$
בארץ

סגן הרמטכ"ל: לצה"ל חסרים 3 מיליארד שקל

האלוף יאיר נווה אמר במסגרת דיון בוועדת חוץ וביטחון כי "אנחנו נמצאים היום במשבר וצריך לומר את זה. לצה"ל אין תוכנית תקציבית סדורה לשנת 2012. צה"ל פשוט מתנהל מעכשיו לעכשיו"

טל ליטמן 16:4413.02.12

בעקבות עצירת הזמנות רכיבי טנק המרכבה מהתעשיות הביטחוניות, התקיים היום (ב') דיון בוועדת חוץ ובטחון שדן במשמעויות של הקפאת ההזמנות והפעילות במפעלים השונים בפריפריה הקשורים בפרויקט.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ שאול מופז (קדימה), ציין בפתח הישיבה כי "המשך ייצור טנק המרכבה

חייב להימשך - זה יעד ברמה הלאומית. ההחלטה להקפיא תהליכים במפעלי הפריפריה היא בגדר שיקול דעת מוטעה ולא אחראי שיביא לזעזוע במישור הטכנולוגי, החברתי והביטחוני. אין שום מצב שמדינת ישראל תאפשר את סגירת הפרויקט. המצוקה של התעשייה בפריפריה היא גם פגיעה בכוח היבשתי של צה"ל". עוד הוסיף מופז בהמשך הדיון כי "הוועדה תדרוש מראש הממשלה שיקצה כ-500 מיליון שקל לתעשיות, באמצעותם יוכלו המפעלים לשמור על רציפות ויציבות תפקודית ובכך נוכל למנוע את המשך הפיטורים. אין כאן בעיה של שקיפות מצד צה"ל אלא איבוד שליטה על תקציב הביטחון לאורך זמן".

 

סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נווה, אמר בדיון כי מבחינת צה"ל "העדיפות היא לעשות כל מה שרק ניתן בפריפריה. בכל חזית עתידית שצה"ל ייאלץ לפעול נידרש להפעיל גם את השריון ולא נוכל להסתפק רק במהלומת אש". עוד הוסיף נווה כי "פוליסת ביטחון עולה כסף" וציין כי בכסף שעומד לרשות מערכת הביטחון היום "אין לנו אפשרות לייצר מהלכי התעצמות".

 

כמו כן ציין האלוף נווה כי "גם אחרי שפגענו בבשר החי של צה"ל חסרים לנו 3 מיליארד שקל. הודענו לממשלה שהחל מחודש אפריל אנחנו מפסיקים להתאמן". סגן הרמטכ"ל פירט בדיון שורה ארוכה של פרויקטים משמעותיים שצפויים להיפגע בשל הקיצוץ. כך, בין השאר, התייחס האלוף נווה לכך שצה"ל הקפיא רכישה של 2 סוללות כיפת ברזל, הוחלט על דחיית רכישת מערכת שרביט קסמים, ישנו עיכוב בהצטיידות במערכת חץ 3, ישנה האטה ביכולת שמירת העליונות האווירית וכן ישנה פגיעה משמעותית בתחום הלווינות של צה"ל. עוד ציין סגן הרמטכ"ל כי אומנם "אפשר לטעון כי התקציב של מערכת הביטחון השנה גדל ביחס לשנה שעברה, אבל זה לא נכון מבחינה ריאלית. אנחנו נמצאים היום במשבר וצריך לומר את זה. לצה"ל אין תוכנית תקציבית סדורה לשנת 2012. צה"ל פשוט מתנהל מעכשיו לעכשיו".

 

במהלך הדיון חשף משרד הבטחון נתונים אודות התעשיות הביטחוניות והמפעלים שיפגעו כתוצאה מעצירת הפרויקט.

 

על פי הנתונים, תקציב הפרוייקט עמד על 1.1 מיליארד שקל בטרם הקיצוץ, מעל 80% ממנו יועד להזמנות מתעשייה. בשנת 2012 קוצץ התקציב במחצית, כאשר ההזמנות לשנת 2013 הוקפאו לחלוטין.

 

תא"ל ירון לבנת, ראש פרוייקט טנק המרכבה, אמר בוועדה כי הפגיעה ביכולת ההתקשרות בתעשייה עומדת על כ-850 מיליון שקל, כאשר הזמנות עתידיות הוקפאו כבר בנובמבר. המשמעות הישירה מעצירת ההזמנות ומניעת התקשרויות היא פגיעה ישירה ב-200 מפעלים, רובם בפריפריה, ובמעל 1,700 עובדים במשק. "אנחנו מעריכים שמספר המפוטרים יגיע לאלפים", אמר לבנת. עם זאת, הדגיש כי אין החלטה על ביטול או עצירת הפרויקט אך התרחשות כזו יכולה להיות תוצאתית.

 

נתונים מעניינים שעולים מפילוח נתח ההתקשרויות עם התעשיות הבטחוניות מעלים כי כ-78% מתקציב ההזמנות מיועד להזמנות מהתעשיות הביטחוניות הגדולות, בראשן רפאל שחלשה על 27% מהתקציב ההזמנות (243.5 מיליון שקל), אחריה אלביט שחלשה על 20% מתקציב ההזמנות (180 מילון שקל) ,עשות אשקלון עם 18% (163 מיליון שקל) ותעש עם 13% (116 מיליון שקל).

 

משרד הבטחון אף חשף נתונים אודות מספר העובדים המועסקים במפעלים באופן ישיר בייצור המרכבה. על פי הנתונים, 79% מעובדי עשות אשקלון (316 עובדים) צפויים לעמוד בסכנת פיטורים במידה והפרויקט יסגר, וכמוהם 80% מעובדי מפעל יניסקופ בכרמיאל (24 עובדים) ו-80% מעובדי מפעל סימת בקריית שמונה (64 עובדים). 100% מעובדי מפעל אורדן במצפה רמון (27 עובדים) צפויים לעמוד בסכנת פיטורים במידה והפרויקט ייסגר, כמו גם 70% (170 עובדים) מכלל העובדים המועסקים במפעל בנתניה.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, תא"ל במיל' צבי אורן, טען בדיון כי "ועדת טרכטנברג היא המקור לקיצוצים. רווחה זה לא רק מחיר הקוטג' אלא גם מקומות עבודה שיסגרו".

 

שר האוצר יובל שטייניץ תקף בחריפות את התנהלות משרד הביטחון בכנס משרד האוצר בירושלים ואמר כי "תקציב הביטחון השנה הוא הגבוה מאי-פעם. הוא צמח מ-53 מיליארד שקל ל-60 מיליארד שקל תוך 3 שנים. איך תוספת הפכה לקיצוץ? לאלוהים הפתרונים. אולי כי הם ביקשו 7 מיליארד שקל וקיבלו 2 מיליארד שקל אז בשבילם זה קיצוץ".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x