת מערכות מחשוב או צי רכבים" אמר גורם באוצר.

 

באוצר הוחלט שלא להעניק לדואר רשת ביטחון ללא התייעלות אגרסיבית יותר מצד החברה ובחינה מחדש של תוכנית ההשקעות שלה.

 

דו"חות דואר ישראל לא נחתמו עדיין, אולם על פי הערכות בשוק היא צפויה להציג בדו"חות לסיכום 2011 תזרים חיובי מפעילות שוטפת של 80 מיליון שקל והפסד של כ־50 מיליון שקלים. מדובר בתזרים נמוך מזה שהיה לה בשנה שעברה אולם גם בהפסד קטן יותר מההערכות המוקדמות. בשנת 2010 הפסידה החברה 110 מיליון שקל.

 

קיימת נכונות מסויימת מצד המדינה לתמוך בחברת הדואר ולסייע לה לאחר סיום בדיקת מצבה הפיננסי. ההערכות הן כי החברה לא נמצאת היום על סף קריסה אולם ללא שינוי מהותי במודל הפעילות שלה היא עשויה להיכנס למצוקה תזרימית. על רקע זה הוחלט באוצר לנסות ולהקל על החברה ולסייע לה במימון פיטורים ופרישה מוקדמת של עובדים בכפוף לתנאים מסוימים.

 

ממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "משרד האוצר לא מתנה סיוע לדואר בהפרטת החברה. יש נכונות במשרד לסייע לחברה בנושאים רגולטורים בשיתוף משרד התקשורת כיוון שככל הנראה חלו שינויים בשוק והשתנו הנחות המוצא של ועדת שגיא (שפתחה את שוק הדואר הכמותי לתחרות - נ"ס).

 

עוד אמר כהן כי "יש צורך בבדיקת התוכניות הקיימות ומצבו של הדואר בטרם תתקבל החלטה על אופי הסיוע, אולם ככל הנראה תידרש התייעלות אגרסיבית יותר ולא יהיה די בפיטורי 500 עובדים. בנוסף, בטווח הארוך יש לפעול להכנסת שירותים פיננסים לאוכלוסיות חלשות לבנק הדואר. המהלך הזה יצא לפועל רק באמצעות תהליך של הפרטת דואר ישראל". חברת הדואר היא חברה ממשלתית בבעלות מלאה של המדינה.

 

מ"מ מנכל האוצר דורון כהן. "יש צורך בבדיקת מצב הדואר" מ"מ מנכל האוצר דורון כהן. "יש צורך בבדיקת מצב הדואר" צילום: עמית שעל

 

"חברה בסדר הגודל שלנו חייבת להשקיע בתחזוקה"

 

בין מהלכי ההתייעלות שככל הנראה יאושרו לדואר, בכפוף לבדיקה החיצונית: העלאת תעריף הבול הפנים־ארצי מ־1.7 שקל ל־2 שקל, סגירת 15 סניפים והפחתת תדירות ההגעה של הדואר ליישובים מרוחקים.

 

בדואר מבקשים לפטר 500 מבין 7,000 עובדי החברה ומבקשים מהמדינה לממן את ההליך. באוצר מוכנים לשקול סיוע אולם לא מתכוונים לממן את ההליך כולו.

 

מהדואר נמסר בתגובה: "דואר ישראל משקיעה מאמצים רבים במתן השירותים הקיימים ובפיתוח חדשים. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת אכן היה חיובי בשנים האחרונות כתוצאה מפעילות אינטנסיבית של הנהלת החברה ועובדיה לשיפור גרף ההכנסות. אולם יחד עם זאת, בשורה התחתונה החברה עדיין מפסידה עשרות מיליוני שקלים בשנה, זהו הפסד ממשי ולא חשבונאי.

 

"הפסד זה נובע בין היתר מתקציב הוצאות קשיח וגבוה שעולה מדי שנה, כמו הוצאות השכר המהוות כ־70% מהתקציב הכולל. חברה בסדר גודל של הדואר חייבת להשקיע משאבים לשימור ותחזוקה של המערכות הפיזיות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x